6/3/11

Νοσοκομείο Ρίου: κόβουν θεραπείες από καρκινοπαθείς

Τις πιο ευπαθείς ομάδες ασθενών πλήττει, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εξέλιξη της υγείας τους, η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης με τις δραματικές περικοπές σε φάρμακα και υλικά. 

Στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν και οι εκβιασμοί των φαρμακευτικών εταιρειών, που αξιοποιούν τις καθυστερήσεις πληρωμών απ' τα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπείες ή άλλες θεραπείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Λόγω της καθυστέρησης της εξόφλησης των χρεών, η προμηθεύτρια εταιρεία σταμάτησε την προμήθεια των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και αυτά των καρκινοπαθών.

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Απόστολος Λέτσιος, αφ' ενός παραδέχτηκε το πρόβλημα και αφ' ετέρου είπε ότι προσδοκά εξομάλυνση της κατάστασης μετά από 10 μέρες! 

Δηλαδή, άρρωστοι που χρήζουν άμεσης θεραπείας θα αναγκαστούν να καθυστερήσουν και να ταλαιπωρηθούν κλείνοντας ραντεβού για νέες θεραπείες.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της, σε συνδυασμό με το ότι οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα και Πειραιά δεν χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει σε εφτά Ταμεία, βάζουν σε σκληρή δοκιμασία όλες εκείνες τις κατηγορίες των ασθενών - μεταξύ των οποίων και οι καρκινοπαθείς - που χρειάζονται τα λεγόμενα 89 ακριβά φάρμακα και τα οποία χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Βέβαια, τα φάρμακα αυτά στοιχίζουν από 2.000-3.000 ευρώ και τα φαρμακεία της γειτονιάς δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τις φαρμακαποθήκες - όπου πληρώνουν τοις μετρητοίς - αν δεν πάρουν δάνεια από τις τράπεζες με πανάκριβα επιτόκια.

Και μπορεί η κυβέρνηση να βαυκαλίζεται ότι μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων, όπως ανακοινώνουν προπαγανδιστικά οι διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. 
 Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη: Λόγου χάρην, το φαρμακείο και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ δεν έχουν αποπληρώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες από το Σεπτέμβρη του 2009. 

Χτες, εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών είχαν συνάντηση με την γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.

Κι ενώ υπάρχει αυτή η ωρολογιακή βόμβα, το ΙΚΑ, με ανακοίνωσή του στις 18.2.2011, υποστήριξε ότι μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη το μήνα Γενάρη 2011 στο ποσό των 131.300.000 ευρώ από 187.606.000 που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το μήνα Γενάρη 2010. 

Δηλαδή, μειώθηκε κατά 30% ή κατά 56.306.000 ευρώ. Αυτό, όμως, αφορά τα φάρμακα που διακινήθηκαν μέσω των φαρμακείων και 1.000 από αυτά τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου - και όχι με μείωση 25% - οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στις 5-3-2011

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου