26/7/11

Σενάρια επίθεσης στο Στόλο της Ελευθερίας

Σε σοβαρότατες καταγγελίες για την ύπαρξη πλοίου με ισραηλινούς κομάντο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και για σενάρια ανατίναξης των καραβιών του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ προβαίνουν μέλη της ελληνικής Πρωτοβουλίας που συμμετέχουν στην αποστολή. Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νεκροί μεταξύ των Ελλήνων επιβατών του Στόλου (Το βίντεο είναι από το Press Project)
 

των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη

Το μοναδικό σκάφος του Στόλου της Ελευθερίας στο οποίο επετράπη τελικά ο απόπλους, το γαλλικό Dignite/ Al Karama, ξεκίνησε την πορεία του το Σάββατο το βράδυ από το Καστελόριζο. Ενόσω κινείται σε διεθνή χωρικά ύδατα, αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη των 17 επιβατών του, καθώς άγνωστη παραμένει η επικείμενη αντίδραση του Ισραήλ. Στην ανησυχία αυτή συνηγορούν δύο σοβαρότατα στοιχεία που κατήγγειλαν ο Βαγγέλης Πισσίας και ο Τάκης Πολίτης αποκλειστικά στο thepressproject.gr και το tvxs.gr. Τους συναντήσαμε στο λιμάνι της Σητείας όπου βρισκόταν το Dignite, πριν μεταβεί στο Καστελόριζο.
 
Σενάρια ανατίναξης των πλοίων του Στόλου
 
Πρώτον, σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, διακινούνται σενάρια σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν εξτρεμιστικά στοιχεία στην αποστολή, τα οποία δεν θα διστάσουν να ανατινάξουν πλοίο, για να προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, σε διπλωματικό επίπεδο αναφέρεται για το Στόλο ότι: «Μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το 5% των επιβατών του προέρχονται από ακραίους ισλαμιστικούς κύκλους (Ιράν, Χεζμπολάχ, Χαμάς) και θα επιδιώξουν να προκαλέσουν μείζον επικοινωνιακό γεγονός –ακόμα και με ανατίναξη πλοίου– για να δημιουργήσουν “πολιτικό τσουνάμι”».
 
Είναι γνωστό ότι η φιλολογία περί εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων δεν επιβεβαιώνεται, καθώς η φετινή αποστολή αποτελούνταν στη συντριπτική πλειοψηφία της από πολίτες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Τα μέλη του Στόλου της Ελευθερίας φοβούνται, λοιπόν, ότι η σχετική σεναριολογία έχει ως μοναδικό στόχο να καλύψει προκαταβολικά ενδεχόμενη ανατίναξη πλοίων του Στόλου από το ίδιο το Ισραήλ. «Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει αυτά τα σενάρια, εάν τυχόν υλοποιηθούν, θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, θα είναι υπόλογη απέναντι στη διεθνή κοινότητα, θα είναι υπόλογη απέναντι στην ιστορία» σχολιάζει ο κ. Τάκης Πολίτης.
 
Από διπλωματικές πηγές επίσης προκύπτει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρξουν θύματα μεταξύ των Ελλήνων της αποστολής. Για το λόγο αυτό ζητούσε να οριστεί συγκεκριμένος άνθρωπος στην ελληνική πρεσβεία με τον οποίο θα επικοινωνεί σε μια τέτοια περίπτωση. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι όλα τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον του Στόλου είχαν υπαγορευτεί από ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως ο αρχηγός του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, αντιναύαρχος Ελιέζερ Μαρούμ ή ο Τζ. Κορέν, Ισραηλινός αρμόδιος για τα θέματα του Στόλου. Το Ισραήλ ζητούσε συγκεκριμένα:
 
Α. Την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών που θα αποτρέπουν τους πολίτες να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.
Β. Την ακύρωση νηολόγησης των πλοίων του Στόλου από τις χώρες σημαίας τους.
Γ. Την ακύρωση των ασφαλειών των πλοίων από ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Ισραηλινοί κομάντο στα ελληνικά χωρικά ύδατα
 
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, ο Βαγγέλης Πισσίας επίσης καταγγέλλει την ύπαρξη πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το οποίο μεταφέρει υπερσύγχρονο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και Ισραηλινούς κομάντο –εν γνώση των ελληνικών αρχών. Το σκάφος αυτό εθεάθη τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και στη Σητεία, όπου βρίσκονταν τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας.
 
«Δεν γνωρίζουμε εάν σε αυτό το πλοίο έχει ανατεθεί και κάποια ειδική αποστολή δράσης» αναφέρει ο κ. Πισσίας, που θεωρεί πιθανό, καθώς αυτό το πλοίο κινείται κοντά στα Δωδεκάνησα και τις τουρκικές ακτές, να ευθύνεται για τη δολιοφθορά στο ιρλανδικό σκάφος του Στόλου της Ελευθερίας. Επίσης, καθώς κάποιοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν το συγκεκριμένο πλοίο και στο λιμάνι του Αλίμου, εικάζεται ότι μπορεί να ευθύνεται και για τη δολιοφθορά στο πλοίο Τζουλιάνο.
 
Πηγή: http://www.rednotebook.gr/details.php?id=2923

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου