3/7/13

Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση έκταση-φιλέτο στην Περαία Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας της ΕΡΤ 3

Στο σφυρί η ΕΡΤ3

Προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της. Του Λευτέρη Αρβανίτη

http://edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12274%3Aστο-σφυρί-η-ερτ3&Itemid=75
Προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ 3

του Λευτέρη Αρβανίτη

Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση έκταση-φιλέτο στην Περαία Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας της ΕΡΤ 3. 

Πρόκειται για τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του κρατικού καναλιού που, αφού εγκαταλείφθηκαν, αφέθηκαν στη μοίρα τους, μαζί με μηχανήματα και υποδομές εκατομμυρίων ευρώ. Παρά την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει (έχουν ξηλωθεί μέχρι και τα καλώδια από τους τοίχους), εξοπλισμός όπως πομποί και κεραίες συντηρούνται με χρήματα της ΕΡΤ ακόμη και σήμερα. 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ μόλις έγινε γνωστό το θέμα κατέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η από 24/4/2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, το ακίνητο των παλαιών εγκαταστάσεων της ΕΤ3 (ΕΡΤ Α.Ε.), έκτασης 760.807 τετραγωνικών μέτρων, στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.
Στο συγκεκριμένο ακίνητο η ΕΡΤ έχει ανεγείρει και συντηρεί, με δικές της δαπάνες, κεραίες ραδιοφωνίας και άλλες εγκαταστάσεις ραδιοφωνικών σημάτων, πομπούς βραχέων σημάτων κ.λπ. που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ, η επίμαχη απόφαση της Διυπουργικής δεν έχει καμιά αιτιολογία για τη μεταβίβαση, χωρίς αντάλλαγμα, του συγκεκριμένου ακινήτου της ΕΡΤ στην Περαία, ούτε όμως αναφέρει κάτι σχετικά με τη μείωση της περιουσίας του ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα επέλθει λόγω της μεταβίβασης.


Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, από τη μεταβίβαση αυτού του κτιρίου στο ΤΑΙΠΕΔ θα μειωθούν τα εισοδήματα της ΕΡΤ στη διαχειριστική χρήση 2013, κατά 18.130.000 ευρώ περίπου.

Στα σκουπίδια και το Σύνταγμα της χώρας

Επίσης, η απόφαση της Διυπουργικής δεν κάνει καμιά αναφορά για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των εγκαταστάσεών του, τα ποσά που έχει καταβάλει η ΕΡΤ για την απόκτηση, βελτίωση, ανάπτυξη και συντήρηση του επίμαχου ακινήτου. Ούτε όμως γίνεται αναφορά σε κάθε είδους τέλη, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου που καταβλήθηκαν από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το εν λόγω κτίριο.
Ακόμη, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ, παραβιάζεται το άρθρο 17 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση. Την ίδια στιγμή, προσθέτει η Ομοσπονδία, παραβιάζεται και το άρθρο 15 του Συνταγματικού Χάρτη που προστατεύει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς η μεταβίβαση συνδέεται άρρηκτα με την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ Α.Ε.
Παράλληλα, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, καθώς σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι έκδηλο πως παραβιάστηκε πλήρως και το άρθρο 20 του Συντάγματος, καθώς πριν από τη μεταβίβαση δεν κλήθηκε η ΕΡΤ να παρέχει τις απόψεις της επί της νομιμότητας της μεταβίβασης.

Το σχέδιο

Ποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει όμως μια έκταση εκτός πόλης, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και χώρο για στέγαση ραδιοτηλεοπτικού σταθμού; Η απάντηση βρίσκεται, πιθανόν, σε ένα παλαιότερο σχέδιο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της πόλης, που παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Διακαής πόθος των μεγαλοεκδοτών είναι η δημιουργία ενός κοινού κέντρου Τύπου, όπου θα στεγάζονται όλα τα ανταποκριτικά γραφεία των μεγάλων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Παράλληλα, οι υποδομές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο στην Περαία εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και εταιριών που μπορούν να συστεγαστούν, όπως τηλεφωνικές εταιρίες και παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών.

Πηγή: edromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου