4/6/13

“Στο κόκκινο” τα ασφαλιστικά ταμεία απο την συνεχιζόμενη λεηλασία!

Ο ΟΑΕΕ δεν πλήρωσε επιδόματα σε 90.000 συνταξιούχους!
 
Με πλήθος μεθοδεύσεων και με πρόσχημα τις λεγόμενες "απογραφές" των συνταξιούχων, κυβέρνηση και τρόικα στρώνουν το δρόμο για την διαμόρφωση συντάξεων πείνας μέσω της ολοκληρωτικής διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Χωρίς ΕΚΑΣ έμειναν χθες οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που υπολογίζεται πως είναι περίπου 90.000 άτομα.

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί κυριολεκτικά αλαλούμ στα ταμεία, αφού χιλιάδες συνταξιούχοι σχηματίζουν ουρές για να εισπράξουν τις συντάξεις τους (που διακόπηκαν λόγω μη απογραφής) ή να ενημερωθούν για τα μικρότερα ποσά που αιφνιδίως εισέπραξαν.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη στο ΙΚΑ όπου διακόπηκε η καταβολή 40.000 συντάξεων επειδή οι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Χιλιάδες άλλοι πήραν μικρότερα ποσά ΕΚΑΣ επειδή πέρασαν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες πως έγιναν περικοπές με βάση το τεκμαρτό-πλασματικο εισόδημα (αν και αυτό δεν προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο).
Την Παρασκευή πάνω από 2.200 συνταξιούχοι του ΤΑΠ - ΟΤΕ πήραν μικρότερο ποσό συντάξεων από αυτό που δικαιούνταν και χθες στο «επίκεντρο» βρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παίρνουν ΕΚΑΣ.
Το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα -και το οποίο κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ- θα δοθεί τον επόμενο μήνα (με τα αναδρομικά). Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει αν το Ταμείο θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στο «κόκκινο» και εκτιμάται πως το έλλειμμα αγγίζεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ!  

Από την πλευρά του ταμείου αναφέρεται πως με βάση τον σχεδιασμό, το επίδομα θα καταβληθεί τον Ιούλιο μαζί με τα αναδρομικά επειδή δεν ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των στοιχείων
.
Υπενθυμίζεται όιτι πριν από έναν μήνα είχε αποσυρθεί διάταξη-καρμανιόλα του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που προέβλεπε περικοπές στις  συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (μέσα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού) οι οποίες έφταναν το 30%!

Ωστόσο, το θέμα μένει ανοιχτό και θα κυριαρχήσει στις επαφές με την τρόικα, με δεδομένο πως τελικά δεν επιβλήθηκε η προβλεπόμενη εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, μεγάλη ήταν και χθες η ταλαιπωρία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που σχημάτιζαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα. Οι συνταξιούχοι έχουν διορία μέχρι τις 6 του μήνα για να δηλώσουν τα ακριβή τους στοιχεία και να καταβληθεί η επόμενη σύνταξη στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Την Πέμπτη διακόπηκε η καταβολή 40.000 συντάξεων στο ΙΚΑ, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για τον ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων. Με βάση τις εκτιμήσεις, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν απογραφεί περίπου 18.000 ασφαλισμένοι (συμπεριλαμβανομένων και όσων προσήλθαν την Παρασκευή).

Πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου