26/8/11

Ο Θαπατέρο θάβει τους... σοσιαλιστές!


ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΦΟΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
του Γιώργου Δελαστίκ

Χειρότερη εκδίκηση εναντίον του κόμματός του, που ουσιαστικά τον καθαίρεσε από αρχηγό του και από εκ νέου υποψήφιο πρόεδρο της κυβέρνησης στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου, δύσκολα θα μπορούσε να πάρει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Φέρνοντας σε απελπισία τον διάδοχό του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα και οδηγώντας τους Ισπανούς σοσιαλιστές σε βέβαιη εκλογική πανωλεθρία ιστορικών διαστάσεων, ο Θαπατέρο ανακοίνωσε την Τρίτη αιφνιδιαστικά, αφήνοντας άναυδους τους πάντες, ότι συμφώνησε με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Δεξιάς και βέβαιο νικητή των βουλευτικών εκλογών, Μαριάνο Ραχόι, να προχωρήσουν από κοινού σε συνταγματική αναθεώρηση-εξπρές μέσα σε μόλις έναν μήνα και χωρίς δημοψήφισμα, για να περάσουν στο ισπανικό Σύνταγμα άρθρο που θα απαγορεύει εντελώς τα ελλείμματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού!

Πρόκειται για μια απίστευτη πολιτική προσφορά του Θαπατέρο στη Δεξιά.

Αντί να αποπειραθεί η νέα δεξιά κυβέρνηση να περάσει ένα τέτοιο μέτρο και πιθανότατα να υποστεί μεγάλη ήττα αμέσως μετά την εκλογή της, πράγμα που βεβαίως θα την απονομιμοποιούσε και θα την αποσταθεροποιούσε, θα βρει τη συνταγματική διάταξη έτοιμη και μάλιστα με τους σοσιαλιστές να έχουν φορτωθεί όλη την πολιτική ευθύνη για το εξαιρετικά αντιλαϊκό αυτό μέτρο!

Ακόμη χειρότερα, ο Θαπατέρο γελοιοποίησε τον μέχρι πρότινος στενότατο συνεργάτη του και διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουβαλκάβα, ο οποίος είχε κατηγορηματικά απορρίψει δημοσίως κάθε τέτοια σκέψη εγγραφής της υποχρέωσης μηδενικού ελλείμματος μόλις την περασμένη εβδομάδα, καθώς η θέση του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) ήταν κατηγορηματικά αρνητική στην απαίτηση που είχαν προβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

"Ο πρόεδρος της κυβέρνησης θυσιάζει τη θέση του PSOE σε μια νέα απόπειρα να ηρεμήσει τις αγορές και να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον άξονα Παρίσι - Βερολίνο" έγραφε χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" στον υπότιτλο του χθεσινού κεντρικού πρωτοσέλιδου θέματός της.

"Ο Ρουβαλκάβα, ο οποίος τον τελευταίο μήνα, από τότε που βγήκε από την κυβέρνηση, έχει αναπτύξει έναν πολιτικό λόγο αριστερά της κυβέρνησης, υποχρεώθηκε να χειροκροτήσει ένα μέτρο που προσιδιάζει περισσότερο στην ευρωπαϊκή Δεξιά" επισημαίνει η "Ελ Παΐς" και συνεχίζει: "Η ανακοίνωση του Θαπατέρο υπήρξε ψυχρολουσία για ένα τμήμα της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, εξαιτίας του "συντηρητισμού" της θέσης αυτής και επειδή ο Θαπατέρο δεν συμβουλεύτηκε ούτε καν τον πρόεδρο της Συνταγματικής Επιτροπής της Βουλής, τον σοσιαλιστή Αλφόνσο Γκέρα".

Ο ίδιος ο Α. Γκέρα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την προσπάθεια του Θαπατέρο να περάσει, με έναν τρόπο που βρίσκεται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, μια τόσο θεμελιώδη αναθεώρηση του Συντάγματος ερήμην του ισπανικού λαού.

Ας σημειωθεί ότι τριάντα και πλέον χρόνια δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία των σοσιαλιστών και των δεξιών για μείζονα αναθεώρηση του Συντάγματος του 1978!
Ξεσηκώθηκαν εναντίον της συμφωνίας αυτής τα αριστερά και τα κόμματα περιοχών της Ισπανίας, ενώ αναταραχή επικρατεί και μεταξύ ορισμένων σοσιαλιστών βουλευτών. "Θεμελιώδη διαφωνία" με τη συνταγματική απαγόρευση των ελλειμμάτων διακήρυξε π.χ. ο σοσιαλιστής βουλευτής Μανουέλ ντε λα Ρότσα, επειδή "θεσμοποιεί συνταγματικά μια από τις πιο σκληρές ιδεολογικές αρχές του νεοφιλελευθερισμού".
Η Ζενεραλιτάτ, η αυτόνομη κυβέρνηση δηλαδή της Καταλονίας, κατηγόρησε τους σοσιαλιστές και τους δεξιούς της Μαδρίτης ότι επιχειρούν να "συντρίψουν την οικονομική αυτονομία της Καταλονίας". Κάλεσε μάλιστα τις πολιτικές δυνάμεις στη σύμπηξη ενός "πειστικού και ξεκάθαρου μετώπου εναντίον της συνταγματικής μεταρρύθμισης".

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ
Φεύγουν ένας ένας πλήρως ατιμασμένοι

Απεμπολώντας εντελώς τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές του θα εγκαταλείψει την εξουσία ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο. 
Αυτό είναι απείρως χειρότερο από μια συνηθισμένη εκλογική ήττα. Εκδιωκόμενος από τους ψηφοφόρους, επειδή ασκεί δεξιά πολιτική χειρότερη και από την προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς, ο Θαπατέρο προκαλεί τεράστια ζημιά στο κόμμα του.  
Αφοπλίζει ιδεολογικά και πολιτικά τους σοσιαλιστές εκλογείς, διευρύνει την έκταση της ήττας και απομακρύνει την ημέρα επανάκαμψής τους στην εξουσία για πολλά χρόνια. Συνεισφέρει έτσι στην περιδίνηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας σε ακόμη βαθύτερη, ίσως αβυσσαλέα πολιτική κρίση.
  
πηγή: ΕΘΝΟΣ  Πέμπτη 25 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου