Άρχισε στο Παρίσι η δίκη του Ζακ Σιράκ, η πρώτη με κατηγορούμενο έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, για υπόθεση διαφθοράς.
Η ακροαματική διαδικασία άρχισε απόντος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο.Ανοιχτό είναι, ωστόσο, το ενδεχόμενο να αναβληθεί η δίκη, εξαιτίας διαδικαστικού θέματος που εγείρει η υπεράσπιση.
Ο 78χρονος Ζακ Σιράκ καλείται να δώσει απαντήσεις ενώπιον του δικαστηρίου της γαλλικής πρωτεύουσας για την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας στη δημαρχία των Παρισίων, ένα σκάνδαλο που ανάγεται στη δεκαετία του ’90, όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος της πόλης.
Κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του, ο Σιράκ απαλλάχθηκε από το δικαίωμα της παράστασής του στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια συνεδρία, υποχρεούται όμως να παρίσταται αύριο.
Ο Ζακ Σιράκ «είχε πάντα σκοπό να εξηγήσει την κατάσταση και να δικαιολογήσει τις πράξεις του, θα έρθει αύριο για να πει καλύτερα από μένα αυτά που θεωρεί χρήσιμα να ειπωθούν», δήλωσε ο συνήγορός του Ζορζ Κιεζμάν, φθάνοντας στο δικαστήριο.
Ο πρώην πρόεδρος «είναι ήρεμος και σκοπεύει να παραστεί αύριο, είμαι σίγουρος πως θα είναι εδώ», προσέθεσε.
Ωστόσο, η υπόθεση ενδέχεται να αναβληθεί για αρκετούς μήνες ακόμη, εάν ο συνήγορος του ενός από τους άλλους εννέα συγκατηγορούμενους επιτύχει να εγκριθεί η προσφυγή κατά του κανονισμού που απαγορεύει την παραγραφή των αδικημάτων, τον οποίο θέλει να προσβάλει και ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί, η δίκη θα σταματήσει, τονίζει ο αρμόδιος συνήγορος, Ζαν-Υβ Μπορν, έως ότου το Εφετείο αποφασίσει εάν θα πρέπει να διαβιβάσει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Αυτή η διαδικασία διαβούλευσης διαρκεί τρεις μήνες. Και εάν η υπόθεση διαβιβαστεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα απαιτήσει άλλο ένα τρίμηνο μέχρι την τελική απόφαση.
Η υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας έχει δύο πτυχές: η μία αφορά στη δημαρχία των Παρισίων και 21 πλασματικούς υπαλλήλους, ενώ η δεύτερη τη Ναντέρ (κοντά στο Παρίσι) και αφορά επτά θέσεις υπαλλήλων που κατείχαν μόνιμα στελέχη του κόμματος RPR του Σιράκ και προδρόμου του σημερινού κόμματος UMP του Νικολά Σαρκοζί.
Για τη δεύτερη πτυχή του κατηγορητηρίου είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί το 2004 ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών, Αλαίν Ζιπέ, ενώ ο Σιράκ τότε καλυπτόταν από την προεδρική ασυλία.
Πηγή: http://www.inprecor.gr/index.php/archives/40850
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου