11/8/11

Ξανά κραχ στα χρηματιστήρια σε ΕΕ και ΗΠΑ!

FED και ΕΚΤ: μάταιες κινήσεις πανικού για να ξορκιστεί η υποτροπή της κρίσης!

Εδώ και τώρα στάση πληρωμών - έξοδος από το ευρώ - εθνικοποίηση τραπεζών στην Ελλάδα!

Πριν αλέκτωρ λαλήσει επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως τα έκτακτα, πρωτοφανή και ληστρικά μέτρα της ΕΚΤ και της FED, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν το κατρακύλισμα των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, πόσω μάλλον, μια λίαν πιθανή παγκόσμια υφεσιακή υποτροπή .
Για του λόγου το αληθές, οι τρεις βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, έκλεισαν τελικά με πολύ μεγάλες απώλειες της τάξεως του 3,05%, 5,13% και 5,45% αντίστοιχα!
Ειδικά στα δύο τελευταία χρηματιστήρια μπορούμε να κάνουμε λόγο για άλλο ένα μίνι - κραχ...
Στους μεγάλους ασθενείς της ευρωπεριφέρειας, Ιταλία (ΜΙΒ) και Ισπανία (ΙΒΕΧ), η εικόνα ήταν ακόμα εφιαλτικότερη: -6,65% και -5,49% αντιστοίχως!
Μόνο το χρηματιστήρια της Λισαβόνας και της Αθήνας, έμοιαζαν να σώζονται, με -1,25% και -1,8%, όταν όμως ειδικά το τελευταίο έχει ήδη εξαερωθεί, φτάνοντας κάτω και από τα επίπεδα του 1997!
Η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άρχισε να πυροδοτείται ταυτόχρονα με τις ισχυρά πτωτικές τάσεις που σημάδεψαν το άνοιγμα της Wall Street.
Σύμφωνα με το Reuters, η σχετική πτώση οφειλόταν τόσο στις φήμες για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody's, Fitch). Τελικά, πάντως και οι τρεις οίκοι, επιβεβαίωσαν την ανώτατη αξιολόγηση "ΑΑΑ" για τη χώρα, άγνωστο για πόσο ακόμη βέβαια...
Βέβαια, ασχέτως του τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης οι αγορές, ανησυχούν, πάντα σύμφωνα με το Reuters, από την τεράστια έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ευρωπαϊκά κρατικά χρέη (€389 δις σε ιταλικά και €141 δις σε ισπανικά κρατικά ομόλογα, ήταν η σχετική έκθεση 15 ημέρες πριν, σύμφωνα με εκτιμήσεις).
Αρκεί να αναφέρουμε πως οι μετοχές των Societe Generale και BNP Paribas, υποχώρησαν 21%(!!) και 13% (!) αντίστοιχα σήμερα στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ οι ανησυχίες για πιθανή "μετάσταση" των προβλημάτων στις αμερικανικές τράπεζες, έριξαν στη Νέα Υόρκη τον τραπεζικό δείκτη KBW κατά 7%!
Μόνο η μετοχή της Bank of America, υποχωρούσε λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδας κατά 11,2%!!!
 Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq, υποχωρούν -3,01% και -2,32%, αντίστοιχα.

Μάταιες κινήσεις πανικού που δεν καταφέρνουν να κρατήσουν "όρθιες" τις αγορές ούτε  1 ημέρα

Πρωτοφανείς σπασμωδικές (και αναποτελεσματικές όπως φάνηκε) αποφάσεις πανικού, ανακοίνωσε χτες (9.8) το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), μετά τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής.
Για πρώτη φορά, ίσως, στην ιστορία της, η FED δεσμεύτηκε, με μια κίνηση πανικού, αδιεξόδου και αγωνίας, πως θα διατηρήσει, κατά πρωτοφανή τρόπο, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα (από 0% έως και 0,25%) το βασικό της επιτόκιο μέχρι και τα μέσα του 2013. Μέχρι σήμερα, η νομισματική επιτροπή της FED, δεσμευόταν αορίστως σχετικά με το χρόνο διατήρησης των επιτοκίων σε ένα ορισμένο ύψος κάνοντας απλά λόγο για "παρατεταμένη χρονική περίοδο". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η FED θα συνεχίσει να προσφέρει "βρέξει, χιονίσει" άφθονο άτοκο χρήμα στις αμερικάνικες τράπεζες και το αμερικανικό δημόσιο!
Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η FED, γνωστοποίησε πως θα επανεπενδύσει τις εισπράξεις της από τα ομόλογα, τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της, ή πρόκειται να αγοράσει και τα οποία λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Και οι δύο ως άνω κινήσεις, αποτελούν ουσιαστικά άλλο ένα "πλημμύρισμα" της αμερικανικής οικονομίας μ ε τυπωμένα δολάρια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξορκιστεί το φάντασμα μιας νέας υφεσιακής υποτροπής, στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 
Περιττό να πούμε ότι αυτή η αθρόα τύπωση δολαρίων και η άτοκη χρηματοδότηση, η οποία συνιστά ληστεία όλης της ανθρωπότητας, είναι πολύ δύσκολο να συνεχισθεί, πέραν των άλλων, διότι αμφισβητείται πλέον ευθέως ο παγκόσμιος ρόλος του δολαρίου μετά και την πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ.
Από την άλλη το μέτρο ακόμα και αν εφαρμοστεί είναι απίθανο να πετύχει τους στόχους του, καθώς 3 έτη, μηδενισμού των επιτοκίων και αγοράς ομολόγων από την FED πρωτογενώς αλλά και στις δευτερογενείς αγορές, δεν κατάφεραν να επαναφέρουν την οικονομία των ΗΠΑ, σε τροχιά ανάκαμψης!
Αντίστοιχα, στην ευρωζώνη η ΕΚΤ, έχει αναθερμάνει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας από τις δευτερογενείς αγορές, σε μια, μάλλον μάταιη, προσπάθεια να "μαζέψει" τα spreads τους.
Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αυτό, ξεφορτώνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες από επισφαλή ομόλογα και τα φορτώνει στο "ευρωπαϊκό δημόσιο" δηλαδή στην ΕΚΤ και επομένως στις πλάτες των λαών. Την ίδια στιγμή που σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται αντεργατικά μέτρα, οι λαοί υφίστανται άλλη μια ληστεία σε βάρος τους, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και να υπάρξει μια ανακωχή περιορισμένου χρόνου στην άνοδο των spreads στην ευρωπεριφέρεια.
Παράλληλα, το παραπάνω πρόγραμμα, διενεργείται υπό καθεστώς απαράδεκτης διαφάνειας και μυστικότητας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει (ούτε καν με καθυστέρηση ενός ή δύο μηνών) τι είδους ομόλογα διαθέτει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της. Το μόνο το οποίο υπάρχει είναι κατευθυνόμενες, και αμφιβόλου αξιοπιστίας διαρροές από την ίδια την ΕΚΤ...
Φυσικά, όσα ομόλογα και να αγοράσει δεν θα καταφέρει να "διώξει" την κρίση χρέους ούτε φυσικά τις συνέπειες της, καθώς οι αιτίες της, βρίσκονται στην ίδια τη λογική της ευρωζώνης. Και πλέον αυτή η κρίση χτυπάει για τα καλά τον πυρήνα της ΕΕ, καθώς υπολογίζεται πως οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση άνω των € 500 δις μόνο στα κρατικά ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας.
Γενικά οι πρακτικές των δύο κεντρικών τραπεζών, το μόνο που κάνουν είναι να διασώζουν τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές τράπεζες, βοηθώντας παράλληλα τις πολιτικές ελίτ των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, να κερδίσουν χρόνο, απέναντι στην έλευση μιας νέας και ίσως πολύ σφοδρότερης υποτροπής της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης...

Μόνη διέξοδος για Ελλάδα: στάση πληρωμών - έξοδος από το ευρώ - εθνικοποίηση τραπεζών! 

Τη στιγμή, αυτή που τα φαινόμενα αποσύνθεσης της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας παροξύνονται, το μέτρο της στάσης πληρωμών στο δημόσιο χρέος, με σκοπό τη διαγραφή χωρίς όρους του μεγαλύτερου μέρους του, αποτελεί βασική προϋπόθεση, για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση του εργαζόμενου λαού.
Παράλληλα, η έξοδος από το ευρώ μαζί με την εθνικοποίηση των τραπεζών, που ρήμαξαν τόσα χρόνια δανειολήπτες και μικροεπιχειρηματίες, αποτελούν με τη σειρά τους, βασικούς όρους για την άσκηση οποιουδήποτε μέτρου ουσιαστικής αναπτυξιακής πολιτικής με προοδευτικό πρόσημο και σοσιαλιστική προοπτική!
Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα βουλιάξει, μαζί με τον υπόλοιπο "αναπτυγμένο" καπιταλιστικό κόσμο, βιώνοντας με ακόμα χειρότερο τρόπο από ότι χώρες όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ ή ακόμα και η Ιταλία τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου