23/3/11

SOS! Ψηφίστηκε με πέπλο σιωπής η φορολογική ασυλία των μερισμάτων!

Οι θυγατρικές πολυεθνικών και οι μεγαλομέτοχοι δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τα μερίσματα τους!

Πολλές εκατοντάδες εκ. ευρώ η απώλεια εσόδων του δημοσίου!

Υπερψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή η απαράδεκτη και πρωτοφανής παροχή φορολογικής ασυλίας στις πολυεθνικές εταιρείες και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Συγκεκριμένα, με το επαίσχυντο άρθρο 14 του νέου φορονομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

- Μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών αλλά και για τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις από το 40% στο 20%. Βέβαια το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων με 25% (πλέον του 20%) αλλά αυτό το 25% στην πράξη δεν θα εφαρμόζεται λόγω των απαράδεκτων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Εδώ η κυβέρνηση ανατρέπει τον ίδιο το νόμο που είχε ψηφίσει λίγους μήνες πριν (3842/2010), με τον οποίο προβλέπονταν η φορολόγηση του συνόλου των κερδών των ΑΕ με 40%.

- Μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) από το 24% στο 20%. Μόνο από αυτό το μέτρο το Δημόσιο θα χάσει 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του προϋπολογισμού!
Ειδικότερα,  η εν λόγω ρύθμιση για τη μη πληρωμή φόρων επί των διανεμόμενων κερδών των πολυεθνικών και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος, «τρύπα» βέβαια που θα κληθεί να πληρώσει ο κόσμος της εργασίας.
Επιπλέον, το άρθρο 45 παρ. 10 του νέου απαράδεκτου φορονομοσχεδίου της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χαρίζει στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης , το ποσό των 9,943,697 εκ. ευρώ, προκειμένου, υποτίθεται, να «επιλυθεί οριστικά» η δικαστική διαφορά ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική κοινότητα. Όμως, δεν προσκομίζεται καμιά γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία να συνηγορεί υπέρ της πρωτοφανούς παραίτησης του Δημοσίου από τα δικαιώματά του!

Και οι χαριστικές ρυθμίσεις συνεχίζονται: σε ότι αφορά στο Μέγαρο Μουσικής, η παράγραφος 11 του άρθρου 45 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι το δημόσιο ταμείο αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση του δανείου που έχει λάβει το Μέγαρο Μουσικής με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου! Μάλιστα, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται το ύψος του δανείου αυτού, το οποίο, ανέρχεται σε 100 , περίπου, εκατομμύρια ευρώ!

Είναι προφανές λοιπόν ότι η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα. Από τη μια πλευρά ενισχύει και επιδοτεί με κάθε τρόπο τις δυνάμεις του κεφαλαίου και από την άλλη λεηλατεί και ισοπεδώνει τα εισοδήματα και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, με τρόπο πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα. 

Γι’ αυτό και το δίλημμα για τον ελληνικό λαό είναι ένα: απόλυτη εξαθλίωση ή προοδευτική ανατροπή. Ανατροπή εδώ και τώρα!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου