Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα οι μικρότερες, εκδηλώνουν ανοιχτά την εχθρότητά τους απέναντι στο μηχανισμό του ευρώ, ο οποίος είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του γερμανικού ιμπεριαλισμού και απειλεί ζωτικά τους συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου, Ρίτσαρντ Σούλικ, δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ευρώ, αν η κρίση χρέους πλήξει και άλλες χώρες.
Ο Σούλικ είπε ότι η Σλοβακία, που υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, χρειάζεται «να ετοιμάσει ένα Σχέδιο Β. Και αυτό είναι η επαναφορά της σλοβακικής κορόνας».
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Hospodarske Noviny ο Σούλικ επισημαίνει ότι η Σλοβακία είναι πολύ μικρή χώρα για να επηρεάσει τη λειτουργία της ευρωζώνης και προσθέτει: «Πρέπει τουλάχιστον να προστατεύσουμε τις αξίες που δημιούργησαν οι άνθρωποι που ζουν στην Σλοβακία».
Η Σλοβακία βέβαια δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τηρεί ανοιχτά εχθρική στάση απέναντι στον «προκρούστειο» μηχανισμό του ευρώ. Προ μηνός, περίπου, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους εξέφρασε, χωρίς περιστροφές, την αντίθεσή του στην είσοδο της χώρας του στην ευρωζώνη: "Ειδικά μετά από την κρίση του ευρώ αυτό το έτος, δεν υπάρχει καμία σαφώς καθορισμένη ομάδα στην Τσεχική Δημοκρατία, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε η Κεντρική Τράπεζα, που θα συνιστούσε την είσοδό μας στη ζώνη του ευρώ στο εγγύς μέλλον" δήλωσε ο κ. Κλάους, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
"Είναι μία κυρίαρχη θέση στην Τσεχική Δημοκρατία" πρόσθεσε. Ο Τσέχος πρόεδρος σημείωσε ότι η Πράγα δεν αισθάνθηκε "καμία χαρά να ανακαλύπτει στη ζώνη του ευρώ το ένα πρόβλημα μετά το άλλο", συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ιρλανδίας και θύμισε ότι η τσεχική οικονομία είναι "πολύ στενά" συνδεδεμένη με αυτήν της γειτονικής Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Προφανώς λοιπόν, η λίστα των «προθύμων» οπαδών του ευρώ βαίνει μειούμενη. Κι αυτό, επειδή πολλές χώρες συνειδητοποιούν ότι ο «προκρούστειος» μηχανισμός του ενιαίου νομίσματος - ο οποίος βρίσκεται στη ρίζα της παρούσας κρίσης στην ευρωζώνη, λόγω των τρομακτικών ανισορροπιών που «γεννά» ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και σε αυτές του βιομηχανικού Βορρά- δεν ωφελεί παρά τα συμφέροντα της γερμανικής, κυρίως, οικονομίας σε βάρος των δικών τους, ζωτικών συμφερόντων.
Πηγή: http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου