21/3/11

Τα σενάρια του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον της Λιβύης!

Κυριακάτικα δημοσιεύματα

Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε τρία δημοσιεύματα από τις κυριακάτικες (20.03) εφημερίδες σχετικά με τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Δύση εναντίον της Λιβύης, με πρόσχημα την δήθεν προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής :

                                                          Ο κύβος ερρίφθη 

Αντίστροφη μέτρηση για τη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη. Γαλλία και Βρετανία φέρονται έτοιμες να αναλάβουν την εφαρμογή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, επιχειρώντας χειρουργικές επιθέσεις σε επιλεγμένους στόχους.

Η αγωνία και η αβεβαιότητα για την «επόμενη ημέρα» στη Λιβύη κυριαρχεί σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς ο κύβος ερρίφθη για τη διεθνή στρατιωτική παρέμβαση εναντίον του Καντάφι. Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που επετεύχθη με την αποχή χωρών, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία, προσέφερε τη νομιμοποιητική βάση σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και σε κράτη-μέλη του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για την προστασία των αμάχων και για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη.

Η απόφαση 1973 του ΣΑ, όμως, κάθε άλλο παρά λύνει τον γόρδιο δεσμό και ο κίνδυνος που ήδη διαγράφεται είναι να ανοίξει μια ανοικτή πληγή στη Βόρ. Αφρική έτοιμη ανά πάσα στιγμή να κακοφορμίσει με την εμπλοκή γειτονικών χωρών ή ακόμη και φυλών που βρέθηκαν στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης ελλοχεύει ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης των δικτύων της Αλ Κάιντα στην ήδη «φιλικά διακείμενη» Βεγγάζη.

Το ΝΑΤΟ στη συνεδρίασή του σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπρόσωπων (NAC) την Παρασκευή ενέκρινε με consensus (Τουρκία και Γερμανία δεν άσκησαν βέτο) την ανταπόκριση της Συμμαχίας στην έκκληση του ΟΗΕ για παρέμβαση στη Λιβύη. Από την Παρασκευή το NAC είναι σε διαβούλευση και σήμερα αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση τα επιχειρησιακά σχέδια της ΝΑΤΟϊκής παρέμβασης για την εφαρμογή σε πρώτη φάση της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων (Non Fly Zone - NFZ) στη Λιβύη. Η εφαρμογή της NFZ όμως προϋποθέτει την εξουδετέρωση της λιβυκής αεράμυνας και αεροπορίας.
Την αποστολή αυτή, που συνιστά και το πρώτο «χτύπημα», φαίνεται ότι αναλαμβάνουν η Γαλλία και η Βρετανία, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιχειρήσουν «χειρουργικές» επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων στη Λιβύη, το πιθανότερο εντός και της σημερινής ημέρας. ΝΑΤΟϊκές πηγές ανέφεραν ότι η εξουδετέρωση της λιβυκής αεράμυνας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά θα επιδιωχθεί η αποφυγή πληγμάτων που μπορεί να έχουν και παράπλευρες απώλειες.
Αποσταθεροποίηση

Για την Αθήνα, που συμμετέχει στον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, προέχει η σύντομη και χωρίς γενικευμένη σύγκρουση αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή. Η συντήρηση της εκκρεμότητας στη Λιβύη αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, καθώς έτσι οδηγείται σε αποσταθεροποίηση η ευρύτερη περιοχή, τροφοδοτείται νέο κύμα μαζικής λαθρομετανάστευσης προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και απειλούνται νέα πλήγματα εναντίον της ελληνικής οικονομίας με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αποθάρρυνση των Ευρωπαίων τουριστών να επιλέξουν τη Μεσόγειο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ο Γ. Παπανδρέου επρόκειτο να συμμετάσχει στη χθεσινή συνάντηση που είχε συγκαλέσει στο Παρίσι ο Ν. Σαρκοζί, στην οποία συμμετείχαν ευρωπαϊκές χώρες, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χ. Κλιντον, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, συνάντηση η οποία θα προσέφερε στη Γαλλία και τη Βρετανία τη διεθνή «νομιμοποίηση» για την αεροπορική παρέμβασή τους.

Αν και την Παρασκευή, εν όψει της μετάβασής του και στο Παρίσι, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λίβυο ομόλογό του Αλί Αλ Μαχμούντι, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εισήγηση στο υπ. Εξωτερικών να επιχειρηθεί η αποκατάσταση επαφών και διαύλων επικοινωνίας με τις δυνάμεις που αντιμάχονται το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά και με μετριοπαθείς ισλαμικές ομάδες που δρουν στις χώρες της Β. Αφρικής και αναμένεται να αναλάβουν ρόλο στις χώρες που σήμερα βρίσκονται σε αναβρασμό.

Ελληνική συμμετοχή

Η εμπλοκή της Ελλάδας περιορίζεται στις υπάρχουσες υποχρεώσεις της που αφορούν το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο του Ακτίου ως βάση ΝΑΤΟϊκών Awacs και στη συμμετοχή της στην NRF (ΝΑΤΟ Response Force) που συνίσταται σε μια φρεγάτα που ήδη περιπολεί στην περιοχή, ένα σμήνος μαχητικών και δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης που θα είναι σε ετοιμότητα.

Δόγμα ΗΠΑ
Αρνητικές σε χερσαία επέμβαση

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποκλείεται λόγω και των προβλέψεων του ψηφίσματος του ΣΑ η χερσαία επέμβαση, η οποία θα περιέπλεκε περισσότερο την επιχείρηση και την οποία κάθε άλλο παρά θετικά αντιμετωπίζουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, που με δυσκολία ανταποκρίνονται στα μέτωπα του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Ο Καντάφι, σύμφωνα με τη Συμμαχία, δεν διαθέτει υπό τις διαταγές του περισσότερους από 150.000 άνδρες (από ένοπλους πολιτοφύλακες μέχρι την αστυνομία, τον στρατό και τις ειδικές δυνάμεις), που δεν αποτελούν αξιόμαχη δύναμη, αλλά επί του εδάφους παραμένει η απειλή των βιολογικών όπλων που φέρεται να διαθέτει. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λιβύη δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα της επέτρεπε να εκτοξεύσει κεφάλες με βιολογικά όπλα σε απόσταση πέραν των 30-40 χιλιομέτρων.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ρεπορτάζ του Γιώργου Σκαφίδα επίσης από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Πόλεμο... νεύρων προκάλεσε το ψήφισμα

Η απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη ήταν το έναυσμα για την έναρξη ενός σκληρού μπρα ντε φερ, με τον Καντάφι να ελίσσεται και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναζητούν κοινό βηματισμό
Ένας πόλεμος νεύρων, ένα πολιτικοστρατιωτικό μπρα ντε φερ με πολλούς πρωταγωνιστές και απολύτως αβέβαιη έκβαση ξεκίνησε τη στιγμή που ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την απόφασή του να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πολύπαθη Λιβύη (απόφαση η οποία επί της ουσίας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου).

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς (και με όσα θα εύχονταν Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ), η εν λόγω κίνηση δεν ξεκαθάρισε αμέσως το αιματοβαμμένο τοπίο. Αντιθέτως, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, προκάλεσε σύγχυση και έφερε στο φως ποικίλα διπλωματικά και πολιτικά «ρήγματα» (ευρωπαϊκά, βορειοατλαντικά, αραβικά κ.ά.).

Στο άκουσμα της απόφασης του ΟΗΕ το καθεστώς Καντάφι απάντησε με μια κίνηση την οποία λίγοι περίμεναν τόσο άμεσα και τόσο απερίφραστα. Συγκεκριμένα την Παρασκευή, μόλις μία ημέρα αφότου ο Καντάφι καλούσε τις δυνάμεις του να μη δείξουν «κανένα έλεος» στους αντικαθεστωτικούς, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών, κήρυττε μονομερώς την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με όλες τις πλευρές.

Ωστόσο, στην πράξη τα λόγια του ΥΠΕΞ έμελλε να αποδειχθούν... λόγια του αέρα, καθώς τις ώρες που ακολούθησαν ο στρατός του Καντάφι όχι μόνο δεν κατέβασε τα όπλα, αλλά φέρεται να συνέχισε να βομβαρδίζει τις πόλεις Μισράτα, Αζνταμπίγια και Ζιντάν. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Καντάφι έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως η λιβυκή πλευρά «δεν ξέρει με ποιον να επικοινωνήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της κατάπαυσης».
Ως εκ τούτου, αυτή συνέχισε να βομβαρδίζει. Να σημειωθεί άλλωστε πως νωρίτερα ο Λίβυος υπουργός Άμυνας είχε απειλήσει τη Δύση με στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που αυτή τολμήσει να επιτεθεί.

Επιφυλάξεις
 
Δεδομένης της κανταφικής διγλωσσίας, οι Δυτικοί από τη μεριά τους διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις όποιες εξαγγελίες της Τρίπολης. «Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε σε λόγια ή να εντυπωσιαστούμε από λόγια, θα πρέπει να δούμε πράξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ενώ την καχυποψία της δεν έκρυψε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για «αναβλητικούς και δόλιους ελιγμούς» εκ μέρους του Καντάφι.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο Καντάφι, εκείνη της Δύσης απέναντί του δεν παύει να αποπνέει διχασμό και ασυμφωνίες, που πήραν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία αλλά και η Ελλάδα ξεκαθάρισαν πως δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Επιπλέον, επιφυλάξεις απέναντι σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η Σουηδία, η Τυνησία, η Μάλτα, το ίδιο το NATO καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος (διά στόματος του επικεφαλής του, Αμρ Μούσα, ο οποίος ζήτησε «αυτοσυγκράτηση»), ενώ η Τουρκία από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει αντίθετη σε κάθε ξένη επέμβαση στην περιοχή.

Περισσότερο αποφασισμένοι οι ηγέτες κατά κύριο λόγο της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και λιγότερο των ΗΠΑ παρουσιάζονταν ήδη από την Παρασκευή έτοιμοι να πάρουν τα όπλα έχοντας στο πλευρό τους δυνάμεις όπως αυτές της Ιταλίας, του Καναδά, του Λιβάνου, της Δανίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.
«Είμαστε έτοιμοι» τόνισε την Παρασκευή ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε τελεσίγραφο στον Καντάφι απειλώντας με στρατιωτική δράση σε περίπτωση που ο Λίβυος συνταγματάρχης δεν συμμορφωθεί με τους όρους του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα για να πιέσουμε τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία» δήλωνε απερίφραστα η Χίλαρι Κλίντον λίγες ώρες προτού φτάσει στο Παρίσι για να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε εκεί χθες με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Διχόνοια
 
Την απόφασή του για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν την έλαβε ομόφωνα.
* Πέντε από τα μέλη του (η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα) διαχώρισαν τη θέση τους (ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές δράσεις εναντίον του Καντάφι).
* Μάλιστα, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, η στάση της Γερμανίας αναδεικνύει τον «επικίνδυνο διχασμό που επικρατεί στην καρδιά της Ευρώπης σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, οικονομικά καθώς και πολιτικά, για την Ενωση».

Ρεπορτάζ του Κώστα Αλατζά από την Καθημερινή της Κυριακής

Τα σενάρια εμπλοκής και η στάση της Ελλάδας
Τα σχέδια για τις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη και ο ρόλος της Σούδας και του Ακτίου

Μετά την υπ' αριθμόν 1973 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την αναγγελία στρατιωτικής δράσης από τη Γαλλία και τη Βρετανία η ελληνική κυβέρνηση ετέθη σε εγρήγορση.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο Πεντάγωνο, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα με αυτόν τον τρόπο έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα και μια σαφή προειδοποίηση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους, τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως και ο υπουργός Άμυνας, απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για την ελληνική συνδρομή.

Συνδρομή

Όπως ανέφεραν ασφαλείς πληροφορίες, η συμμετοχή της Ελλάδας πρόκειται να είναι σημαντική στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη. Η χώρα μας έχει την πρόθεση, εφόσον απαιτείται, να διαθέσει:
- 4 έως 6 μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F16, για την επιτήρηση της εφαρμογής του αποκλεισμού του εναέριου χώρου της Λιβύης.
- 1 αεροσκάφος εναέριας διοίκησης και ελέγχου, τύπου ERIEYE, γνωστό ως ιπτάμενο ραντάρ.
- 1 φρεγάτα και
- 1 έως 2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.
Οι δυνατότητες συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ενδεχόμενη νατοϊκή επέμβαση έλαβαν την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής.
Σούδα
Κομβικής σημασίας σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις θεωρείται η χρησιμοποίηση της αεροναυτικής βάσης στη Σούδα, λόγω της εγγύτητας της περιοχής και της συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την αρχή της κρίσης στη Λιβύη, η Σούδα παρέχει διευκολύνσεις σε αμερικανικά αεροσκάφη και αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Εδώ και ένα περίπου μήνα, την αεροπορική βάση χρησιμοποιεί για στάθμευση και υποστήριξη το αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, τύπου RC-135. Τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα ελλιμενίζονται δύο πλοία ανεφοδιασμού (πετρελαιοφόρα), ενώ εντός δέκα ημερών αναμένεται να καταπλεύσει το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Scruton.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό η αεροπορική βάση της Σούδας να χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό από μαχητικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που από την πρώτη στιγμή είχαν δηλώσει ότι επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ηδη 24 αραβικά αεροσκάφη (12 F-16 και 12 Mirage) είχαν προωθηθεί στη στρατιωτική βάση της Μάλτας και βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από τις ελληνικές αρχές έχει ζητηθεί τα αραβικά μαχητικά να μπορούν να χρησιμοποιούν για ανεφοδιασμό την αεροπορική βάση της Σούδας.

Tο Ακτιο

Στα σχέδια για πιθανές νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη περιλαμβάνεται και το Ακτιο. Η αεροπορική βάση της Δυτικής Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, ως βάση στάθμευσης και υποστήριξης των νατοϊκών AWACS.
Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης στη διάθεσή της τις ναυτικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Active Endeavour, της νατοϊκής επιχείρησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναμονή αλλά και προετοιμασία για διάλογο

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα στην Αθήνα. Στην υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη της Παρασκευής εξετάσθηκαν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια που μπορεί να προκύψουν και δόθηκαν κατευθύνσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας. 

Η Αθήνα, μετά και την απόφαση Καντάφι για κατάπαυση του πυρός, τηρούσε στάση αναμονής, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονταν από ώρα σε ώρα. Σε ενδεχόμενη απόφαση του ΝΑΤΟ για στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, αναμενόταν να ζητηθεί η χρήση στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, κυρίως της Σούδας και του Ακτίου, αλλά και συνδρομή με μέσα και δυνάμεις. Η χρήση στρατιωτικών βάσεων δεν αποκλειόταν να ζητηθεί και σε ενδεχόμενη απόφαση μονομερούς στρατιωτικής δράσης από χώρες όπως η Γαλλία ή η Βρετανία με τη συνδρομή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Αθήνα προετοιμαζόταν και για το ενδεχόμενο εκτόνωσης της κρίσης, περίπτωση στην οποία θα χρειαζόταν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων. Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια, καθώς διατηρεί σχέση συνομιλητή με τη Λιβύη, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση απελευθέρωσης των Ολλανδών ομήρων.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου