12/7/11

Σε διαδικασία κατάρρευσης η ευρωζώνη!

Καλπάζουν στα ύψη τα spreads της ευρωπεριφέρειας. νέο ιταλικό ρεκόρ!

Στα τάρταρα τα χρηματιστήρια Ελλάδας – Πορτογαλίας- Ισπανίας-Ιταλίας!

Στο κόκκινο εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς εντείνονται οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης χρέους από την ευρωπαϊκή "περιφέρεια" στον "πυρήνα". Ρεκόρ καταγράφουν αυτή την ώρα (11/07, 18:30) τα spreads Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες η Ιταλία, μετά την ξαφνική άνοδο των ιταλικών spread την Παρασκευή, ύστερα από μαζικές πωλήσεις μετοχών ιταλικών τραπεζών και ομολόγων της χώρας. Το ιταλικό spread συνεχίζει και σήμερα την ανοδική του πορεία σημειώνοντας νέο ρεκόρ και «σπάζοντας» το όριο των 300 μ.β.. Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund διαμορφώνεται τη Δευτέρα στις 303 μ.β., κατά 73,48 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βάν Ρόμπαϊ έχει συγκαλέσει σήμερα διευρυμένη συνάντηση πριν από το Eurogroup με την παρουσία των κ.κ. Γιουνκέρ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν και Ζ.Κ. Τρισέ με στόχο να διαμορφώσουν πρόταση πακέτου μέτρων στην οποία θα καλέσουν τους υπουργούς Οικονομικών να συναινέσουν για να αναχαιτισθεί η επίθεση στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Την άνοδο των ιταλικών spreads πιθανότατα να διαδεχθεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Moody' s, αναφέρει η Societe Generale. «Βλέπουμε ως πολύ πιθανή μια κίνηση από τη Moody' s, η στιγμή που θα συμβεί αυτό όμως παραμένει δυστυχώς απρόβλεπτη», σημειώνει η SocGen. Επιπλέον, ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Bangong έθεσε σήμερα υπό επιτήρηση την Ιταλία για πιθανή υποβάθμιση σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των spreads.

"Υπάρχει εμφανής διάθεση αποστροφής κινδύνου», σχολιάζει ο αναλυτής σταθερού εισοδήματος της WestLB, Michael Leister προσθέτοντας ότι «Μπορεί κανείς να διακρίνει ξεκάθαρα το κλίμα ανησυχίας στην αγορά. Παρατηρούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπου οι αποδόσεις ενισχύονται λόγω των φόβων μετάδοσης και στη συνέχεια η αγορά ανησυχεί λόγω των υψηλών αποδόσεων και του υψηλού κόστους δανεισμού, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης».

Σε αυτό το κλίμα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις συναλλαγές της Δευτέρας με τα spreads Ισπανίας και Πορτογαλίας να διαμορφώνονται στις 337 μ.β. (+36,45 μ.β.) και 1.064 μ.β. (+37,06 μ.β.), αντίστοιχα. Την ίδια ώρα σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται και τα spreads Ελλάδας και Ιρλανδίας καθώς βρίσκονται στις 1.433 μ.β. (+30,55 μ.β.) και 1.067 μ.β. (+62,46 μ.β.), αντίστοιχα.

Στα ύψη εκτινάσσεται τη Δευτέρα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας για τις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, τα πενταετή CDS Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας διαμορφώνονται στις 2.531 μ.β., 1.154 μ.β., 1.020 μ.β., 279 μ.β. και 338 μ.β., αντίστοιχα.

Πηγή:www.capital.gr και http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου