31/7/13

Συνάντηση συλλόγων εργαζομένων και ενώσεων γιατρών νοσοκομείων του Βορείου Αιγαίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση συλλόγων εργαζομένων και ενώσεων γιατρών νοσοκομείων του Βορείου Αιγαίου στο προαύλιο της κατειλημμένης ΕΡΑ Αιγαίου. Έγινε εκτενής συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν εκπρόσωποι από την ΕΡΑ, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Λέσβου και  σωματεία εκπαιδευτικών.

Οι πολιτικές διάλυσης της υγείας με συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, διαθεσιμότητες-απολύσεις υγειονομικών, πάγωμα των προσλήψεων και περικοπές κονδυλίων εντείνονται μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και σχετικά δημοσιεύματα στο στόχαστρο αρχικά μπαίνουν νοσοκομεία της Αθήνας και ακολουθούν τα λεγόμενα «μικρά» περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα με το προσωπικό τους να οδηγείται σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. 

Απέναντι σε αυτή την ομοβροντία λουκέτων κανένας υγειονομικός δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής καθώς είναι βέβαιο πως αυτό που βιώνουμε είναι η αρχή του νέου κύκλου επίθεσης. Σ’ αυτά τα πλαίσια μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση για υπογραφή συμφωνίας με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών για εκχώρηση της «αναδιοργάνωσης» του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ σε Γερμανικό οργανισμό με συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών και χωρίς συμμετοχή και εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας!

Την ίδια στιγμή εντείνεται  η υγειονομική γύμνια της υπαίθρου απ’ την έλλειψη ακόμα και των ανειδίκευτων αγροτικών γιατρών λόγω της κατάργησης κάθε κινήτρου κι αυτό είναι κάτι που αποκτά τραγικές διαστάσεις σε περιοχές σαν τα νησιά μας.
Οφείλουμε να προετοιμαστούμε εντατικά για τις μάχες που έρχονται άμεσα, ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να γίνουν από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες, με όρους μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην υγεία και ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, των μαζικών διαδικασιών τους και του συντονισμού τους γύρω από συγκεκριμένα και άμεσα αιτήματα πάλης:  

ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ-ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν:
Κοινές δράσεις και βηματισμός το επόμενο διάστημα. Διοργάνωση μέρας δράσης για την Υγεία με κοινό κάλεσμα και αφίσα πιθανόν στις 27/8 με προκήρυξη στάσης εργασίας ταυτόχρονα σε ολόκληρο το Β. Αιγαίο και πραγματοποίηση καλλιτεχνικών ή άλλων εκδηλώσεων.
Γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συμμετοχή των εργαζομένων. Δεν επιδιώκουμε συντονισμό σε επίπεδο εκπροσώπων Δ.Σ. αλλά σε επίπεδο βάσης.

Συνεχίζουμε τις επαφές μας με νοσοκομειακά σωματεία από όλη τη χώρα για την διεξαγωγή κεντρικής πανελλαδικής συνάντησης συντονισμού στη Αθήνα μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη.
Έναρξη κινητοποιήσεων και ενεργή συμπαράσταση σαν να συμβαίνει στο δικό μας νοσοκομείο αν η κυβέρνηση ανακοινώσει κλεισίματα και απολύσεις οπουδήποτε.
Συμπαράσταση-αγωνιστική συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και όποιον κλάδο αντιμετωπίζει κλεισίματα και απολύσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΗΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου