10/3/11

Προς επίθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Λιβύη

του Γιώργου Δελαστίκ

Αντιστροφή της κατάστασης στα μέτωπα των στρατιωτικών συγκρούσεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Λιβύη. Η αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι έχει ανακόψει κάθε προέλαση των δυνάμεων που έχουν εξεγερθεί εναντίον του. 

Αντιθέτως, τα καθεστωτικά στρατεύματα επιχειρούν πλέον την ανακατάληψη πόλεων στρατηγικής σημασίας για τη ροή του λιβυκού πετρελαίου, όπως η Ζαουίγια, η Ρας Λανούφ, η Μάρσα Ελ Μπρέγκα και η Μισράτα. 

Όπως συμβαίνει συχνά σε πολεμικές επιχειρήσεις, οι πληροφορίες από τα μέτωπα είναι συγκεχυμένες και αναξιόπιστες, όλα όμως δείχνουν ότι ενδέχεται σύντομα οι πιο πολλές από αυτές τις πόλεις να ανακαταληφθούν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Το κλίμα έχει αλλάξει και αυτό αποτυπώνεται πλέον και στα ρεπορτάζ και στις αναλύσεις του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου. «Τα καταδιωκτικά του Καντάφι υπονομεύουν το ηθικό των εξεγερμένων στρατευμάτων», ανέφερε π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» χθες. «Η αδυναμία των ανταρτών επιταχύνει τη στρατιωτική επιλογή στις ΗΠΑ - Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για να δράσει, αν λάβει την εντολή του ΟΗΕ», τόνιζε τους υπότιτλους. «Ο φόβος της ήττας ανησυχεί τη Βεγγάζη - Οι βομβαρδισμοί και η επίγεια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι μειώνουν την ευφορία στις τάξεις των ανταρτών», ανέφεραν άλλοι τίτλοι της ίδιας εφημερίδας.
«Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ εξετάζουν τις επιλογές τους για τη Λιβύη», ήταν ο τίτλος ανάλογου ρεπορτάζ της παγκόσμιας έκδοσης των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». 

Η εφημερίδα, αφού παρουσιάζει αναλυτικά τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί για να επέμβουν στη Λιβύη, αν η Ουάσιγκτον λάβει τέτοια απόφαση, υπογραμμίζει ότι «αυτός ο στολίσκος μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύγχρονο παράδειγμα της ''διπλωματίας των κανονιοφόρων'' που έχει στόχο να ενδυναμώσει τους αντάρτες και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των νομιμοφρόνων (σ.σ.: προς τον Καντάφι) δυνάμεων και μισθοφόρων, ίσως ακόμη και να εμπνεύσει ένα παλατιανό πραξικόπημα».

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι χάνεται πλέον η εμπιστοσύνη αρχικά και η ελπίδα στη συνέχεια ότι οι λιβυκές δυνάμεις, που πήραν μέρος στην οργανωμένη ένοπλη εξέγερση κατά του Καντάφι, θα μπορέσουν τελικά να τον ανατρέψουν μόνες τους, χωρίς εξωτερική βοήθεια. 

Αντιθέτως, τα τελευταία 24ωρα επικρατεί ο φόβος ότι δεν αποκλείεται οι καθεστωτικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν με την ισχύ των όπλων ακόμη και τη Βεγγάζη, έπειτα από κάποιες εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η εντύπωση ότι ο χρόνος κυλά υπέρ του Καντάφι. Τίποτα απροσδόκητο όμως δεν αποκλείεται σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις - ακόμη και το να βρεθεί ξαφνικά ο Καντάφι δολοφονημένος από κομάντος ξένης δύναμης ή από κάποιον εξαγορασμένο «τυραννοκτόνο» του στενού του περιβάλλοντος. Εκείνο πάντως που φαντάζει αυτή τη στιγμή απίθανο, είναι να ηττηθεί στρατιωτικά από τους εξεγερμένους.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι λοιπόν δείχνουν να προσανατολίζονται στην επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», αρχικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει την εξαπόλυση αεροπορικού πολέμου κατά τις Λιβύης από εκατοντάδες αεροπλάνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να καταστρέψουν τις αεροπορικές βάσεις, τα πολεμικά αεροπλάνα, τις συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Λιβύης. 

Θα χρειαστεί η βοήθεια αεροπλανοφόρων, υποβρυχίων και όλων των αεροπορικών βάσεων του ΝΑΤΟ, στην Κρήτη και στη Σικελία πρώτα απ' όλα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ότι για την ώρα οι καθεστωτικές δυνάμεις εμφανίζουν σαφή υπεροχή και στις επίγειες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αν αυτό συνεχιστεί και μετά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, τότε οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιτεθούν για να καταλάβουν τη Λιβύη - κάτι που θα φέρει τη Δύση αντιμέτωπη με σύσσωμη την αραβική και ισλαμική κοινή γνώμη.

Θα είναι η τρίτη κατάκτηση και κατοχή μουσουλμανικής χώρας μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ και φυσικά δικαίως θα εκληφθεί ως γενικευμένος πόλεμος της Δύσης εναντίον των Αράβων και του Ισλάμ. 

Καταστροφικό σενάριο, με τεράστιες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί...

Φιάσκο   
Η γελοιοποίηση της Βρετανίας

Καγχάζει όλη η Ευρώπη με τον διασυρμό της κυβέρνησης Κάμερον, η οποία έστειλε μυστικά στη Λιβύη, στην περιοχή της Βεγγάζης, πολεμικό βρετανικό ελικόπτερο με ομάδα ένοπλων καταδρομέων, πρακτόρων και διπλωματών με άγνωστη αποστολή. Αυτός όμως ο ανθός των υπηρετών της Αυτής Μεγαλειότητας έπεσε στα χέρια ένοπλων Λίβυων... αγροτών, οι οποίοι τους παρέδωσαν στις αντικανταφικές δυνάμεις, με τις οποίες υποτίθεται ότι οι Βρετανοί ήθελαν να έρθουν σε επαφή, χωρίς όμως να ειδοποιήσουν κανέναν. 

Τελικά, με τα χίλια ζόρια, οι αντικανταφικοί τούς άφησαν να γυρίσουν στο Λονδίνο, αφού όμως πρώτα τους... κατέσχεσαν το ελικόπτερο, τα κινητά δορυφορικά τηλέφωνα και τα άφθονα διαβατήρια που είχαν μαζί τους οι Βρετανοί!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" την Τετάρτη 9 Μαρτίου

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου