28/3/11

Φλωρίδης: Για όλα φταίνε οι γιατροί!

γράφει ο πάροικος

Μάλλον κάνατε λάθος όσοι μέχρι σήμερα νομίζατε ότι για την κατάντια του Ε.Σ.Υ. μπορεί να φταίει η κακοδιοίκηση νοσοκομείων και η κακοδιαχείριση των πόρων για την υγεία. 

Ασφαλώς λάθος κάνουν κυρίως όσοι μέμφονται την πολιτική λιτότητας και τις  δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού των νοσοκομείων με όσα -προφανώς... επουσιώδη- αυτές συνεπάγονται! 

Επίσης λανθασμένη είναι η υπόθεση ότι όπου παρατηρείται έλλειψη σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό αυτό έχει να κάνει με την παραπάνω πολιτική και την καθυστέρηση ή την αναβολή διορισμών λόγω μνημονίου και πολιτικών νεοταξικών επιλογών. Τέλος, κακώς αποδίδονται από την κοινωνία ευθύνες σε κυβερνητικούς χειρισμούς για τις ελλείψεις σε κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για τις στοιχειωμένες πτέρυγες που χρυσοπληρώθηκαν και ποτέ δε λειτούργησαν, για ιατρικό εξοπλισμό που χρυσοπληρώθηκε και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε, για τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων και υλικών, για τις μαύρες εργασιακές συνθήκες, για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, για την άθλια κατάσταση και εικόνα των κτηρίων. 

Αν σας ακούγεται λογικό το να ευθύνεται το κράτος για όλα αυτά, τότε απλώς παραλογίζεστε! Πάρτε για παράδειγμα το νοσοκομείο του Κιλκίς, ένα χαρακτηριστικό δείγμα περιφερειακού νοσοκομείου που συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα παραπάνω.

Το τι πραγματικά φταίει το μάθαμε με τη μνημειώδη παρέμβαση Φλωρίδη στη σύσκεψη πολιτικών παραγόντων και διευθυντικού προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Κιλκίς η οποία έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Διοίκηση Κιλκίς. Η κοινωνική ευαισθησία του δημοσίου ανδρός, η αντικειμενικότητα των διαπιστώσεων, η αμεροληψία και η κριτική του ικανότητα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την ορθότητα των συμπερασμάτων: «από το 1982 και την ίδρυση του Ε.Σ.Υ. ουδέποτε το νοσοκομείο Κιλκίς είχε αυτά τα χάλια», μας λέει. Και αφού διαπιστώνει 
και δικαιολογεί την αγανάκτηση των πολιτών, αφού o ίδιος χαρακτηρίζει "άθλια" την κατάσταση του νοσοκομείου, έρχεται και η ώρα της ερμηνείας: «Κανένας δεν ελέγχει που βρίσκονται οι γιατροί[..] Κάποιοι γιατροί επιδιώκουν συνειδητά να απαξιώσουν το νοσοκομείο Κιλκίς, με στόχο να το κλείσουν και οι ίδιοι να πάνε Θεσσαλονίκη, γιατί έτσι τους βολεύει. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η βελτίωση στο νοσοκομείο Κιλκίς πρέπει να είναι άμεση.».

Τι κι αν αρνούνται οι γιατροί ότι θέλουν να μετακομίσουν, τι κι αν διαμαρτύρονται μαζικά και μεμονωμένα! Τώρα πια, ακόμα κι ένας ηλίθιος μπορεί να καταλάβει τι φταίει στο νοσοκομείο του Κιλκίς: είναι οι ίδιοι οι λειτουργοί του που το σαμποτάρουν διότι θέλουν "να πάνε Θεσσαλονίκη"! Μπορεί να μην υπάρχει μαρτυρία περί συλλογικής επιθυμίας μετεγκατάστασης στην συμπρωτεύουσα, αλλά το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα αν δει κανένας που διαμένουν όλοι αυτοί. Ε λοιπόν, ναι, διαμένουν στη Θεσ/νίκη! Χρειάζεται άλλη απόδειξη; Μπορεί μεν πολλοί απ' αυτούς να πέρασαν τη μισή ζωή τους εργαζόμενοι στο Κιλκίς, αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Μια ωραία πρόσφατη πρωία ξύπνησαν με μια ακατανίκητη διάθεση για αλλαγή στη ζωή τους ή απλώς για χαβαλέ κι έτσι αντί του "πάμε πλατεία" είπαν "πάμε Θεσσαλονίκη"!  Μην το γελάτε! Εσάς μπορεί να σας διαφεύγουν κάτι τέτοια, αλλά ο Φλωρίδης τα πιάνει αμέσως! Και επιπλέον υπάρχουν και άλλα στοιχεία στη διάθεση του καθενός που μπορεί μεν έναν κοινό νου να τον οδηγήσουν στη σκέψη ότι φταίνε οι πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποίησης του Ε.Σ.Υ. αλλά ένας εξασκημένος εγκέφαλος με αλάνθαστο πολιτικό ένστικτο όπως του πρώην υπουργού σπανίως λαθεύει. Άσε που δεν έχει και λόγο να στηρίζει την κυβέρνηση. Είναι παντελώς αμερόληπτος και αδέκαστος στις κρίσεις του. Ας δούμε λοιπόν μερικά σκόρπια στοιχεία:

1. Δύο φορές στο παρελθόν ο ίδιος ο εισαγγελέας σε εφόδους του διαπίστωσε ότι όλοι οι γιατροί ήταν στη θέση τους. Γνωρίζουμε μάλιστα ότι τους συνεχάρη! Άρα προφανώς τα είχε κάνει πλακάκια με τους απόντες....

2. Ο επιθεωρητής εργασίας στον οποίον κατέφυγαν προσφάτως οι ειδικευόμενοι γιατροί μαζί με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (Ε.Ν.Ι.Κ.) κυρία Λέτα Ζωτάκη, ισχυριζόμενοι ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, διαπίστωσε ότι πράγματι δεν τους είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες πρόσθετες εφημερίες και έλαβε τα απαραίτητα μέτρα κατά της διοίκησης. Προσέξτε ότι μιλάμε για ειδικευόμενους, ούτε καν για γιατρούς.. κανονικούς! Δηλαδή δε φτάνει που μαθαίνουν πάνω μας, θέλουν από πάνω και μισθούς και πρόσθετες εφημερίες, κατάλαβες; Και επιπλέον βάζουν το κράτος (επιθεώρηση εργασίας) να στρέφεται κατά του εαυτού του (διοίκηση δημόσιου φορέα)! Προκαλούν και εμφύλιο σπαραγμό συν τοις άλλοις!

3. Ο προϋπολογισμός από 27 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι, φέτος έπεσε στα 9 εκ.! Και αντί να εκτιμήσουν κάποιοι αυτό το απαράμιλλο πνεύμα οικονομίας που επιδεικνύει επιτέλους μια γνησίως ελληνική κυβέρνηση, διαμαρτύρονται. Ζητάνε λεφτά να πληρώνονται λέει όλες οι εφημερίες τους κι όχι μόνο ένα μέρος. Καλά τους είπε ο κ. Λοβέρδος από τηλεοράσεως «και πού θα τα βρω εγώ τα λεφτά;» Απόρησε ο άνθρωπος με το θράσος ορισμένων. Ζητάνε σύριγγες, γάζες, απολυμαντικά, επιδέσμους, σαπούνια, πάπιες, και τι δε ζητάνε! Δεν μπορούν τάχα να τα φέρνουν απ' το σπίτι τους οι ασθενείς; Κι αν όχι αυτοί, τότε γιατί όχι οι γιατροί; Επειδή τους έκανε το κράτος εκεί δα μια μείωση μισθού και επιδομάτων και τους χρωστάει και μερικούς μήνες; Δεν μπορούν να δουλέψουν λίγο παραπάνω αμισθί; Να κάνουν άλλες τόσες δωρεάν εφημερίες να καλύψουν τα κενά που δεν μπορεί να καλύψει το κράτος; Τι κι αν λέει η ευρωπαϊκή αλλά και η δική μας νομοθεσία ότι είναι παράνομες και επικίνδυνες οι πολλές εφημερίες και βάζει πλαφόν; Άλλοι κι άλλοι νόμοι καταστρατηγούνται, εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για λίγο; Σας προτρέπει η ίδια η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς: «παρανομήστε προς χάριν της πατρίδος!». Γιατί κάποιοι γιατροί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν; Γιατί δεν παραδειγματίζονται πρώτα απ΄ όλα από τους βουλευτές μας, θα σου πει ο κ. Φλωρίδης, που παρότι έχουν ελάχιστες επιδοτήσεις και ατέλειες, λίγα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ένα αυτοκινητάκι κι αυτό με leasing, δωρεάν τηλεφωνία, και μόνο 4-5 άτομα προσωπικό (αποσπασμένοι οι 3 από το δημόσιο), ένα επιδοματάκι οργάνωσης γραφείου και μερικά ακόμα πενιχρά προνόμια; Αυτοί πώς δουλεύουν νυχθημερόν για το καλό της πατρίδας;

4. Η Ε.Ν.Ι.Κ. έστειλε ήδη εξωδίκους στην ιεραρχία του Ε.Σ.Υ. από τον υπουργό, μέχρι τον ΔΥΠΕάρχη  και το διοικητή του νοσοκομείου, καθιστώντας τους -άκουσον άκουσον(!)- υπεύθυνους, λέει, για τις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργούνται στο νοσοκομείο και προειδοποιούν και για κίνδυνο θανάτων ακόμα. Την ίδια δε προειδοποίηση έχουν κάνει συμμετέχοντας και σε δύο ημερίδες που έγιναν πάλι με πρωτοβουλία της προέδρου της Ε.Ν.Ι.Κ. για την δημόσια υγεία και τα τεκταινόμενα στο Κιλκίς. Δείχνει αυτό πραγματικό ενδιαφέρον και υπευθυνότητα απέναντι στην τοπική κοινωνία, ή εμπάθεια απέναντι στους πολιτικούς και την κυβέρνηση; Πρόκειται ασφαλώς για θράσος αφού αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι οι γιατροί φταίνε για την αθλιότητα του νοσοκομείου. Και εντάξει, αν το περιόριζαν στον διοικητή κ. Χατζηκρανιώτη δε θα πείραζε και τόσο την κυβέρνηση. Στο φινάλε κάποιος πρέπει να την πληρώσει, κι έτσι τον διοικητή τον στοχοποιεί ευθέως κι ό ίδιος ο κ. Φλωρίδης με τα λεγόμενά του! Πόλεμος λοιπόν από τους γιατρούς στον κ. Χατζηκρανιώτη, από κοντά κι ο Φλωρίδης. Μην παραξενευτείτε αν ακούσετε από βδομάδα παραίτηση του διοικητή! Αλλά, αδελφέ μου, αυτοί οι γιατροί δεν έχουν ιερό και όσιο. Με όλους μας τα έχουν βάλει, σου λέει η ιεραρχία.

5. Ακούστε τώρα τι άλλο ισχυρίζονται οι γιατροί: καρδιολογική, παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, το μικροβιολογικό και το  αιματολογικό, η μονάδα τεχνητού νεφρού, το  αναισθησιολογικό, το ψυχιατρικό τμήμα, κ.α. λειτουργούν χάρις στην φιλοτιμία και την αυταπάρνηση τη δική τους, λέει, και στην προσπάθειά τους, να καλύψουν όλες τις ημέρες εκάστου μηνός, με παράνομη και απλήρωτη υπερεργασία, λέει! Ειδικά η ουρολογική έχει, μείνει με 1 γιατρό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, εφημερεύων σε καθημερινή βάση, αλλά και να  έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά, λέει, καταργηθεί οι αντίστοιχες χειρουργικές επεμβάσεις, την τελευταία διετία, λέει...
Εμείς τώρα να πιστέψουμε πως αυτές όλες οι ελλείψεις προσωπικού είναι ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής, ή να πιστέψουμε το περίπου καταφανές απλό και αυτονόητο: ότι δηλαδή οι γιατροί απλώς κρυφτήκανε στα σπίτια τους, ή απλώς ότι «πήγαν πλατεία» περιμένοντας να έρθει η ώρα «να πάνε Θεσσαλονίκη»;! Διότι προφανώς όταν έρχονταν πεσκέσι από την κυβέρνηση αθρόοι οι νέοι διορισμοί, οι γιατροί παραφύλαγαν και δολίως εξαφάνιζαν είτε τις σχετικές αποφάσεις είτε και τους ίδιους τους συναδέλφους τους, διότι, μην ξεχνάμε, ο απώτερος σκοπός τους είναι πάντα το σαμποτάζ και η... Θεσσαλονίκη!

6. Το ότι κατέλαβαν επανειλημμένως τα γκισέ και δεν άφηναν τους πολίτες να πληρώσουν τα 5 ευρώ για τις εξετάσεις του κόσμου στα εξωτερικά ιατρεία είναι επίσης καταφανώς αντικοινωνική συμπεριφορά! Άλλωστε η ανυπακοή αυτή τι παράδειγμα δίνει στην κοινωνία; Ο πολίτης είναι γνωστό ότι αισθάνεται ευτυχής όταν μπορεί να συνδράμει με τον οβολό του την κυβέρνηση στην τιτάνια προσπάθειά της να διασώσει τη χώρα και το Ε.Σ.Υ. και όποιοι του στερούν αυτή τη χαρά και την υπερηφάνεια, το κάνουν με ιδιοτελείς σκοπούς. Εδώ ο σκοπός τους είναι προφανής: να καταρρεύσουν από έλλειψη εσόδων τα νοσοκομεία και εν προκειμένω του Κιλκίς, "γιατί έτσι τους βολεύει". Κι όχι μόνο στεναχωρούν τους πολίτες εμποδίζοντάς τους να πληρώσουν, αλλά από πάνω περηφανεύονται κιόλας και ανάρτησαν στη κεντρική είσοδο του νοσοκομείου και αυτό το αισχρό πανό που έχει δει όλο το Κιλκίς και που λέει "ΕΔΩ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ"! Ακούς εκεί δωρεάν περίθαλψη σε τέτοιες εποχές! Αυτοί θα θέλανε να τους το κάνουνε αυτό; Να πάνε να πληρώσουνε κλήση της τροχαίας ή παράβολο σε δημόσια υπηρεσία και να πεταχτούν μπροστά τους τίποτα συνδικαλιστές και να τους εμποδίσουν; Πού πάμε πια ως κοινωνία!

7. Η "επιτροπή σοφών" πολύ σοφά συμβουλεύει την κυβέρνηση, συνιστώντας περαιτέρω περικοπή προσωπικού στις εφημερίες! Προτείνουν κάτι απολύτως λογικό και άκρως επαναστατικό οι άνθρωποι: «Η κάλυψη των επειγόντων, σε περίπτωση χειρουργείου μπορεί να γίνει από τις άλλες ειδικότητες του τομέα (χειρουργοί ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, ΩΡΛ, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, καρδιοχειρουργοί)». Μπορεί ίσως να σας κακοφανεί λίγο αν χρειαστεί να χειρουργήσει το μάτι σας ουρολόγος, αν σας ξεγεννήσει ΩΡΛ, ή αν υποστείτε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς από γυναικολόγο, αλλά αυτά εσείς τα βλέπετε ανέφικτα ή ίσως και επικίνδυνα μόνο και μόνο επειδή δεν διαθέτετε τη σχετική σοφία! Λέτε η κυβέρνηση να μην ξέρει σε ποιους απευθύνεται; 

Και για την οικονομία άλλωστε σε σοφούς απευθύνθηκε. Δεν απολαμβάνουμε όλοι τώρα τα σχετικά αποτελέσματα; Ε, την ίδια επιτυχία θα απολαμβάνουμε σε λίγο και στον τομέα της υγείας. Υπομονή! Και στο κάτω της γραφής αν επιμένεις να χειρουργήσει τη μέση σου ορθοπεδικός, υπάρχουν πάντα τα ιδιωτικά νοσοκομεία! Να πας εκεί, σου λέει η επιτροπή!
Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να ξοδεύει λεφτά για να απολαμβάνουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα τέτοιες περιττές πολυτέλειες και μάλιστα σε περίοδο κρίσης! Πώς θα πληρώσει τα πανωτόκια των τραπεζών; Θα αφήσει την εξυπηρέτηση του δανείου για να έχουμε εμείς δωρεάν σύριγγες; Πώς αλλιώς θα καταφέρουμε να ξεχρεώσουμε τους ανθρώπους επιτέλους;

Να γιατί τιμούμε το πολιτικό ανάστημα του δημοσίου ανδρός Φλωρίδη! Διότι γνωρίζοντας όλα αυτά, δεν κάνει το λάθος να παρασυρθεί από βεβιασμένα συμπεράσματα, αλλά πάει απ' ευθείας στον πυρήνα του προβλήματος. Φταίνε οι γιατροί του Κιλκίς, σου λέει, που θέλουν να πάνε Θεσσαλονίκη! Και δηλώνει ευθαρσώς -και προφανώς σε πλήρη αντίθεση με τους γιατρούς- ότι αρνείται πεισματικά το κλείσιμο του νοσοκομείου και τη μεταφορά του στη συμπρωτεύουσα.

Θεσσαλονίκη θέλουν αυτοί; Στις Σέρρες θα τους στείλουμε εμείς, να μάθουν!  

Εύγε στον κ. Φλωρίδη, στον κ. Λοβέρδο, στους σοφούς, στην ιεραρχία ολόκληρη και συνολικά στην υπερήφανη και σοσιαλιστική κυβέρνησή μας! Μπορούν να στηρίζονται στην αμέριστη συμπαράσταση την κατανόηση και την αγάπη μας. Άλλωστε άρχισαν ήδη να διαπιστώνουν και μόνοι τους τα ευγενικά αυτά αισθήματά μας, στις εξορμήσεις τους. Σε λίγο κανείς τους δεν θα μπορεί να αποφύγει... την αγκαλιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου