13/7/13

Διαλύουν τη δημόσια Παιδεία

Δάκρυσαν οι μαθητές βλέποντας να καταργούν το μέλλον τους
  
Με δάκρυα στα μάτια, για το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον που τους επιφυλάσσουν κυβέρνηση και τρόικα, για το μέλλον που θα υπάρχει για όσους μπορούν να πληρώσουν αδρά σπουδές και πτυχία και να συμβάλλουν στην μονοπώληση της ιδιωτικής… «πρωτοβουλίας», υποδέχτηκαν χθες το πρωί στο χώρο του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας οι μαθητές,  την ανακοίνωση για την κατάργηση 46 ειδικοτήτων  σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. 
Μια ανακοίνωση «εξπρές», που μέσα από τις προβλεπόμενες… συνοπτικές  καταργήσεις, περιλαμβάνεται η κατάργηση ολόκληρων τομέων, μεταξύ των οποίων και του τομέα Υγείας – Πρόνοιας, που είναι ο πολυπληθέστερος στα επαγγελματικά λύκεια, όπως και σε αυτά της Ηλείας. 

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι τομείς, ενώ οι υπηρετούντες σε αυτά καθηγητές, θα τίθεται σε διαθεσιμότητα και στην συνέχεια θα απολύονται. 

Στην Ηλεία ο αριθμός των μαθητών που πλήττονται και μένουν στον «αέρα» είναι περίπου 400, οι οποίοι ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουν είτε να σταματήσουν τις σπουδές τους, είτε να συνεχίσουν σε ιδιωτικές σχολές, με αβάσταχτα έξοδα και αμφιβόλου εγκυρότητας πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι τομείς που κινδυνεύουν για τα ΕΠΑΛ της Ηλείας είναι της Υγείας & Πρόνοιας και για τα ΕΠΑΣ Αισθητικής και Κομμωτικής και Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων.

Διαλύουν τη δημόσια Παιδεία

Χθες το πρωί στο χώρο του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος, οι διευθυντές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του νομού, γονείς και μαθητές. 

Κατά τη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και τους διευθυντές για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί εφόσον υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, ενώ λίγο αργότερα με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της πρώην νομαρχίας στον Πύργο. Τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί και το πλαίσιο των περαιτέρω  κινητοποιήσεων. Μετά τη σύσκεψη οι διευθυντές των σχολείων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ενώ δηλώσεις έκαναν μαθήτριες και γονείς.

Αρχικά, ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Κώστας Κωσταντούλας ανέφερε ότι εκατοντάδες παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιδιωτικές σχολές, κάνοντας αμφιβόλου ποιότητας σπουδές και βέβαια εάν αυτό είναι εφικτό, αφού οι περισσότερες οικογένειες αυτών των μαθητών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης.

Αναφέρθηκε με συγκίνηση σε δύο γράμματα μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ, οι οποίοι μεταξύ άλλων στέκονταν στο κίνητρο και την ελπίδα που τους δόθηκε μέσα από τις σπουδές τους στο σχολείο.

Στην συνέχεια ο διευθυντής του ΕΠΑΣ Πύργου Ανδρέας Λεμποτέσης επεσήμανε ότι: «για μια ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, στο όνομα της τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και της αναδιοργάνωσης του δημοσίου τομέα και των υπηρεσιών του, όπως ισχυρίζονται, διαλύουν και καταστρέφουν ένα σημαντικότατο κομμάτι της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».

Συνεχίζοντας ο κ. Λεμποτέσης ανέφερε: «Σαν διευθυντής της ΕΠΑΣ Πύργου, έχω διαπιστώσει ότι οι τομείς και ειδικότητες αυτές των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ είναι αυτές που εμφανίζουν τεράστια ζήτηση και εκπληκτική αύξηση μαθητικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια», ενώ σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι μαθητές, «απαντώντας» στο ερώτημα με το ότι θα πρέπει να φοιτήσουν σε ιδιωτικές σχολές που διαθέτουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες  και προετοιμάζονται από καιρό, μιας και γνώριζαν τα σχέδια του υπουργείου…

Ο διευθυντής του ΕΠΑΣ Αμαλιάδας Παναγιώτης Βατσής επεσήμανε ότι αυτή η απόφαση οδηγεί στην συρρίκνωση, παρότι στα συγκεκριμένα σχολεία και στους τομείς που περιλαμβάνουν οι σπουδές υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη.

Πρόσθεσε δε, ότι στην περίπτωση που επιλεγεί η ιδιωτική εκπαίδευση, θα οδηγήσει πολλούς μαθητές είτε να σταματήσουν τις σπουδές τους, είτε να μην επιλέξουν επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες ειδικότητες. 

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Λεχαινών Διονύσιος Μελισσόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση διαλύει την Τεχνική Εκπαίδευση, αναφέροντας τις συνεχείς αλλαγές ανά 6 χρόνια, ώστε σήμερα να καταλήξουν στις καταργήσεις, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Βασίλης Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός για την επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης για καταργήσεις, αλλά και την επιλογή συγκεκριμένων ειδικοτήτων που τυγχάνουν μαζικής ανταπόκρισης από τους μαθητές. Αναρωτήθηκε δε, μήπως τελικά αυτό που θέλουν είναι η αύξηση της ανεργίας.

πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου