18/6/13

Πορείες, απεργίες, απεργοσπάστες και τα ΜΑΤ του Σαμαρά

Διαμαρτυρία για το λουκέτο

Πορεία φοιτητών από το Νομισματοκοπείο προς την ΕΡΤ διοργανώνεται στις 5 το απόγευμα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ε.Κ.Π.Α., ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Τοπογράφων, Μεταλλειολόγων και Χημικών Μηχ/κών του ΕΜΠ καλούν όλη τη σπουδάζουσα νεολαία να συμμετάσχει στην πορεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr/ 


Ετοιμάζουν τα ΜΑΤ για την ΕΡΤ

Όλοι οι εργαζόμενοι-απολυμένοι της δημόσιας τηλεόρασης αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ να μείνουν σε μόνιμη κατάληψη κτηρίων, studios, κοντρόλ, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ σε όλη την επικράτεια, καθώς και των τεχνικών μέσων εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, εμποδίζοντας ακόμα και με τη ζωή τους το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 
του Κώστα Χαρδαβέλλα

Αυτή είναι η μία πλευρά της μάχης για την ΕΡΤ.
Στην άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή σήμερα το πρωί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη βίαιη εκδίωξη των καταληψιών από την ΕΡΤ, όταν και αν χρειαστεί, ακόμα και με την επέμβαση των ΜΑΤ.

Τα πράγματα οδηγούνται σε δραματικό αδιέξοδο, καθώς θα πρέπει άμεσα (μέχρι την Παρασκευή) να εκπέμψει πρόγραμμα η ΕΡΤ –όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ- αλλά υπό προσωρινή μορφή, με επιλογή κάποιων τεχνικών, δημοσιογράφων, σκηνοθετών και παραγωγών από την υπάρχουσα ΕΡΤ.
Οι εκπομπές αυτές, σε πρώτη φάση, μπορούν να γίνουν όχι από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής (τα οποία τελούν συνεχώς υπό κατάληψη), αλλά από ένα μικρό στούντιο που υπάρχει και μπορεί από εκεί να βγουν ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Αρχείων της ΕΡΤ.

Και ενώ η ΕΣΗΕΑ προετοιμάζεται για απεργία διαρκείας στους δημοσιογράφους, οι καταληψίες της ΕΡΤ δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε καν την είσοδο του διαχειριστή που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών στην προσωρινή αυτή φάση λειτουργίας της ΕΡΤ. Παράλληλα, δεν δέχονται καν συζήτηση για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Το εξωφρενικό είναι ότι ενώ ουσιαστικά έχει πάψει να υφίσταται ΕΡΤ και το προσωπικό της θεωρείται όλο απολυμένο, από αυτό το προσωπικό πρέπει να βρεθούν οι 100-150 περίπου τεχνικοί και δημοσιογράφοι που θα εκπέμψουν προσωρινά και τουλάχιστον για μία εβδομάδα μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα.

Πάντως από την πλευρά Σαμαρά, η εντολή έχει δοθεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και είναι συγκεκριμένη: «Να είστε έτοιμοι να βγάλετε από τις εγκαταστάσεις σε Αθήνα και επαρχία όλους τους καταληψίες».

Το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο και με τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Δεν έχει ποτέ συμβεί στον κόσμο να εισβάλουν ΜΑΤ (και αυτό μπορεί να γίνει μόνο νυχτερινές ώρες προς ξημέρωμα) μέσα στα κτήρια μιας δημόσιας τηλεόρασης και να συγκρουστούν σε διάδρομους, στούντιο και αίθουσες με πανάκριβα μηχανήματα με τους εκατοντάδες καταληψίες της ΕΡΤ.

Κυβέρνηση Απεργοσπαστών 

 

ΜΕΣΑ σε μια ανακοίνωση λίγων λέξεων η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να χωρέσει δέκα συκοφαντίες εις βάρος του προέδρου της ΕΣΗΕΑ («βολεμένοι συνδικαλιστές», «απειλές», «τραμπουκισμοί», «σταλινικοί», «Τσαουσέσκου» κ.λπ.). Είναι, βλέπεις, και οι εκλογές στο σωματείο των δημοσιογράφων σήμερα και πώς να πείσει το κυβερνών κόμμα να ψηφιστούν οι εκλεκτοί του, μετά το μπλακ άουτ της ΕΡΤ; 


Η ομάδα αλήθειας του κ. Σαμαρά έχει χάσει πια κάθε έννοια μέτρου. Κλαίγεται ότι θα τους στείλει στο γκουλάγκ το σωματείο των δημοσιογράφων, ενώ η ίδια εκπροσωπεί την πιο αυταρχική και αντιδημοκρατική διακυβέρνηση από την εποχή της μεταπολίτευσης.
 
Και αντιστρέφει την πραγματικότητα, λέγοντας ότι η ΕΣΗΕΑ διαχώρισε τις εφημερίδες σε «ταξικές» και λοιπές, ενώ στην πραγματικότητα ο διαχωρισμός είναι μεταξύ εκείνων που τήρησαν την απεργία και των άλλων που έστησαν με εκβιασμούς και τρομοκρατία απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στην κυβέρνηση που τους κάνει δώρο τις δημόσιες συχνότητες και τους απαλλάσσει από τον ενοχλητικό ανταγωνιστή. 

Αλλά σε πείσμα αυτής της άγριας τρομοκρατίας στις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι δημοσιογράφοι που υποστηρίζουν ανοιχτά το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Κι αυτό είναι που κάνει τους μυστικοσύμβουλους του πρωθυπουργού να χάνουν την ψυχραιμία τους. 

Όσο για τα γνώμη του κ. Σαμαρά για τους δημοσιογράφους, αυτή αποκαλύφτηκε όταν δήλωσε ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν «γενναιόδωρα». Λες και απέλυσε την ορντίναντσα του ο αφέντης της Συγγρού και επιδεικνύει τώρα την αρχοντιά του. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν ούτε ελεημοσύνη, ούτε «γενναιοδωρία». Ζητούν τη νομιμότητα. 

Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει ο κ. Σαμαράς τη βοήθεια των φουσκωτών του κ. Μιχαλολιάκου για να γλιτώσει το «γκουλάγκ» της ΕΣΗΕΑ. Ας μην το αποκλείουμε. Άλλωστε η ανακοίνωση αυτή της Ν.Δ. αντιγράφει κατά λέξη ανάλογες επιθέσεις της ναζιστικής ομάδας εναντίον όσων δημοσιογράφων κατά καιρούς στοχοποιεί. Ανάμεσά τους βρίσκεται βέβαια και ο Δημήτρης Τρίμης. 

Δ.Ψ.

Πηγή: http://dimosiografoiert.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου