19/7/11

Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης: ημίμετρα χωρίς λύση και βαθύτερη αποσύνθεση!

Μόνη διέξοδος η διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλυτέρου μέρους του, η έξοδος απο το ευρώ και μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης!

Σε ατέλειωτο παζάρι εκτυλίσσεται η προετοιμασία για την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, την οποία αποφάσισε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Χ.Β. Ρομπάϊ.

Ως γνωστόν, η Έκτακτη Σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη (21/7), αν και τώρα ακόμα η Α. Μέρκελ δηλώνει ότι δεν θα παρευρεθεί, εφόσον δεν έχει βρεθεί κοινή κατάληξη.
Οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν αυτή τη στιγμή, ενόψει της Έκτακτης Συνόδου τόσο στη Ρώμη, υπό την αιγίδα του IIF (Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, που εκπροσωπεί τις Τράπεζες κατόχους ελληνικών ομολόγων) όσο και ανάμεσα στους μανδαρίνους της Κομισιόν και τα ισχυρά κράτη μέλη της Ε.Ε.

Αναμφισβήτητα, όμως, το κλειδί για τις όποιες αποφάσεις το κρατά η Γερμανία της κας Α. Μέρκελ.
Από τα χείλη, λοιπόν, της κας Μέρκελ αλλά και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν, απεκλείσθη κάθε σκέψη διαγραφής ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζ.Κ. Τρισέ αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να δέχεται ως εγγυήσεις για χρηματοδότηση των τραπεζών, ομόλογα χώρας που έχει χρεοκοπήσει, χωρίς να διευκρινίζεται αν συμπεριλαμβάνει και την επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), που πιθανότατα μπορεί να προκύψει και για την Ελλάδα.

Οι ως άνω δηλώσεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αποκλείεται να ληφθούν στην Έκτακτη Σύνοδο αποφάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αφού μια τέτοια λύση προϋποθέτει, πέραν των άλλων, τη διαγραφή πολύ μεγάλου, ή ακριβέστερα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους!

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η Έκτακτη Σύνοδος (εφόσον τελικά γίνει και δεν αναβληθεί την ύστατη στιγμή) δεν μπορεί παρά μόνο σε «μπαλώματα» και ημίμετρα να καταλήξει (αν καταλήξει!), ορισμένα εκ των οποίων ούτε καν ως ασπιρίνες μπορεί να εκληφθούν!

Αυτή την ώρα ανάμεσα στις επικρατέστερες προς απόφαση προτάσεις που συζητούνται είναι η επιμήκυνση μέρους των ελληνικών ομολόγων, μέχρι μια τριακονταετία, η μείωση του επιτοκίου μέρους των ομολόγων και η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, όπου ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία

Να υπογραμμίσουμε ότι όποια και από τις άνω προτάσεις επιλεγεί στην Έκτακτη Σύνοδο ή ένας συνδυασμός αυτών ή άλλων παρεμφερών, δεν δίνει απάντηση και διέξοδο στο εκρηκτικό ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Αντίθετα, όποια από τις ως άνω προτάσεις ή συνδυασμός τους, προκριθεί, δεν πρόκειται να καταστήσει βιώσιμο το χρέος και να ανακόψει την περαιτέρω επιδείνωση , πολύ περισσότερο, που θα συνοδεύονται με νέους επαχθέστερους όρους σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Αυτή την ώρα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για :
> Διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, με όπλο τη στάση πληρωμών
> Άμεση έξοδο από το ευρώ
> Εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας
Μια τέτοια διέξοδος μπορεί να γίνει άμεσα ορατή με τη συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων και την ανάπτυξη πλατιών ενωτικών λαϊκών αγώνων με κεντρικό αίτημα-διεκδίκηση:

«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ»!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου