17/7/13

Η Ελντοράντο αναστέλλει την εξόρυξη χρυσού σε Σκουριές και Πέραμα Εβρου

Φωτογραφία
Ελπίδα για τους κατοίκους της Χαλκιδικής

Η Ελντοράντο αναστέλλει την εξόρυξη χρυσού, τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Παράλληλα, καθυστερεί την επέκταση του ορυχείου στην Τουρκία «λόγω της πτώσης της τιμής του χρυσού». Οι Χαλκιδικιώτες υποδέχτηκαν τα νέα τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».    

Με μια λιτή ανακοίνωση από τα κεντρικά της γραφεία στο Βανκούβερ, η Ελντοράντο δημοσιοποίησε την Τρίτη ότι αναβάλλει την εξόρυξη σε Ελλάδα (Σκουριές και Πέραμα Εβρου) και Ρουμανία τουλάχιστον για έναν χρόνο (για το 2016 ή 2017) και καθυστερεί την επέκταση του ορυχείου στην Τουρκία «λόγω της πτώσης της τιμής του χρυσού». 
Και ενώ οι Χαλκιδικιώτες υποδέχτηκαν τα νέα τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», τα τηλέφωνα της εταιρείας στην Αθήνα δεν απαντούσαν.

Οι τιμές του χρυσού έχουν πέσει παγκοσμίως κάτω από 1.300 δολάρια η ουγκιά, ενώ στις αρχές του έτους βρίσκονταν στα 1.674 δολάρια. Η Ελντοράντο, λοιπόν, μειώνει τις επενδύσεις της από 670 εκατ. δολάρια σε 430. «Ετσι, οι Σκουριές παίρνουν ανάσα», λέει η ενθουσιασμένη Α.Κ. από την Ιερισσό.
Με το που δημοσιεύθηκε η είδηση στα διεθνή πρακτορεία αργά το απόγευμα, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά: «Δεν μπορούν να πουν ευθέως πως θα τα μαζέψουν και θα φύγουν και το λένε ευπρεπώς», συμπεραίνει η Α.Κ. «Τι έχει να πει τώρα ο κύριος Σαμαράς; Για να κρατήσει τους χρυσοθήρες με κάθε κόστος ρήμαξε τον τόπο μας, έστειλε τους συναγωνιστές μας φυλακή, μετέτρεψε τα χωριά μας σε πεδία μάχης. Και τώρα οι χρυσοθήρες οπισθοχωρούν. Τι λέει ο πρωθυπουργός των… μεγάλων επιτυχιών;»

«Ελάτε στην Ιερισσό να το γιορτάσουμε» είναι η φράση που απηχεί τις διαθέσεις των κατοίκων, οι οποίοι πάντως δηλώνουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την απελευθέρωση των 4 προφυλακισμένων συναγωνιστών τους και για την αμετάκλητη φυγή της εταιρείας από τη γη τους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου