31/7/13

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας 

του Σαράντου Αλεξανδρή
Μέλους του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ & του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών (Σ.Ο.Σ., ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης η κυβέρνηση Σαμαρά σπάει στα τρία τη ΔΕΗ για να την ξεπουλήσει στους ιδιώτες.

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε στις 24/7 να προχωρήσει άμεσα ο διαμελισμός και τελικά η διάλυση της δημόσιας ΔΕΗ με παραχώρηση σε ιδιώτες, όλων των σημαντικών λειτουργιών της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως είναι τα δίκτυα, αλλά και τα φθηνά καύσιμα της επιχείρησης (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά) και αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους και νοικοκυριά.

Πρόκειται για επικύρωση του σχεδίου «αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης» της 15ης Μαΐου, που είχε δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, το οποίο είχε διαβιβαστεί κι εγκρίθηκε από την τρόικα.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει σπάσιμο και ξεπούλημα «φιλέτων» της ΔΕΗ σε τρία επίπεδα:
1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Θα παραχωρηθεί η πλειοψηφία τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη και το Δημόσιο θα καταστεί καταστατική μειοψηφία.
Η διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, προβλέπεται είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ, με παράλληλα ανάληψη της διοίκησης, ενώ στη δεύτερη προβλέπεται η υποχρέωση απόκτησης από τον επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον πάνω από το 51% του ΑΔΜΗΕ, μέχρι το β' τρίμηνο 2014.

2. Δημιουργία καθετοποιημένης εταιρείας της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», που θα είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, για πώληση σε ιδιώτη. Σε αυτό το 30% θα ληφθούν υπόψη η απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και η δημιουργία νέων, εφόσον υπάρχει τέτοια πιθανότητα, θα προβλέπεται αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της εμπορίας της ΔΕΗ και της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας.

Συνολικά στην «μικρή ΔΕΗ» θα ενταχθούν 1.400 MW μονάδων με καύσιμο λιγνίτη και πρόσβαση στα ορυχεία για τροφοδοσία τους, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Επίσης, θα εξασφαλιστεί σε όλους η πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, ενώ όπου αυτή δεν έχει συμμετοχή σε προκήρυξη διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δοθούν προς εκμετάλλευση σε τρίτους.

Τον τελευταίο λόγο για τη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ» θα έχει η Κομισιόν, καθώς θα γίνει διαβούλευση βάσει του καταλόγου παγίων της ΔΕΗ, που θα της επιδοθεί.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών υποστηρικτικών διευθύνσεων της ΔΕΗ.
Η αποκρατικοποίηση της νέας εταιρείας θα γίνει μέσω ΔΕΗ με συνδρομή ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ολοκληρωθεί το α' τρίμηνο 2015.

3. Από την εναπομείνουσα ΔΕΗ, χωρίς τον ΑΔΜΗΕ και με 70% του παραγωγικού δυναμικού της, θα ιδιωτικοποιηθεί το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο, μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Η διαδικασία θα γίνει μέσω ΤΑΙΠΕΔ και θα ολοκληρωθεί στο τέλος 2015 ή στο α' τρίμηνο 2016.

Για το συνδ. κίνημα στη ΔΕΗ μια απάντηση αρμόζει: «ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ».
Από τις παραπάνω αποφάσεις γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαδικασιών για το ξεπούλημα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Μια τέτοια εξέλιξη, συνιστά έγκλημα που, αν γίνει πράξη, θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή, θα υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και θα στερήσει τη χώρα από ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
Το συνδ. κίνημα στη Δ.Ε.Η πρέπει να αντισταθεί υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού διατυπώνοντας ως βασική του θέση: Ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν, είναι αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση του πολίτη και πρέπει να παράγεται και να διανέμεται από το κράτος.
Για τούτο και είμαστε ανυποχώρητοι στο στόχο: Δ.Ε.Η αποκλειστικά στο Δημόσιο, υπηρέτη της ανάπτυξης στην χώρα μας και του ελληνικού λαού.
Που θα προωθεί τον ενεργειακό σχεδιασμό με κοινωνικό έλεγχο και όχι παραδομένο στους ιδιώτες όπως γίνεται σήμερα.
Που θα προωθεί την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων (ορυκτών και ανανεώσιμων) με βάση το εθνικό συμφέρον.
Που θα επιβάλλει στην κυβέρνηση το πάγωμα των τιμολογίων, για ρεύμα φτηνό για τις λαϊκές ανάγκες έτσι ώστε κανένα σπίτι εργαζόμενου, άνεργου και συνταξιούχου να μην μείνει χωρίς ρεύμα.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Τώρα είναι η ώρα όλοι μας, Κοινωνικοί Φορείς, Συνδικάτα, εργαζόμενοι να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό, πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα που θα φράξει το δρόμο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. 

Τώρα είναι η ώρα για ένα πανενεργειακό κίνημα ανατροπής της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και του εργασιακού μεσαίωνα. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής, για μια άλλη πολιτική που θα αποδεσμεύει τη χώρα από την τρόικα και τα μνημόνια, σε σύγκρουση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,

Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, Ενιαία - Καθετοποιημένη με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή και την καθοριστική της συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 
Για Εθνικοποίηση του ηλεκτρενεργειακού τομέα.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου