9/6/13

Όλα παρακολουθούνται και ενίοτε, ελέγχονται!Όλα παρακολουθούνται και ενίοτε, ελέγχονται!
Επιβεβαιώνεται ότι οι Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν τους σερβερς των Google και Facebook
(Μεγάλα ερωτήματα για την κυβέρνηση Ομπάμα)

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνουν τηλεφωνικά δεδομένα στις ΗΠΑ και έχουν πρόσβαση στους σέρβερ ομίλων πληροφορικής όπως οι Google και Facebook, πρακτικές που κληρονομήθηκαν από την περίοδο της προεδρίας Μπους και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δύο εφημερίδες. 

Η συζήτηση για το αν η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιωτικότητας κλιμακώθηκε χθες με τις πληροφορίες ότι οι αρχές συλλέγουν δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες τηλεφώνων και παίρνουν στοιχεία από τους σέρβερ, εννέα εταιρειών του Ίντερνετ. Η αμερικανική πολιτική τάξη αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις των εφημερίδων "Γκάρντιαν" και "Ουάσινγκτον Ποστ", οι οποίες επιβεβαιώνουν τις υποψίες που υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό.

Ο διευθυντής των Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως τα δημοσιεύματα των δυο εφημερίδων απειλούν την εθνική ασφάλεια.
Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν "μια εν δυνάμει απειλή για τη δυνατότητά μας να εντοπίζουμε και να απαντούμε στους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα μας", γράφει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διέψευσε ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς πολίτες ή πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ.

Η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" δημοσίευσε μια μυστική δικαστική εντολή η οποία υποχρεώνει την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), κατόπιν αιτήματος του FBI, το σύνολο των τηλεφωνικών δεδομένων των συνδρομητών της από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο, βάσει αντιτρομοκρατικού νόμου ο οποίος είχε ψηφιστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μέλη της βουλής των αντιπροσώπων επιβεβαίωσαν στη συνέχεια πως το πρόγραμμα υφίσταται με αυτή τη συστηματική μορφή από το 2007, αλλά δεν αφορά παρά μόνο τα "μεταδιδόμενα", ή εξωτερικά στοιχεία μιας κλήσης, όπως λέγονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ζητούνται ο αριθμός κι η διάρκεια της κλήσης, αλλά όχι το περιεχόμενο των συνομιλιών. 

Χωρίς να επιβεβαιώσει επισήμως την ύπαρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι είναι απαραίτητη η καταγραφή αυτών των στοιχείων στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. "Η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα του προέδρου είναι η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οφείλουμε να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε τις απειλές που δημιουργούνται από τους τρομοκράτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. Το σύστημα αυτό επέτρεψε να αποφευχθεί "μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση" στις ΗΠΑ "τα τελευταία χρόνια", δήλωσε σχετικά ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς.

Οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες στους σέρβερ της NSA, παραδέχτηκαν άλλοι κοινοβουλευτικοί, αλλά δεν αναλύονται παρά μόνον όταν υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες. "Αν ένας αριθμός αντιστοιχεί σ' ένα ύποπτο τρομοκρατίας και καλείται από ένα αμερικανικό αριθμό (...) τότε μπορεί αυτό να επισημανθεί και να ζητηθεί δικαστική εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας", διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάξμπι Τσάμπλις, ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας. Λίγες ώρες αργότερα, η "Ουάσινγκτον Ποστ" και η "Γκάρντιαν" υποστήριξαν βασισμένες σε διαρροές από ένα πρώην εργαζόμενο σε υπηρεσία πληροφοριών ότι η NSA έχει άμεση πρόσβαση στους σέρβερ εννέα εταιρειών του Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Microsoft, Apple και Google. 

Χάρη σε μια σύμπραξη με τις εταιρείες αυτές, η υπηρεσία κατασκοπείας μπορεί άμεσα και χωρίς δικαστική εντολή να διαβάζει τα email και να ακούει τις συνομιλίες χρηστών, εφόσον υπάρχει "εύλογη" πιθανότητα ο ένας από τους συνομιλητές να βρίσκεται στο εξωτερικό και η αμερικανική νομοθεσία επιβάλει την έκδοση δικαστικής εντολής μόνον όταν αμφότεροι οι συνομιλητές είναι Αμερικανοί. Η Google απάντησε με ανακοίνωσή της στις δύο εφημερίδες ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν έχουν κάποια "κρυφή πόρτα εισόδου" στους σέρβερ της. Η Apple αρνήθηκε ότι έχει γνώση αυτού του προγράμματος: "Δεν παρέχουμε καμιά απ' ευθείας πρόσβαση στους σέρβερ μας σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Όποια υπηρεσία πληροφοριών  αναζητεί δεδομένα για ένα πελάτη πρέπει να έχει δικαστική εντολή", υποστήριξε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Όμως οι αποκαλύψεις αυτές συγκεκριμενοποίησαν τους χειρότερους φόβους των υποστηρικτών των ατομικών ελευθεριών, οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν φως στη χρήση του "Πατριωτικού Νόμου" (Patriot Act), από την κυβέρνηση, ο οποίος ψηφίσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. "Αυτό υπερβαίνει τον Όργουελ", κατήγγειλε ο Τζαμίλ Τζάφερ εκ μέρους της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). "Η κατάσχεση και η παρακολούθηση από την NSA των στοιχείων των επικοινωνιών, σχεδόν όλων των πελατών της Verizon είναι μια εντυπωσιακή επίθεση εναντίον του Συντάγματος", κατήγγειλε ο ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ. 

Το 2006, η εφημερίδα USA Today είχε προκαλέσει σοκ αποκαλύπτοντας πως η NSA συγκέντρωνε μυστικά τα δεδομένα επικοινωνιών Αμερικανών από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το πρόγραμμα δεν αφορούσε τότε παρά τις επικοινωνίες ανάμεσα σε ένα συνομιλητή στις ΗΠΑ και έναν άλλο στο εξωτερικό. Στη συνέχεια το πρόγραμμα τέθηκε υπό την αιγίδα ενός μυστικού δικαστηρίου από 11 δικαστές που είναι αρμόδιο να εγκρίνει οποιαδήποτε υποκλοπή. Η Verizon αρκέσθηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η εταιρεία είναι νομικά υποχρεωμένη να υπακούει σε τέτοιες δικαστικές εντολές.


Πηγή: avgi.gr


Σημ.: Για περισσότερες ανατριχιαστικές «λεπτομέρειες» διαβάστε το άρθρο του πάροικου στο μπλογκ μας : Μια τεχνολογία, να την πιεις στο ποτήρι! που πρόλαβε τα σχετικά εν Ελλάδι δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου