του Γιώργου Δελαστίκ
Σκληρές, γεμάτες αντιπαραθέσεις, αλλά με βέβαιους νικητές στο τέλος της ημέρας τους Γερμανούς αναμένονται οι δύο (!) σύνοδοι κορυφής που θα γίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Το πρωί θα συνέλθει σύνοδος κορυφής των «27» της ΕΕ με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στη Λιβύη και το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για το θέμα αυτό.
Το απόγευμα θα συνέλθει σύνοδος κορυφής μόνο των «17» της ευρωζώνης (με δικαίωμα οποιουδήποτε από τους υπόλοιπους 10 ηγέτες να την παρακολουθήσει ως παρατηρητής) με θέμα την καταρχήν έγκριση του εφιαλτικού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Προγραμματισμένη αρχικά ήταν μόνο η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη προκάλεσαν και τη σύνοδο των «27», καθώς στο ζήτημα αυτό επικρατεί απερίγραπτο αλαλούμ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Γερμανοί έχουν γίνει έξω φρενών με τον Σαρκοζί.
Ο δεξιός Γάλλος πρόεδρος, «τρελαμένος» από τις πρόσφατες αρνητικές δημοσκοπήσεις που τον φέρουν ακόμη και να αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία του χρόνου τον Απρίλιο, εμφανίζεται ξαφνικά διατεθειμένος να προχωρήσει σε στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς «γαλλικού μεγαλείου» προκειμένου να ανακτήσει μέρος της χαμένης του επιρροής στο εκλογικό σώμα.
Χθες η Γαλλία αναγνώρισε -μοναδική χώρα στον κόσμο!- το Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης ως δήθεν νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, την ώρα μάλιστα που οι αντικανταφικοί χάνουν τη μια πόλη μετά την άλλη.
Ακόμη χειρότερα, κυβερνητικοί κύκλοι στο Παρίσι διοχέτευαν χθες την πληροφορία ότι στη σημερινή πρωινή σύνοδο κορυφής των «27» της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Νικολά Σαρκοζί θα προτείνει... έναρξη αεροπορικών επιθέσεων εναντίον λιβυκών στόχων! «Ο Σαρκοζί τορπιλίζει τη γραμμή της Ευρώπης στο θέμα της Λιβύης» τιτλοφορούσε χαρακτηριστικά σχετικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής του το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», υπογραμμίζοντας ότι ο Σαρκοζί προκαλεί «γιγαντιαίο θυμό στο Βερολίνο».
Τα γερμανικά αυτά αισθήματα αντανακλά δημοσίευμα και της οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» με τίτλο «Διπλωματικό χάος παραλύει τη λιβυκή στρατηγική της Ευρώπης».
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί λαοί και πρωτίστως ο ελληνικός για άλλα θέματα καίγονται - αυτά που θα συζητηθούν το απόγευμα, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Εκεί τα πράγματα είναι καθαρά, αλλά καθόλου ενθαρρυντικά: Οι Γερμανοί απαιτούν προ παντός άλλου θέματος να συμφωνήσουν οι ηγέτες των «17» της ευρωζώνης ότι αποδέχονται καταρχήν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει η Μέρκελ, τροποποιώντας το ίσως σε κάποιες λεπτομέρειες που θα δούμε απόψε.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα σκληρό... «αιώνιο Μνημόνιο», ένα Μνημόνιο για πάντα!
Η ουσία του έγκειται στη συνταγματική απαγόρευση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και την υπέρβαση του δημόσιου χρέους πέραν κάποιου ποσοστού του ΑΕΠ που αναμένεται να προσδιοριστεί: Η αποδέσμευση κάθε άμεσης ή έμμεσης σύνδεσης των αυξήσεων των μισθών με τον πληθωρισμό θα διασφαλίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι διαρκώς θα βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται, αφού θα απαγορεύεται να προσέρχονται τα συνδικάτα στις διαπραγματεύσεις με τη λογική θέση ότι π.χ. αφού ο πληθωρισμός είναι 4%, θέλουμε αυξήσεις 3,5% ή 4,5%.
Οι εργοδότες, κατά το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, θα λένε ότι βεβαίως ο πληθωρισμός είναι 4%, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Εμείς κρίνουμε ότι λόγω του πληθωρισμού έπεσε η ανταγωνιστικότητα, άρα θα σας κάνουμε... μειώσεις μισθών 4% για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα! Αυτή είναι η ουσία της γερμανικής πρότασης, στην οποία δυστυχώς θα υποκύψουν απόψε όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Απολύτως τίποτα δεν θα δώσουν σήμερα οι Γερμανοί. Απαιτούν να υπάρξει η καταρχήν συμφωνία όλων στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και μόνο αφού την πάρουν, θα σκεφθούν αν θα προσφέρουν κάτι και τι στη σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου, ώστε να ολοκληρωθεί και να ισχύσει η αποψινή συμφωνία.
Γ. Παπανδρέου
Με άδεια χέρια θα γυρίσει απόψε
Τίποτα δεν θα φέρει πίσω στην Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης ο πρωθυπουργός - ίσως ούτε καν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους που είναι απολύτως βέβαιο ότι τελικά θα την δώσουν, γιατί μόνο έτσι θα πάρουν πίσω οι γερμανικές, γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες τα 110 δισ. ευρώ που θα δανείσουν την κυβέρνηση βάσει του Μνημονίου. Την επιμήκυνση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά πιθανότατα στις 25 Μαρτίου, ίσως και λίγο αργότερα. Είναι απίθανο όμως ακόμη και στις 25 Μαρτίου να δώσει η Μέρκελ τη συγκατάθεσή της σε μείωση του επιτοκίου και σε δυνατότητα δανεισμού για επαναγορά μέρους του δημόσιου χρέους. Πρώτα θα περάσει κανόνες για τη «συντεταγμένη χρεοκοπία» κρατών και έπειτα θα συζητήσει τέτοια μέτρα.
Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Παρασκευή 11 Μαρτίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου