23/3/11

Η εαρινή σύνοδος των Βρυξελλών

 
Σχέδια για κινητοποιήσεις από συνδικάτα τεσσάρων χωρών

Βρυξέλλες - Ανταπόκριση.
 
Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες, στα πλαίσια της εαρινής συνόδου κορυφής. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, αναμένεται να καταλήξουν σε ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας, τα οποία αυτή τη φορά θα επηρεάζουν και τα οικονομικά της ΕΕ. 

Παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό της Ένωσης, βέβαια, σχεδιάζεται και η κατασκευή νέου κτηρίου, που θα καλύπτει τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να κοστίσει 300 εκατ. ευρώ.
 
Η ουσία φυσικά είναι πως πρόκειται να συζητηθούν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πέραν του 65ου έτους, στα πλαίσια της οριστικοποίησης του συμφώνου ανταγωνιστικότητας. 

Παράλληλα, οι ηγέτες των κρατών μελών θα εξετάσουν τις νομοθετικές προτάσεις που θα καθορίσουν τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση: την πολυσυζητημένη εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής (αποτελεσματικότερες εθνικές φορολογικές πολιτικές), επιτήρηση της μακροοικονομικής ανάπτυξης και ένα μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων. Εξάλλου είναι ήδη γεγονός η επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορεί να επιβάλει διορθώσεις – αν τα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, προβλέπονται κυρώσεις.
 
Θέλοντας να δώσουν μια απάντηση σε όλα αυτά, το βαλλόνικο συνδικάτο FGTB και η γαλλική CGT, εξέτασαν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τους δρόμους των Βρυξελλών, με στόχο να εμποδίσουν την πρόσβαση των ηγετών στο κτήριο της συνεδρίασης. Το πλάνο ναυάγησε, καθότι δεν συνέπλευσαν τα φλαμανδικά συνδικάτα. 

Παρ’ όλα αυτά, στις 24 Μαρτίου σχεδιάζονται δράσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την πόλη. Συγκεκριμένα, βελγικά, γαλλικά, ολλανδικά και γερμανικά συνδικάτα καλούν σε προσυγκεντρώσεις σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης, με στόχο να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε συμβολικά σημεία, όπως η Electrabel-Suez, η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου και το Business Europe (Ευρωπαϊκό Λόμπι Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και κατόπιν πορεία προς την ευρωπαϊκή συνοικία που θα καταλήξει (όσο το δυνατόν πιο κοντά) στο κτήριο όπου θα τελείται η Σύνοδος κορυφής.
 
Η κινητοποίηση στηρίζεται από την ETUC (την Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία), η οποία κάλεσε σε εβδομάδα κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, δράσεις οργανώνονται αυτή την εβδομάδα στο Άμστερνταμ, το Βουκουρέστι, τη Βουδαπέστη, το Λονδίνο και αλλού.
Παράλληλα η ETUC και έξι ουγγρικά συνδικάτα καλούν σε κινητοποίηση στις 9 Απριλίου στη Βουδαπέστη, όπου οργανώνεται η άτυπη σύνοδος του ECOFIN στα πλαίσια της Ουγγρικής Προεδρίας.

Οι ανακοινώσεις της ETUC :

http://www.etuc.org/a/8479
http://www.etuc.org/a/8505
Η ανακοίνωση των βέλγικων χριστιανικών συνδικάτων: http://mocliege.be/IMG/pdf/2011_03_24_Manifestation_europeenne_Bruxelles_-_Tract_CNE.pdf

Μ.Κ. 
Πηγή: http://www.aristerovima.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου