18/7/11

H Γάζα απορρίπτει τη φιλανθρωπία της ελληνικής κυβέρνησης


asyntaxtostypos.wordpress.com
μετάφραση Inprecor
Η ακόλουθη επιστολή παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις 12 του Ιουλίου 2011, καθιστώντας σαφές ότι ο λαός της Γάζας παλεύει για την ελευθερία του και το σεβασμό των δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή και όχι δια μέσου φιλανθρωπίας.  Όπως όμως λέει και η παροιμία, «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα». Τρεις ημέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δελαβέκουρας, επανέλαβε τη «γενναιόδωρη προσφορά» της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Γάζας – αντί να βοηθήσει να αποκτήσει την ελευθερία του που είναι και δικαίωμά του.  Ακολουθεί η επιστολή που έλαβε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:
«Εμείς, τα μέλη της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών στη Γάζα, έχουμε παρακολουθήσει τις ενέργειες στις οποίες η κυβέρνησή σας έχει προχωρήσει για να εμποδίσει τον απόπλου του στόλου της Ελευθερίας ΙΙ προς τη μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή – Λωρίδα της Γάζας – με στόχο να αμφισβητήσει τον εγκληματικό αποκλεισμό του Ισραήλ. Ο ισραηλινός αποκλεισμός επί της Γάζας, μας έχει στερήσει πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα. Πρώτα απ ‘όλα, την ελευθερία στις μετακινήσεις μας. Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε επαρκή υγειονομική περίθαλψη ή να μορφωθούμε επαρκώς γιατί δεν μπορούμε να ταξιδεύουμε ή να μετακινούμαστε ελεύθερα. Είμαστε αποκομμένοι από τις οικογένειές μας που βρίσκονται σε άλλα μέρη του κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους ή στο εξωτερικό. Δεν μας επιτρέπεται να προσκαλέσουμε ανθρώπους να μας επισκεφθούν στη Γάζα. Τώρα, εσείς εισάγατε τον περιορισμό αυτό ακόμη και στους ανθρώπους των οποίων η κύρια αποστολή είναι να σταθούν αλληλέγγυοι μαζί μας.


Ο λαός της Γάζας δεν έχει ανάγκη μόνο ανθρωπιστικής βοήθειας, επειδή παρεμποδίζεται η οικοδόμηση της οικονομίας του. Δεν  μπορούμε να εισάγουμε πρώτες ύλες ή να εξάγουμε δικά μας προϊόντα. Οι ψαράδες και οι αγρότες μας δέχονται ισραηλινά πυρά όταν προσπαθούν να ψαρέψουν ή να μαζέψουν τις σοδειές τους.  Ως αποτέλεσμα της αυτής της σκόπιμης πολιτικής του Ισραήλ, το 80% του λαού μας εξαρτά την επιβίωσή του μόνο από την βοήθεια, οι υποδομές του τόπου μας είναι συντρίμμια και τα παιδιά μας δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα έρθει μια μέρα που θα είμαστε ελεύθεροι.

Η πρότασή σας να παραδώσετε εσείς το φορτίο του Στόλου της Ελευθερίας  ενισχύει την άποψη ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα λύσει τα προβλήματά μας. Επιπλέον, εκφράζει μια αδύναμη απόπειρα συγκάλυψης της δικής σας συνενοχής στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Λυπόμαστε αλλά δεν θα αποδεχθούμε τη φιλανθρωπία σας. Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στο Στόλου της Ελευθερίας αναγνωρίζουν ότι το μείζον θέμα για εμάς δεν είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Μαζί τους φέρνουν κάτι πιο σημαντικό από τη βοήθεια: φέρνουν ελπίδα, αγάπη, αλληλεγγύη και σεβασμό.  Η δική σας προσφορά, που συνεπάγεται συνεργασία με τους καταπιεστές μας για να μας φέρουν αυτοί βοήθεια, είναι εντελώς απορριπτέα.

Αν και είναι σαφές ότι σας ασκούν τεράστια πολιτική πίεση για να συμμορφωθείτε με τη βούληση του ισραηλινού καθεστώτος, να συνεργαστείτε με το Ισραήλ  και να παραβιάσετε το διεθνές δίκαιο και νομιμοποιώντας την πολιορκία, αρνούμαστε να δεχτούμε τα ψίχουλά σας. Εμείς ποθούμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την δυνατότητα να κάνουμε επιλογές στην καθημερινή μας ζωή. Σας καλούμε να επανεξετάσετε  άμεσα τη στάση σας και να επιτρέψετε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ.

Τέλος, αναγνωρίζουμε τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας και την υποστήριξη της χώρας σας για τα νόμιμα δικαιώματά μας. Έχοντας αυτήν την ιστορία κατά νου, αλλά και το γεγονός ότι στο παρελθόν έχετε αναγνωρίσει τις ελευθερίες που μας αρνείται η κατοχή, σας ζητάμε να επιτρέψετε στα πλοία του Στολίσκου για την Ελευθερία ΙΙ να φύγει για τη Γάζα, αμφισβητώντας έτσι τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και την παράνομη κατοχή της παλαιστινιακής γης.

Με εκτίμηση,

Παλαιστινιακό Δίκτυο ΜΚΟ (PNGO)
Αντιπροσωπεύει  περισσότερες από 60 μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας
www.pngoportal.net

Παλαιστινιακή Διεθνής εκστρατεία για τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας
Γενική Εταιρεία Αποκατάστασης
Deir Al-Balah Πολιτιστικό Κέντρο για γυναίκες και παιδιά
Maghazi Πολιτιστικό Κέντρο για Παιδιά
Al-Σαχέλ Κέντρο για τις γυναίκες και τη νεολαία
Rachel Corrie Κέντρο, Ράφα
Ράφα Olympia Sisters City
Al Awda Κέντρο, Ράφα
Al Awda Νοσοκομείο, προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπαλίγια
Ajyal σύνδεσης, τη Γάζα
Al Karmel Κέντρο, Νουσεϊράτ
Τοπική Πρωτοβουλία, Μπέιτ Χανούν
Μπέιτ Λαχίγια Πολιτιστικό Κέντρο
Al Awda Κέντρο, Ράφα
Συμμαχία της Μέσης Ανατολής για παιδιά – Γραφείο της Γάζας
Alshomoa Club για τις γυναίκες
Γενική Ένωση Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών
Γενική Ένωση Εργαζομένων στις Υπηρεσίες Υγείας
Γενική Ένωση Εργαζομένων στα Πετροχημικά και στο Φυσικό αέριο
Γενική Ένωση γεωργικών υπαλλήλων
Γενική Ένωση Παλαιστινιακών Συνδικάτων
Γενική Ένωση Παλαιστινίων Γυναικών
Παλαιστινιακή Ένωση Δικηγόρων
Παλαιστινιακή Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων (PGFTU)
Ένωση των Επιτροπών Υγείας στην Εργασίας
Ένωση Συνεργασιών Γυναικών
Ένωση των επιτροπών εργασίας γυναικών
Παλαιστινιακή Ένωση για την Αλιεία και τις Ναυτιλιακές
Παλαιστινιακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία
Σύλλογος Αλιείας και Θαλασσιών αθλημάτων
Παλαιστινιακή Επιτροπή Γυναικών
Προοδευτική Ένωση Φοιτητών

Πηγή: http://www.inprecor.gr/index.php/archives/88148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου