Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων με αντάλλαγμα την… πώληση της χώρας (50 δις), σκληρότερα μέτρα και σύμφωνο ανταγωνιστικότητας!
Νέα σκληρά μέτρα μέσα στο 2011!
Με τις σχεδόν ασυγκράτητες θριαμβολογίες του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, (κάτι το οποίο αν δεν παραλείπουν, εμφανίζουν ως εντελώς δευτερεύον τα εγχώρια ΜΜΕ), στην άτυπη Σύνοδο αποφασίστηκε, με Γερμανική απαίτηση, η συγκρότηση του περίφημου «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» ή αλλιώς «Συμφώνου για το ευρώ», το οποίο θα συμπεριλάμβανε επαχθέστατες και αυστηρότατες κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές, δεσμεύσεις των χωρών της ευρωζώνης (ή και της ΕΕ εφόσον το επιλέξουν), που θα αφορούν τους τομείς της περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών αμοιβών και σχέσεων, του περιορισμού ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της φορολογικής εναρμόνισης σε όφελος συνολικά των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς προς ευρύτερη και αυστηρότερη πειθάρχηση.
Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας: Αντεργατική λαιμητόμος και μοχλός διεύρυνσης των ανισοτήτων κέντρου - περιφέρειας!
Είναι προφανές ότι αυτό το νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, δίπλα στο υπάρχον απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας, του οποίου οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα προσδιοριστούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μάρτη, θα διαμορφώσει μια νέα ακόμα χειρότερη ευρωζώνη και ΕΕ, οι οποίες θα προσομοιάζουν περισσότερο με ένα απέραντο «Γερμανικό αντεργατικό στρατόπεδο», το οποίο οι κυρίαρχοι κύκλοι του κεφαλαίου, πρώτα από όλα στη Γερμανία και γενικότερα στην ΕΕ, το θεωρούν απαραίτητο για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους και την ενίσχυση της θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κυρίως από τη ζώνη της Ασίας.
Σπεύδουν, λοιπόν, προς γρήγορη «κινεζοποίηση» των ευρωπαϊκών εργασιακών σχέσεων, στη διαμόρφωση οικονομικού περιβάλλοντος που θα ευνοεί τη Γερμανία και στην μετατροπή της ΕΕ σε ακόμα σκληρότερη Πρωσική μονεταριστική φυλακή!
Σημειώνουμε ότι μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας, το αποφασισθέν και κυοφορούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα λειτουργήσει ακόμα περισσότερο σε βάρος της περιφέρειας της ευρωζώνης και ειδικότερα της Ελλάδας, θα ενισχύσει πιο πολύ τις χώρες του «κέντρου» της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και θα ενδυναμώσει την «πόλωση» ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, προωθώντας, έτσι, πιο έντονα, σε δεύτερη φάση, τις αποσυνθετικές και διαλυτικές τάσεις στο ευρώ.
Άλλωστε, όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις της άτυπης Συνόδου, που αναφέρονται παρακάτω αναγνωρίζουν ρητά αυτό το γεγονός και ελήφθησαν μόνο και μόνο για να συγκρατήσουν, όσο είναι δυνατόν (ματαίως μεσοπρόθεσμα) ,αυτές τις διαλυτικές και αποσυνθετικές τάσεις στην ευρωζώνη!
Τα "ψίχουλα" για τα οποία πανηγυρίζει ο Γ. Παπανδρέου!
Ως «αντάλλαγμα» και άνισο αντίβαρο στη θεσμοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, η άτυπη Σύνοδος αποφάσισε:
- την επιμήκυνση κατά 7,5 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων της τρόικα προς την Ελλάδα
- τη μείωση του επιτοκίου των δανείων της τρόικα προς τη χώρα μας περίπου κατά 1%, πράγμα που θα φτάσει το επιτόκιο γύρω στο 4,8%.
- Την προικοδότηση του σημερινού προσωρινού ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματοδότησης με 440δις και με 500 δις το νέο μόνιμο Ταμείο που θα συγκροτηθεί από το 2013.
- Τη δυνατότητα και των δύο ως άνω ταμείων, με όρους, όμως, που δεν έχουν διευκρινιστεί, να αγοράζουν κρατικά ομόλογά.
Συγκεκριμένα, η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους ελάχιστη, έως άνευ σημασίας, ελάφρυνση θα προσφέρει στη χώρα, ενώ θα έχει ως συνέπεια την αρκετά μεγαλύτερη επιβάρυνσή μας ως προς το σύνολο του επιτοκιακού βάρους. Αυτή η επιβάρυνση θα καταστήσει, περίπου, "δώρο άδωρο" την ελάφρυνση της μείωσης του επιτοκίου των δανείων της τρόικα, που, όμως, εξακολουθεί να παραμένει πανύψηλο και ληστρικό (4,8%), πράγμα που επιτρέπει στο Γερμανικό κράτος να κερδίζει και να κερδοσκοπεί από τη δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου!
Την ίδια ώρα, δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα μπορούν να παρεμβαίνουν και να αγοράζουν κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, με συνέπεια να αναπτύσσονται ποικίλες εκδοχές.
Πάντως και αυτή η δυνατότητα, η οποία για πρώτη φορά καθιερώνεται στην ΕΕ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην ευρωπεριφέρεια και πολύ περισσότερο το πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ, αν η αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά πάρει μεγάλη σχετικά έκταση, θα εκτροχιάσει τα επιτόκια σε όλη των ευρωζώνη.
Εκποίηση της χώρας - Μακροχρόνια μνημόνια - Ακόμα σκληρότερα μέτρα το 2011!
Εκείνα, όμως, που σκόπιμα παραλείπονται από τους εγχώριους "πανηγυριώτες" είναι τα πικρά ανταλλάγματα που εδόθησαν από την Ελλάδα για να αποσπάσουν ψίχουλα εσωτερικής κατανάλωσης και "ανάσες" διακυβέρνησης!
Και αυτά τα ανταλλάγματα, πέραν του προαναφερθέντος εξαμβλώματος του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, αφορούν:
- Την εκποίηση - αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις έως το 2015(!), η οποία ρητά περιελήφθη στα Συμπεράσματα της Συνόδου ως υποχρέωση της κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα εκποιείται και μετατρέπεται σε "μπανανία" των ιδιωτικών και δη πολυεθνικών συμφερόντων!
- Τη θεσμοθέτηση νέας αορίστου επιτήρησης και νέων μακροχρόνιων μνημονιακών μέτρων, τα οποία ακόμα δεν έχουν αποσαφηνισθεί, μαζί με την αυστηρότατη εφαρμογή των ήδη υπαρχουσών δεσμεύσεων.
- τη λήψη νέων μεγάλων και σκληρότατων μέτρων εντός του 2011, ιδιαίτερα μετά το διαφαινόμενο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2011.
Ορισμένοι παρατηρητές ομιλούν για αποφάσεις "έκπληξη" από την άτυπη Σύνοδο, οι οποίες θα υποβοηθήσουν συνολικά τη ευρωζώνη να διαφύγει από την κρίση και θα καθησυχάσουν τις αγορές.
Είναι αλήθεια ότι η Μέρκελ "υπέκυψε" σε ένα ορισμένο βαθμό στις πιέσεις για να στείλει από τη Σύνοδο ένα αποφασιστικό μήνυμα στις αγορές.
Αυτές οι πιέσεις, προκειμένου να ληφθούν στη Σύνοδο οι αποφάσεις που αναφέραμε, δεν εκπορεύονται μόνο από το χρηματιστικό κεφάλαιο και την Κομισιόν αλλά κυρίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες δια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία, έκαναν κάθε τι για να "εξαναγκάσουν" τη Μέρκελ σε κάποια "οπισθοχώρηση".
Ο Γ. Παπανδρέου, άλλωστε, ο οποίος. τάχα, απειλούσε με veto στη Σύνοδο, ήταν και ο κατεξοχήν φορέας και εκπρόσωπος, ως συνήθως, των αμερικανικών απόψεων στην άτυπη Σύνοδο της ευρωζώνης!
Η άποψη μας είναι ότι οι αποφάσεις της άτυπης Συνόδου της ευρωζώνης, δεν αποτελούν καμία απάντηση στα ελληνικά προβλήματα που θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και να προσλαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις.
Οι αποφάσεις αυτές, επίσης, δεν πρόκειται να απαντήσουν στα προβλήματα της ευρωζώνης ή να καθησυχάσουν τις αγορές, πέραν, ίσως, εφήμερων αποτελεσμάτων, που θα χαθούν πολύ σύντομα.
Και αυτό διότι αυτές οι αποφάσεις καθόλου δεν απαντούν στις αιτίες της κρίσης της ευρωζώνης και της ευρωπεριφέρειας, τις οποίες, μάλιστα, με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο δεν ακυρώνουν μεσοπρόθεσμα αλλά θα τις ενισχύσουν!
Σήμερα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύονται στο προσκήνιο τα μεγάλα αδιέξοδα του ευρώ και της ΕΕ.
Όπως αναδεικνύεται και η ανάγκη μεγάλων Ανατροπών!
Aναδημοσίευση από την ιστοσελίδα iskra.gr στις 12-3-2011
Πηγή: http://www.apnet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου