19/8/11

Απαράδεκτη 'δωσιλογική' συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για καταβολή εμπράγματων εγγυήσεων!

Αφορούν το δεύτερο τροϊκανο πακέτο χρηματοδότησης!

Ξεκινά η άνευ όρων παράδοση της χώρας στους πιστωτές!

Σε μια απαράδεκτη, σχεδόν "δωσιλογική" συμφωνία κατέληξαν, την Τρίτη (16.8), από κοινού η ελληνική και η φινλανδική κυβέρνηση.
Βάσει αυτής της συμφωνίας, η οποία είναι αποτέλεσμα πολύμηνων πιέσεων και εκβιασμών της φινλανδικής πλευράς, η Ελλάδα, θα καταβάλει εγγυήσεις στην Φινλανδία, για τη συμμετοχή της δεύτερης στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας!

Η εγγύηση αφορά την καταβολή χρηματικού ποσού σε κρατικό λογαριασμό το οποίο θα είναι ανάλογο με τη συμμετοχή της Φινλανδίας, στο πρόγραμμα μνημονιακής χρηματοδότησης της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις της Φιλανδής Υπουργού Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν.

Το ακριβές ύψος του ποσού είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Το ποσό αυτό θα επενδυθεί από τη Φινλανδία σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ, και θα επιστραφεί στην Ελλάδα, μετά από πολλές δεκαετίες, όταν δηλαδή, η χώρα αποπληρώσει, (στο βαθμό που παραμείνει, βέβαια, στα δεσμά της τρόικα), τα εν λόγω δάνεια.

Δεν διευκρινίζεται μάλιστα αν οι εγγυήσεις θα αφορούν μόνο τη χρηματοδότηση του β΄ πακέτου, ή και τα δάνεια του πρώτου πακέτου των €110 δις!
Γενικότερα, οι εξαιρετικά κρίσιμες "λεπτομέρειες" της εν λόγω συμφωνίας παραμένουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, επτασφράγιστο μυστικό!

Αυτό που ισχύει πάντως είναι πως, η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει κεφάλαια, (από την τρόικα, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, από κεφαλική φορολογία των πολιτών...;) προκειμένου να καταβάλει τις σχετικές εγγυήσεις. Όπως δήλωσε και η Γ. Ουρπιλαϊνεν, το που θα βρεθούν τα χρήματα είναι θέμα της Ελλάδας. Κόφτε το λαιμό σας δηλαδή!

Διπλή ληστεία, δηλαδή, καθώς τα τροϊκανά δάνεια, έτσι και αλλιώς, δεν καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες της χώρας, αλλά την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν. Δηλαδή, προστατεύουν τους πιστωτές, οι οποίοι τώρα, ζητάνε εγγύηση για την προστασία του εαυτού τους!

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, δίνοντας διευκρινίσεις για τη συμφωνία, πανηγύριζε λέγοντας πως "το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα». Βέβαια, οποιοσδήποτε έχει μια επιδερμική, έστω, σχέση με τα οικονομικά αντιλαμβάνεται πως η μη - εμπράγματη φύση των εγγυήσεων, είναι προς το συμφέρον του πιστωτή που αποδέχεται την εγγύηση, -και όχι του οφειλέτη που την καταβάλει- καθώς οι εμπράγματες εγγυήσεις δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες!

Η συμφωνία αυτή, αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο νεοαποικιακής παράδοσης της χώρας, η οποία  μάλιστα βρίσκει επίδοξους μιμητές και από άλλες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης!

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου