15/3/11

Ένα βήμα πριν από ένα νέο Τσερνομπίλ η Φουκουσίμα!

Έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 - φωτιά στον αντιδραστήρα 4 !

Ο πυρηνικός εφιάλτης απειλεί τον πλανήτη!

STOP στην πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα πριν αφανίσουν τον πλανήτη!

Δυστυχώς μέρα με τη μέρα διαψεύδονται οι καθησυχαστικές φωνές των ιαπωνικών αρχών προς την Ιαπωνική και  διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στο Τόκυο και γύρω από το Τόκυο και την κρισιμότητα της κατάστασης. Από την άλλη,  επιβεβαιώνονται οι έγκυρες φωνές ανά τον κόσμο οι οποίες έκαναν λόγο  για καθυστερήσεις και ολιγωρίες παρέμβασης, για ελλιπή συστήματα ασφαλείας και εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει, ανεξέλεγκτη και να εξελιχθεί σε παγκόσμια καταστροφή, αν όχι και σε ένα νέο ολοκαύτωμα!
Για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των Ιαπώνων από την ραδιενέργεια έκανε λόγο η Μαρία Σωτηροπούλου, βιοπαθολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής απειλής. Τόνισε ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ ανησυχητική και υπογράμμισε ότι είναι αμφίβολη η αξιοπιστία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.«Δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια» είπε. 
Αυτή την στιγμή χρειάζεται όσο ποτέ η διεθνής συντονισμένη παρέμβαση για να ελεγχθεί όσο το δυνατόν η κατάσταση με τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τόκυο.
Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι σαφές: δεν υπάρχει αβλαβής και ασφαλής πυρηνική ενέργεια.
Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα μεγάλο πλανητικό κίνημα για την καταστροφή πυρηνικών όπλων και πυρηνικών σταθμών, πριν αυτά καταστρέψουν την ανθρωπότητα!
Πρώτα από όλα αυτό το κίνημα χρειάζεται στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μας!

Για την πληρέστερη και σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της ΙΣΚΡΑ, παραθέτουμε ανταποκρίσεις από διάφορα εγχώρια και διεθνή πρακτορεία

ΤΡΙΤΗ 15/03/2011 09:15 

Πανικός στο Τόκιο μετά τη νέα έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα
Έναν πυρηνικό εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι της Ιαπωνίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του ίδιου εργοστασίου, πιθανότατα από έκρηξη υδρογόνου. Μετά την έκρηξη, τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιφέρεια Φουκουσίμα έχουν τετραπλασιαστεί. Ήδη «χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού νέφους εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα στο Τόκιο.
Ωστόσο, πανικός επικράτησε την στο Τόκιο μετά την έκρηξη  και την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους.
Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.
Το παράρτημα του Τόκιο του Michael Page International, ενός βρετανικού γραφείου ευρέσεως εργασίας, θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα.
«Φεύγω για τη Σιγκαπούρη και θα εργάζομαι από το παράρτημά μας εκεί» είπε ένας υπάλληλός του.
 Ήταν η τρίτη κατά σειρά έκρηξη, μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που εξαφάνισε από τον χάρτη ολόκληρες περιοχές. Το Σάββατο, αλλά και χθες, Δευτέρα, σημειώθηκαν εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1 και 3. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές στις πληγείσες από τον σεισμό και το τσουνάμι περιοχές ανέρχονται σε 200 δισ. δολάρια.
Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως έγινε γνωστό, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο έχουν τετραπλασιαστεί. Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη. Στην ενημέρωση προς την ΙΑΕΑ αναφέρεται ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ (mSv).
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, ενώ η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η μόλυνση βλαβερά επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία.
Όπως έγινε γνωστό, μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία και τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές.
Έλεγχοι σε τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από αποστολή κοντά στο Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας έδειξαν «χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 17 μέλη των πληρωμάτων» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν χαμηλό που εξαφανίστηκε όταν τα μέλη του πληρώματος πλύθηκαν με νερό και σαπούνι. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε νέα μόλυνση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε από τους κατοίκους της περιφέρειας να παραμείνουν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φορούν ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Παράλληλα, σε γραπτό μήνυμά του προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

«Συναγερμός» στο Τόκιο
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο.2, «χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο.
Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Η κυβέρνηση καθησυχάζει, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα». Όπως έγινε γνωστό, Ιάπωνες επιστήμονες θα συναντηθούν σήμερα στο Τόκιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Το πρακτορείο Kyodo μεταδίδει, επίσης, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.
Ιάπωνας αξιωματούχος που εργάζεται στην Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο άνεμος κινείται με ταχύτητα περίπου 2-3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Για τον κίνδυνο το ραδιενεργό νέφος να φτάσει στην πρωτεύουσα είχε προειδοποιήσει η πρεσβεία της Γαλλίας στο Τόκιο.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιαπωνικό ιστότοπο της πρεσβείας, προέτρεπε τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην πόλη να παραμείνουν στις κατοικίες τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, να σφραγίσουν τα παράθυρα και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Φωτιά στον αντιδραστήρα 4
Το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί. «Την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είχε δηλώσει νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου.
Κλειστό το διυλιστήριο της Kashima Oil Co
Κλειστό παραμένει το διυλιστήριο της Kashima Oil Co, θυγατρικής της JX Nippon Oil and Energy Corp, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.
Εκπρόσωπος της JX δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα να έχουν σημειωθεί ζημιές στις εγκαταστάσεις διύλισης και μεταφόρτωσης της Kashima Oil, στην περιφέρεια Ιμπαράκι, βορειοανατολικά του Τόκιο, αλλά περισσότερα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/03/2011 10:35

Δύο νέες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, συναγερμός και για τον αντιδραστήρα 2

Δύο ήταν τελικά οι εκρήξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν και ενός η τύχη αγνοείται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά, όμως συναγερμός έχει σημάνει και για τον αντιδραστήρα 2. Όσον αφορά στον απολογισμό των θυμάτων, οι νεκροί ξεπερνούν τους 5.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι.
 Το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενη έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο2, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης και πως το επίπεδο ύδατος μειώνεται.
«Ο αντιδραστήρας Νο.2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης» δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγαίνει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.
Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄ αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.
«Έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημίες. Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές εκρήξεις.

Πυρηνικός συναγερμός στην Ιαπωνία (13-3-2011 ώρα 18.00)

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στη Φουκουσίμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τζίτζι, η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου, το σύστημα ψύξης του οποίου παρουσίασε πρόβλημα μετά το σεισμό της Παρασκευής.
Η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.
Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας διευκρίνισε πάντως ότι η διαδικασία ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα της εταιρείας Tohoku Electric Power Co δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και ότι η αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλεται σε διαρροή ραδιενέργειας από ένα άλλο εργοστάσιο σε γειτονική περιοχή.
Η ιαπωνική υπηρεσία πρόσθεσε ότι μία αναφορά της εταιρείας Tohoku Electric δείχνει ότι το σύστημα ψύξης και στους τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα, που έκλεισε αυτόματα μετά το σεισμό της Παρασκευής, λειτουργεί κανονικά.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε νωρίτερα για το ενδεχόμενο νέας έκρηξης στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, διευκρινίζοντας πάντως πως σε περίπτωση έκρηξης «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, ειδικοί στη βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης η προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί.
«Υπάρχει κίνδυνος 70% να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 βαθμών ή και περισσότερων» τις επόμενες τρεις ημέρες, ως στις το πρωί της 16ης Μαρτίου, δήλωσε ο Τακάσι Γιοκότα, διευθυντής σεισμικής πρόβλεψης της υπηρεσίας, όπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου. Μετασεισμοί μεγέθους από 2 έως και σχεδόν 7 βαθμών σημειώνονται συνεχώς από την Παρασκευή, οπότε έγινε ο κύριος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).
Σήμερα, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς, από 8,8 που είχε αναφέρει αρχικά.
Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από τη Δευτέρα
Εν τω μεταξύ, η Tepco ανακοίνωσε ότι από αύριο Δευτέρα θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας κάποιων πυρηνικών εργοστασίων. Η εταιρεία έλαβε σχετική άδεια από την ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η απρόβλεπτη διακοπή ρεύματος σε ολόκληρες περιοχές της χώρας.
Τα έκτακτα αυτά μέτρα, που αφορούν τις νομαρχίες Τόκιο, Σίμπα, Γκούνμα, Ιμπαράκι, Καναγκάβα, Σαϊτάμα, Τόσιτζι και Γιαμανάσι, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει κρίσιμη. Επεσήμανε ωστόσο ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.
«Έχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά», ανέφερε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τζίτζι. «Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς», υπογράμμισε.
Ο Ναότο Καν δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.
Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των νεκρών
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της αστυνομίας, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Παρασκευή τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς ολόκληρες κοινότητες εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.
Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Συνολικά 20.820 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές.
«Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί.
Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων. «Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.
Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να προστατευθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Παράλληλα, περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Τα άτομα αυτά ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.

Φόβους για έκρηξη και σε δεύτερο αντιδραστήρα εκφράζουν οι Αρχές στην Ιαπωνία - Χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι (13-3-2011 ώρα 15.30 )


Οι Αρχές στην Ιαπωνία προειδοποιούν για το ενδεχόμενο έκρηξης και σε δεύτερο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ο οποίος υπέστη ζημιές από τον σεισμό της Παρασκευής ενώ εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους και για το ενδεχόμενο οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται σε παραθαλάσσια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στη χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είπε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Το πρόβλημα στον αντιδραστήρα είναι μεγάλο αλλά δεν συγκρίνεται με αυτό του Τσερνόμπιλ είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν μπλακάουτ σε μεγάλα τμήματα της χώρας λόγω της μειωμένης επάρκειας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Κάλεσε τέλος τους συμπολίτες του να είναι ενωμένοι μπροστά στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Κίνδυνος έκρηξης στη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση προειδοποίησε την Κυριακή πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 του συγκροτήματος της Φουκουσίμα. Στον αντιδραστήρα δεν λειτουργεί ούτε το κύριο ούτε το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη έκρηξη του Σαββάτου στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού.
Ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του το Σάββατο από την έκρηξη που κατέστρεψε την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα του κτιρίου όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας. Κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλημα στον πυρήνα και η ποσότητα της ραδιενέργειας που διέρρευσε ήταν μικρή. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι περίπου 190 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, αν και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ο αριθμός τους ήταν μόλις εννέα.

Προτεραιότητα είναι πλέον να διασφαλιστεί η ψύξη του αντιδραστήρα και για το λόγο αυτό οι τεχνικοί τον γεμίζουν με θαλασσινό νερό και βόριο. Με θαλασσινό νερό άρχισαν οι τεχνικοί να γεμίζουν και τον αντιδραστήρα 2. Αυτές οι κινήσεις θεωρείται ότι μπορεί να επιβραδύνει την ολική τήξη του πυρήνα, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί, το οποίο δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη καταστροφή.

Πάντως οι μετρήσεις στην επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του. Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα.
Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Χιλιάδες οι αγνοούμενοι στο Μιγιάγκι

Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, επισήμως ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων ανέρχεται σε περίπου 2.000 πολλές εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και πάνω από 350.000 είναι όσοι εγκατέλειψαν όπως μπορούσαν τις κατοικίες τους για να φιλοξενηθούν σε καταφύγια. Εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν ηλεκτρικό, νερό και επαρκή τρόφιμα. Το γεγονός ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει στη βορειοανατολική Ιαπωνία κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.

Οι έρευνες του στρατού –η κυβέρνηση έχει διαθέσει 100.000 στρατιώτες στο έργο της διάσωσης και της παροχής βοήθειας– στις πληγείσες περιοχές συνεχίζονται. Την Κυριακή πάνω από 600 πτώματα ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εντοπίστηκε πάντως σε καλή κατάσταση ένας 60χρονος άνδρας που είχε παρασυρθεί πάνω από 10 χιλιόμετρα.

Ωστόσο στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν χάσει επαφή με περίπου 10.000 κατοίκους του λιμανιού Μιναμισανρίκου· άλλοι 7.500 από το ίδιο λιμάνι βρέθηκαν έγκαιρα σε ασφαλή καταφύγια.

Στις παράκτιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που πλήγηκαν βαρύτερα από κάθε άλλη, οι εικόνες καταστροφής, όπως τις περιγράφουν Ιάπωνες και ξένοι δημοσιογράφοι, δεν έχουν προηγούμενο: κτίρια, κατοικίες, καλλιεργημένες εκτάσεις σαρωμένα από το κύμα, χωριά και κωμοπόλεις θαμμένες κάτω από τα νερά. Ενδεικτικά στη πόλη Φουτάμπα το 90% των κατοικιών έχουν καταστραφεί. Προβληματική είναι η κατάσταση σε διυλιστήριο έξω από το Σεντάι όπου μαίνεται από την Παρασκευή ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά.

Λόγω της μειωμένης επάρκειας σε ηλεκτρικό ρεύμα επειδή η Φουκουσίμα και άλλες μονάδες τέθηκαν -προσωρινά ή όχι- εκτός λειτουργίας από τη Δευτέρα ο πάροχος Tokyo Electric Power (TEPCO) σχεδιάζει τη διακοπή στο Τόκιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τα μπλακάουτ θα διαρκούν τρεις ώρες κάθε φορά χωρίς να ανακοινωθεί πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση.

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη των αναγκών, η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, αίτημα που αποδέχτηκε η Μόσχα.

Στο 9 αναθεωρήθηκε το μέγεθος του σεισμού

Εντωμεταξύ, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς, από 8,8. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 8,9 βαθμών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό όλων των εποχών που καταγράφεται στην Ιαπωνία.

Ακόμη η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%. Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου. Μετασεισμοί μεγέθους από 2 έως και σχεδόν 7 βαθμών σημειώνονται συνεχώς από την Παρασκευή οπότε έγινε ο κύριος σεισμός.

Πάντως, η υπηρεσία ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι  για όλες τις ακτές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

* Την Κυριακή, η Γαλλία και οι ΗΠΑ συμβούλευσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία αν δεν συντρέχει λόγος να παραμείνουν περισσότερο στη χώρα ή να αναβάλλουν την επίσκεψή τους εκεί.

Οικονομική βοήθεια από το εσωτερικό

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ) σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών ανεβάζει το κόστος σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι ο σεισμός και το τσουνάμι κατέστρεψαν το 8% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο όπου παράγεται το 40% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Ανταποκρίσεις στις 12-3-2011
Αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι παραθαλάσσιας πόλης
Καθησυχάζουν προσπαθώντας να καλύψουν την ολιγωρία

Καθησυχαστική εμφανίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση για την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, διαβεβαιώνοντας ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί.
Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
«Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα.
«Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία», πρόσθεσε. Ο Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν χθες τη χώρα του «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».
H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO), η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο, σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο», ανέφερε. «Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη.»
«Επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα», πρόσθεσε.
Ο Εντάνο υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά ραδιενέργειας έξω (σε σχέση με πριν και μετά την έκρηξη).
«Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό.
«Οι αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά και στα δύο εργοστάσια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ. «Η ΙΑΕΑ επανέλαβε την προσφορά της για παροχή τεχνικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, αν η κυβέρνηση το ζητήσει.»
Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Όπως μεταδίδουν πάντως τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, οι τρεις αυτοί άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα.
Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Τζίτζι, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα.
Και οι τρεις άνθρωποι, το φύλο και η ηλικία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.
Το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το σύννεφο των ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας θα φτάσει στην Καμτσάτκα σε λιγότερο απο 24 ώρες», δήλωσε η Νατάλια Γντάνοβα της υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.
Εκατοντάδες νεκροί από το φονικό σεισμό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ επιβεβαίωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής 621 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του χθεσινού σεισμού.
Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, οι νεκροί ανέρχονται σε 637, ενώ 653 άνθρωποι αγνοούνται. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς 200 με 300 πτώματα μεταφέρονται στην πόλη Σεντάι και ακόμη 200 μεταφέρονται σε γυμναστήρια σε άλλες περιοχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο.
Επιπλέον, περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, 1.040 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχστον 645 αγνοούνται.
Βοήθεια από το εξωτερικό, ΟΗΕ
Όπως ανακοινώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιαπωνία ζήτησε βοήθεια από το Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το Τόκιο απηύθυνε το συγκεκριμένο αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση.
Εξάλλου και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα στο BBC: «Συζητάμε με την ιαπωνική κυβέρνηση. Μας ζήτησε βοήθεια. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες και σήμερα θα τις ανακοινώσουμε».
Εντωμεταξύ το βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Τόκιο και στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας.
Σήμερα αναμένονται στην Ιαπωνία οι πρώτες ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ στέλνει 9 ειδικούς στη χώρα για να βοηθήσουν τα σωστικά της συνεργεία. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι δύο από τους απεσταλμένους του οργανισμού ειδικεύονται στο περιβάλλον.
«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οτιδήποτε ζητήσει η Ιαπωνία», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς από το γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ρεπορτάζ στις 12-3-2011
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά και τον ισχυρότατο μετασεισμό!


Διεθνής ανησυχία για νέο Τσέρνοπιλ!

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα 1 (240χλμ από το Τόκιο), μετά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο των εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τον ίδιο τον αντιδραστήρα.
Τμήμα του κτιρίου όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας (ηλικίας 40 ετών) κατέρρευσε. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκοσίμα αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.
Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους σταθμούς μειώθηκαν στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Φουκοσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.
Αργότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι το «κέλυφος» του αντιδραστήρα του Φουκοσίμα 1 δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να δίνουν προσοχή στις ανακοινώσεις των Αρχών.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».
Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ είχε καλέσει τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 20 χλμ από την κενωθείσα ζώνη».
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ζήτησε επειγόντως ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον δήλωνε ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικά εργοστάσια.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση-μαμούθ για να επουλωθούν οι πληγές από το καταστροφικό σεισμό, επιχείρηση που θα διαρκέσει μήνες.
Ήδη, η χώρα έχει ζητήσει τη συνδρομή και άλλων κρατών, όπως της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και της Βρετανίας.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της καταστροφής.
Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters
Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου