15/7/11

Βρώμικα παιχνίδια πάνω στο οικονομικό λείψανο της χώρας!

Η κυβέρνηση ανακάλυψε την "επιλεκτική χρεοκοπία".

Κυβέρνηση - πολιτικό κατεστημένο - ΕΕ, διαλύουν - καταστρέφουν - λεηλατούν!

Εδώ και τώρα προοδευτική ανατροπή - στάση πληρωμών - διαγραφή του χρέους - έξοδος από το ευρώ - εθνικοποίηση τραπεζών!

Μέχρι προχθές η λέξη "πτώχευση" και τα "παράγωγά" της ήταν απολύτως απαγορευμένα και δια ροπάλου στο κυβερνητικό λεξιλόγιο.
Όσοι μάλιστα εξ΄ αριστερών, ελάχιστοι φυσικά, τολμούσαν να εκστομίσουν οτιδήποτε συνδέονταν με "στάση πληρωμών", στέλνονται στο πυρ το εξώτερον!

Τις τελευταίες μέρες, όμως, τόσο ο Ε. Βενιζέλος όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στους Γερμανικούς Financial Times, έκαναν λόγο για πιθανότητα "επιλεκτικής χρεοκοπίας".

Ο Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, δήλωσε συγκεκριμένα στους Financial Times ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναλύοντας ότι "θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο βδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία".

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εισήγαγε επισήμως την έννοια της "επιλεκτικής πτώχευσης" ως προοπτική, το ΔΝΤ με την πρόσφατη Έκθεσή του (14.7) προεξοφλούσε, σχεδόν, την "επιλεκτική πτώχευση" και τόνιζε ότι αυτή θα έπρεπε να συνοδευθεί με γενναία χρηματοδότηση των τραπεζών, την οποία πρέπει να είναι έτοιμη να πράξει η ΕΕ, προκειμένου να μην πτωχεύσουν οι τελευταίες και να διατηρήσουν την (ανύπαρκτη) ρευστότητα τους!

Διευκρινίζουμε για τους αναγνώστες μας, ότι η "επιλεκτική πτώχευση" για τη χώρα μπορεί να προκύψει από τη συμμετοχή και των τραπεζών στο κόστος μιας περιορισμένης, έστω, αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως "πιστωτικό γεγονός".

Σε μια τέτοια περίπτωση, πχ επιμήκυνσης του χρέους με ανταλλαγή ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, οι ελληνικές τράπεζες (και όχι μόνο) θα χρειασθούν μεγάλες χρηματοδοτικές ενέσεις για να κρατηθούν, έστω με "τεχνητή αναπνοή", στο προσκήνιο ως "άταφα πτώματα"!

Έτσι και αλλιώς τα συζητούμενα μέτρα συμμετοχής των ιδιωτών σε μιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους, που θα επιφέρουν και την "επιλεκτική πτώχευση", δεν δίνουν με κανένα τρόπο απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα του χρέους και διέξοδο στη χώρα.
Πολύ περισσότερο, όμως, το δημόσιο άνοιγμα μιας συζήτησης για την επιλεκτική πτώχευση, χωρίς και τα ανάλογα μέτρα, συνιστά μια δολοφονική πράξη για την ελληνική οικονομία και χαριστική βολή για το οποιοδήποτε μέλλον της!
Ενώ στην Ελλάδα το ενδεχόμενο μιας "επιλεκτικής πτώχευσης" προσέλαβε τέτοια δημόσια έκταση, στην ΕΕ επικρατεί πανικός, φόβος, χάος, αλαλούμ, τραγέλαφος και ένα απέραντο αδιέξοδο σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Είναι τόσο μεγάλο το τέλμα και τόσο οξείες οι αντιθέσεις, που οι αρχικές σκέψεις για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή (15.7), έχουν πάει για την ερχόμενη εβδομάδα (και βλέπουμε...), κατόπιν μπλοκαρίσματος της διαδικασίας από τη Γερμανία!

Όλοι πλέον στην ΕΕ βλέπουν το φάσμα της διάλυσης της ευρωζώνης αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν, έστω και στη λήψη ημίμετρων, τα οποία ούτε καν ως ασπιρίνες δεν μπορούν να εκληφθούν!

Πράγματι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στην ΕΕ έχουν κατατεθεί δεκάδες προτάσεις με διάφορες παραλλαγές για το ελληνικό χρέος αλλά και το χρέος στην ευρωπεριφέρεια.

Περιττό να πούμε ότι καμία από αυτές τις προτάσεις δεν απαντά στο πρόβλημα και δεν δίνει διέξοδο.
Η τραγωδία είναι ότι και για αυτές τις προτάσεις - ημίμετρα δεν μπορεί, εξαιτίας των αβυσσαλέων ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στις κυρίαρχες χώρες της ΕΕ αλλά και των αντιθέσεων στο πλαίσιο της κάθε μιας ιμπεριαλιστικής χώρας χωριστά, να βρεθεί ένας κοινός συνθετικός παρονομαστής.

Στο τραπέζι αυτήν την ώρα έχει πέσει η ιδέα, για παράδειγμα, της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου.
Η πρόταση αυτή θα σηματοδοτούσε μια πολύ περιορισμένη διαγραφή ενός μικρού μέρους του χρέους (αφού τα ομόλογα προφανώς θα αγοράζονταν κάτω από την ονομαστική τους τιμή) και επομένως δεν θα έδινε ουσιαστική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα.

Παρόλα αυτά υπάρχει διαμάχη και πρόβλημα ανάμεσα στους κυρίαρχους της ΕΕ για το ποιοί και πώς θα χρηματοδοτήσουν αυτήν την επαναγορά, ποιά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα έχει και ποιό θα είναι το τίμημα της επαναγοράς. Το κυριότερο, όμως, είναι πώς θα δικαιολογήσουν πολιτικά οι κυβερνήσεις αυτήν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στην "κοινή γνώμη" των χωρών τους!

Χαμένη μέσα σε αυτούς τους απέραντους δαιδάλους ημιμέτρων, που και αυτά δεν εφαρμόζονται, η ελληνική οικονομία έχει καταντήσει ένα περιφερόμενο άταφο τυμπανιαίο πτώμα, που κάθε μέρα βρωμίζει όλο και περισσότερο.
Κυβέρνηση και ελληνικό κατεστημένο, παραδομένα και άβουλα, στερούνται κάθε οντότητας και πρωτοβουλίας και μηρυκάζουν ότι εφήμερο τους προσφέρεται από τους ληστές νεοαποικιοκράτες της ΕΕ!

Μνημόνια, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εφαρμοστικοί νόμοι επιβεβαιώνονται ότι όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ανάγκη διεξόδου από την κρίση αλλά και επιβεβαιώνεται, πια, περίτρανα πως αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αποσκοπούν μόνο στην εκποίηση της χώρας και την κατεδάφιση εισοδημάτων και δικαιωμάτων!

Αυτήν την ώρα η χώρα διαθέτει εναλλακτική προοπτική, που μπορεί να προκύψει από μια μεγάλη ριζοσπαστική προοδευτική ανατροπή, με τη συμπαραταγμένη αριστερά στο προσκήνιο.
Αυτή η εναλλακτική προοπτική, την οποία πολλάκις έχουμε αναλύσει,  μεταφράζεται, με δύο λόγια, στη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, αν χρειαστεί με μονομερή διακοπή της αποπληρωμής του, στην έξοδο από το ευρώ, με τη διαμόρφωση ενός εθνικού νομίσματος, στη σύγκρουση με θεμελιώδεις επιλογές της ΕΕ, στην εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τις πιο αδύναμες κατηγορίες και στην εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας!

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου