16/12/10

Περί δημοκρατίας, αντιπροσωπευτικώς κοινοβουλευτικής

του Νίκου Κουνενή

Aπό την εφημερίδα «Διάλλειμμα»

Κοινοβουλευτική δημοκρατία ονομάζεται το πολίτευμα στο οποίο επικρατεί η αρχή της λαικής πλειοψηφίας, η οποία προκύπτει από εκλογές και υπολογίζεται γύρω στο 40% των ψηφισάντων και στο 12 έως 25% του συνολικού εκλογικού σώματος. Οι υπόλοιποι εκλογείς, οι οποίοι δια της ψήφου τους καταψηφίζουν το πρώτο κόμμα, συναποτελούν τη μειοψηφία, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 60% των ψηφισάντων. Το 30 έως και 80% του συνολικού εκλογικού σώματος- το οποίο επιλέγει να ψηφίσει λευκό και άκυρο ή να μην ψηφίσει καθόλου- δεν αποτελεί τίποτα.


Πιστή στην αρχή της πλειοψηφίας, η δημοκρατία θωρακίζεται αποτελεσματικά έναντι των ανεύθυνων μειοψηφιών, απαγορεύοντας σε αυτές την εκλογή βουλευτών, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσουν ένα προκαθορισμένο ποσοστό ψήφων (π.χ. 3% στην ελληνική δημοκρατία, 5% στη γερμανική δημοκρατία κ.λπ). Τουτέστιν, αν τεθεί ως θεωρητική υπόθεση εργασίας ότι τριάντα κόμματα ή οργανώσεις συγκεντρώνουν από 2,9% έκαστο, δηλαδή συνολικά 87%, η βουλή θα αποτελείται από τα κόμματα που συγκέντρωσαν το υπόλοιπο 13%, τα οποία και θα μοιράζονται το 100% των εδρών, συναποτελώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 40% και την κοινοβουλευτική μειοψηφία του 60%. Η αποτελεσματική αυτή ρύθμιση αποτελεί, μεταξύ άλλων, έναν εκ των πυλώνων της γενικής και συνεχώς επαναλαμβανόμενης κοινοβουλευτικής πεποίθησης, της εκφραζόμενης μέσω της πασίγνωστης διατύπωσης: «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργεί βάσει υποχρεωτικών κανόνων δικαίου που συνιστούν το Σύνταγμα της χώρας. Σε έκτακτες περιπτώσεις- στρατιωτική κατοχή, δικτατορία, οικονομικοπολιτική επιτήρηση, δημοσιονομική εξυγίανση κ.λπ.- η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται και οιαδήποτε αναφορά σε αυτό παραπέμπει αποκλειστικώς στην ομώνυμη πλατεία.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία θωρακίζει τα μέλη της έναντι πιθανών μελλοντικών κινδύνων, βοηθώντας τα έτσι να επιδοθούν απερίσπαστα στο τεράστιο έργο τους. Τοιουτοτρόπως, τους παρέχει υψηλές τακτικές και έκτακτες αμοιβές και εγγυάται την καταβολή αξιοπρεπούς σύνταξης στα τέσσερα έτη θητείας, έναντι τεσσαράκοντα ετών που απαιτούνται για την αναξιοπρεπή σύνταξη ενός συνήθους εργαζομένου. Προστατεύει επίσης τα μέλη της, παρέχοντάς τους βουλευτική ασυλία επί παντός του επιστητού και ανεπιστήτου, η οποία εγγυάται την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους, ανεξαρτήτως της νομιμότητας ή μη των πεπραγμένων τους.
Συναφείς και συμπλεκόμενες με την έννοια της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι η αστυνομοκρατία, η οικογενειοκρατία, η φαυλοκρατία, η μηντιοκρατία, η δημαγωγοκρατία, η ψευδοκρατία, η λαμογιοκρατία, η γιαποκρατία, η χλιδοκρατία, η μιζεροκρατία, η πρακτοροκρατία, η δωσιλογοκρατία, η παπαρολογοκρατία κ.λπ, που αποτελούν τα αλληλεξαρτώμενα και διαλεκτικώς αλληλεπιδρώντα συστημικά συστατικά της υπέρτατης ουσίας των σύγχρονων ανοιχτών κοινωνιών, της Κεφαλαιοκρατίας.

Πηγή: http://aristerovima.gr/blog.php?id=1484

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου