2/12/10

EKT: Πανικόβλητη αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά!


... ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!
ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ! 

   Στην Φρανκφούρτη είναι στραμμένη η προσοχή του διεθνούς οικονομικού τύπου, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι εκεί θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
   Εκεί η ΕΚΤ, πανικόβλητη, κάτω από το βάρος μιας επικείμενης κατάρρευσης της Ευρωζώνης προσανατολίζεται στην δραστική επέκταση του προγράμματος παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Μέχρι, σήμερα η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης συνολικής αξίας € 67 δις, σε μια προσπάθεια να «ανακουφίσει» τις τράπεζες που έχουν αγοράσει τα επισφαλή αυτά αξιόγραφα. Τώρα η ΕΚΤ, προσανατολίζεται στην επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος με μαζικές αγορές συνολικής αξίας που μπορεί να φτάσουν σύμφωνα με αναλυτές ακόμα και τα  € 1 – 2 τρις (!), με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για € 300 δις.
  
   Η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων προαναγγέλθηκε χθες, σχεδόν ταυτόχρονα, από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ: «Είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ ότι θα λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, ενώ από την πλευρά της η κυρία Λαγκάρντ χαιρέτησε τον «εξαιρετικά ενεργό ρόλο» που αναλαμβάνει η κεντρική τράπεζα. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, δήλωσε από την πλευρά του πως «η ΕΚΤ αποτελεί σταθεροποιητική δύναμη για την Ευρωζώνη».
    Οι παραπάνω δηλώσεις είναι ενδεικτικές της κατάστασης συναγερμού που επικρατεί στους κυρίαρχους ιμπεριαλιστικούς κύκλους της Ευρωζώνης. Μια επικείμενη κατάρρευση ή "ακούσια" διάσπαση της Ευρωζώνης, είναι προφανές πως θα αποτελέσει για αυτούς ισχυρότατο πλήγμα και για αυτό προβαίνουν τώρα σε αυτήν την ύστατη προσπάθεια διάσωσής της, η οποία είναι αμφίβολο μάλιστα αν θα τελεσφορήσει.
    Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί είναι και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ πως θα ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, με επιπλέον κεφάλαια εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ντόμινο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

   Είναι όμως εύκολο να κατανοήσει κάποιος πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ πιο πολύ ενισχύει τους πιστωτές (επιδοττώντας δηλαδή την κερδοσκοπική πρακτική των τραπεζών και του διεθνές χρηματιστικού κεφαλαίου να δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια τα κράτη - μέλη) ενώ οριακά μόνο ρίχνει το κόστος δανεισμού. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι πως πρόκειται για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, δηλαδή την αγορά που αφορά τις αγοραπωλησίες ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί.

   Δεν πρόκειται με άλλα λόγια για παρέμβαση της ΕΚΤ στην πρωτογενή έκδοση των κρατικών ομολόγων (πχ στις δημοπρασίες), η οποία θα μπορούσε να ρίξει αποφασιστικά το κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης. Το μέτρο αυτό, δεν αποτελεί κάποια ριζοσπαστική αριστερή πρόταση. Αντίθετα εφαρμόζεται μαζικά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία, όπου οι Κυβερνήσεις δανείζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες «αγοράζουν» το δημόσιο χρέος σε πολύ χαμηλή τιμή, δηλαδή προσφέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο.

ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ ΑPO TON ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ "ΣΤΗΡΙΞΗΣ" (EFSF)

   Σε παράλληλο μήκος κύματος κινείται και η έκδοση ευρωομολόγου, συνολικής αξίας € 5-8 δις τον Ιανουάριο του 2011, την οποία σχεδιάζει σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής "Στήριξης" (EFSF). Το Ευρωομόλογο αυτό σχεδιάζεται να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της τρόικα προς την Ιρλανδία, το οποίο ως γνωστόν έχει συνολικό ύψους € 85 δις. Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή...

   Μάλιστα το επιτόκιο του ευρωομολόγου θα είναι σχετικά «τσιμπημένο» καθώς το spread του έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων, θα φτάνει τις 50 με 90 μονάδες βάσης.

   Φυσικά, η έκδοση του ευρωομολόγου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανακουφιστικό νέο για τον ιρλανδικό λαό για δύο λόγους.

   Πρώτον, από ότι φαίνεται το ευρωομόλογο δεν πρόκειται να ρίξει το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας από τον EFSF, το οποίο βάσει των μέχρι τώρα συμφωνιών φτάνει το αστρονομικό ύψος του 5,8%! Το ευρωομόλογο δηλαδή, απλά θα ρίξει το κόστος που θα έχει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η υπαγωγή της Ιρλανδία στην τρόικα!

   Δεύτερον, η έκδοση του ευρωομολόγου δεν σηματοδοτεί κάποιο είδος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ή ομοσπονδιακού πνεύματος, όπως πχ στις ΗΠΑ όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενισχύει ως ένα βαθμό και με αναπτυξιακά μέτρα τις πολιτείες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Αντίθετα, το ευρωομόλογο δεν χρησιμοποιείται ως εργαλείο οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία αλλά ως εργαλείο επιβολής των πλέον βάρβαρων πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης (δημοσιονομική λιτότητα, μειώσεις μισθών – συντάξεων, αναδιαρθρώσεις κλπ) στα πλαίσια του EFSF (ελληνιστί τρόικα).

   Από τα παραπάνω αναδεικνύονται για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα τα οποία δημιουργεί η ίδια η Ευρωζώνη (και γενικότερα η ΕΕ στους λαούς) και ιδιαίτερα τους λαούς της περιφέρειας της. Και μάλιστα πρόκειται για αδιέξοδα τόσο μεγάλα τα οποία κάνουν τις καπιταλιστικές ΗΠΑ και Ιαπωνία να "μοιάζουν" «προοδευτικές» μπροστά της...

Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της ΙΣΚΡΑ, παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ της Δ. Καρανασοπούλου από την εφημερίδα "τα Νέα" την Πέμπτη 2  Δεκεμβρίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ:

Οι αγορές «ζαλίζουν» Βρυξέλλες και Βερολίνο

Τα σενάρια για την αποτροπή του ντόµινο που εξετάζονται στην Ε.Ε.

   Κόκκινος συναγερµός έχει σηµάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα θεσµικά όργανα της ευρωζώνης, καθώς παρά τη χθεσινή θετική αντίδραση των αγορών, η κρίση χρέους απειλεί να επεκταθεί σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
   Η βοήθεια προς την Ιρλανδία δεν κατάφερε να εξοµαλύνει την κατάσταση και χρειάστηκαν οι δηλώσεις Τρισέ ότι δεν αποκλείονται νέες αγορές κρατικών οµολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πάρουν ανάσα χθες οι αγορές.
   Οπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, στο στόχαστρο των αγορών δεν βρίσκεται µόνο η Πορτογαλία – την οποία κάποιοι φέρουν να προσφεύγει στον Μηχανισµό τα επόµενα 24ωρα – και συνακόλουθα η Ισπανία, αλλά ακόµη και η Ιταλία και το Βέλγιο.
   Σε µια προσπάθεια ανάσχεσης του κύµατος ανησυχίας, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος για τις κρατικές ενισχύσεις – υπό το οποίο έχουν δοθεί στις τράπεζες µέχρι τώρα 4,6 τρισ. ευρώ, χωρίς θεαµατικά αποτελέσµατα – ενώ οι υπηρεσίες του αρµόδιου για τα Οικονοµικά επιτρόπου Ολι Ρεν «υπενθύµισαν» τη συµφωνία για τον Μόνιµο Μηχανισµό ∆ιάσωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να διαρρεύσει ότιθα συνεχίσει το καθεστώς αγοράς κρατικών οµολόγων απότη δευτερογενή αγορά, το οποίο είχε τεθεί εν αµφιβόλω σε προηγούµενες συνεδριάσειςτου ∆ιοικητικού της Συµβουλίου.
   Σε αυτότο πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσε ητοποθέτησ ητουδιοικητήτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΖαν-ΚλοντΤρισέ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη,πέραν της νοµισµατικής οµοσπονδίας, να επιτευχθεί µια σχεδόν πλήρης οµοσπονδοποίηση των προϋπολογισµών των χωρών µελών! Πρόκειται για την πιο προχωρηµένη πρότασηπου έχει διατυπωθεί µέχρι στιγµής ακόµη και από τους οπαδούςτης οικονοµικήςενοποίησης – και µάλιστα προέρχεται από τραπεζίτη και όχι πολιτικό. Ο κ. Τρισέ προειδοποίησε επίσης αγορές και κερδοσκόπους να µην υποτιµούν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεωνκαι τηςευρωζώνης. Κοινοτικοί παράγοντες έκανανλόγο για κίνδυνο «αλγοριθµικής εξέλιξης της κρίσης» – εξηγώντας πωςστην περίπτωση της Ελλάδας χρειάστηκανµήνες πιέσεων στην ελληνικήοικονοµία καιδιαβουλεύσεων για τη συγκρότηση του Μηχανισµού που χορήγησετελικώς τη βοήθεια. Στην περίπτωση τηςΙρλανδίας, αυτόκράτησε περίπου ένα µήνα,υπήρξε κάποια πρόοδος. Για την Πορτογαλία, ενδεχοµένως να χρειαστεί µόνο µία εβδοµάδα.Τι θα συµβεί, όµως, αν ο αλγόριθµος εξελιχθεί σε πολλαπλές χώρες που χρειάζονται βοήθεια;
   Οι ίδιες πηγές σηµείωναν πως σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η Ενωση και οι πολιτικοί των χωρών µελών αντιδρούν στις εξελίξειςπου υπαγορεύουν οι αγορές αλλά αδυνατούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
   Ετσι, στο τραπέζι των Βρυξελλών έχουν πέσει πλέον ουκ ολίγες προτάσεις, εναλλακτικές και συµπληρωµατικές προςτον υπάρχοντα Μηχανισµό,καθώςη οµοσπονδοπ οίησητωνπροϋπολογισµών που πρότεινεο κ. Τρισέ θεωρείταιοραµατική όσοστη Γερµανία κυβερνούν οι Χριστιανοδηµοκράτες τηςκ. Μέρκελ. Για τον ίδιο λόγο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη η έκδοση ευρωοµολόγων, την οποία έχουν προτείνει πολλοί, µεταξύ των οποίων και ο κ. Γιούνκερ. ∆εδοµένου ότι τα ευρωοµόλογα προϋποθέτουν την έµµεση ανάληψη χρέους τρίτης χώρας, το εγχείρηµα θα συναντούσε την αντίδραση του Συνταγµατικού ∆ικαστηρίου της Γερµανίας– και, εννοείται, της γερµανικής κοινής γνώµης.

Η αµερικανική λύση

   Ωστόσο, εµπόδιανοµικού τύπουδεν προκύπτουν για µια άλληπρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι – να τυπώσει η ΕΚΤ χρήµα, όπως ακριβώς κάνει και η FED στις ΗΠΑ. Η Συνθήκη προβλέπει ότι η Τράπεζα οφείλει να διαφυλάσσει τη σταθερότητα των τιµών, έτσι ώστε ο πληθωρισµός να κινείται στο +-2%. ∆εδοµένου ότι ο πληθωρισµός στην ευρωζώνη είναι 1,9%, η εκτύπωση χρήµατος θα επέτρεπε µια ώθηση στην ανάπτυξη – και άραµεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές, µείωση των επιπτώσεων της λιτότητας και µείωση της ανεργίας.

   Στα σενάριαπρέπει να περιληφθούν και οι λεγόµενες ακραίες φωνές, που κυρίως εστιάζονται εντός τηςΓερµανίας.
Μεταξύ αυτών, προτείνεται πέραν του Μόνιµου Μηχανισµού ∆ιάσωσης, η σύσταση Μηχανισµού ΑναδιάρθρωσηςΧρέους, που θα αναλάβει να κάνειτο «κούρεµα» (hair-cut) σε όλες τις χώρες που προσφεύγουν στον Μηχανισµό. Και, βέβαια, ηπάγια εµµονή ορισµένων στην καγκελαρία για ένα «βόρειο» ευρώ και ένα «νότιο» ευρώ, τα οποία «θα ανταποκρίνονται στην ανταγωνιστικότητα και τις πραγµατικές συνθήκες των αντίστοιχων οικονοµιών».

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου