24/7/13

Τελειώνουν τους πρώην εργαζόμενους-Λουκέτο στην ΕΡΤ-3



Προκήρυξη-απειλή: Τελειώνουν τους πρώην εργαζόμενους
Λουκέτο στην ΕΡΤ-3!


Ξεκαθάρισμα λογαριασμών θυμίζει η προκήρυξη για τη στελέχωση του μεταβατικού σχήματος που αντικαθιστά την ΕΡΤ. 

Πέρα από κάθε λογική και έννοια διαπραγμάτευσης το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες το απόγευμα την πολυαναμενόμενη προκήρυξη, που προβλέπει τελικά 589 θέσεις εργασίας στο μεταβατικό φορέα, ενώ ανακοινώνει ότι μελλοντικά ο αριθμός των εργαζομένων θα φτάσει τους 2.000 , εφόσον όμως ελευθερωθούν τα κτίρια των κρατικών ραδιοσταθμών.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα σχέδιο που είναι πολύ πιθανό να έχει μόνιμο χαρακτήρα, απαξιώνει πλήρως τη δημόσια τηλεόραση, βολεύει τους ημέτερους, ενώ πετάει απ' ευθείας στην ανεργία τη συντριπτική πλειοψηφία των παλιών εργαζομένων.

Η προκήρυξη όμως αποτελεί και μνημείο αδιαφάνειας, ενώ σε πολλά σημεία της γίνεται φωτογραφική στην κάλυψη των θέσεων, με τα μόρια να μοιράζονται κατά το δοκούν, ενώ η διαδικασία της τελικής κρίσης παραμένει στον αέρα. 

Τοπικό κανάλι η Δημόσια Τηλεόραση

Οι εξαγγελίες για μια ΕΡΤ που θα συγκροτηθεί εξ' αρχής στα πρότυπα του BBC καταρρίπτονται με μια πλάγια ανάγνωση της προκήρυξης. Το σχήμα που προτείνεται προβλέπει 589 εργαζόμενους, αριθμό που αδυνατεί να “βγάλει” το πρόγραμμα τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας, πόσο μάλιστα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Στην πραγματικότητα προβλέπεται η λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού -που θα εκπέμπει σε τρεις συχνότητες-  ενώ τα ραδιόφωνα επί της ουσίας κλείνουν, όπως και οι περιφερειακοί σταθμοί.

Λουκέτο στην ΕΡΤ-3

Η προκήρυξη των προσλήψεων σημαίνει και το οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ-3. Συγκεκριμένα για το κανάλι της Θεσσαλονίκης προβλέπονται συνολικά 39 εργαζόμενοι, από τους οποίους μόνο 12 είναι δημοσιογράφοι. Στις υπόλοιπες ειδικότητες όμως τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο τραγελαφικά. Η θέση του σκηνοθέτη είναι 1, των μοντέρ 3, ενώ στην παραγωγή των εκπομπών θα εργάζεται πλέον μόνο 1 εργαζόμενος!

Στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3 δημοσιογράφοι δεν χρειάζονται και άρα δεν προβλέπεται καμία θέση, ενώ ανταποκριτές δημοσιογράφοι δεν θα υπάρχουν και στην υπόλοιπη Μακεδονία.
Στον αντίποδα των παραπάνω οι εικονολήπτες της ΕΡΤ-3 θα είναι 4, καθώς κάποιος πρέπει να δίνει πλάνα στα ιδιωτικά κανάλια που έχουν κλείσει τα ανταποκριτικά τους στη Θεσσαλονίκη.

“Τελειώνουν” τους πρώην εργαζόμενους

Μία από τις πρώτες υποσχέσεις της κυβέρνησης, μετά το μαύρο στις οθόνες και την απόλυση του προσωπικού της ΕΡΤ, ήταν η επιδότηση των πρώην εργαζομένων, ώστε να προσληφθούν στο νέο φορέα. Όπως όμως δείχνουν οι λεπτομέρειες της προκήρυξης, πριμοδοτημένοι είναι οι συνάδελφοι τους του ιδιωτικού τομέα. Τα 200 θα φτάσουν λοιπόν τα μόρια με τα οποία θα πριμοδοτηθούν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ αντίστοιχα λαμβάνουν 10 μονάδες ανά μήνα εμπειρίας οι εργαζόμενοι στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κάποιος δηλαδή με 8 έτη εργασίας σε ιδιωτικό μέσο, πριμοδοτείται με περισσότερα μόρια από έναν εργαζόμενο της ΕΡΤ, που δούλεψε στο κρατικό κανάλι για μια πενταετία.

Παράλληλα μια σειρά από ρυθμίσεις φέρνουν στην επιφάνεια ένα εκτεταμένο σχέδιο αποκατάστασης 
των “δικών τους παιδιών”. Χαρακτηριστική η πρόβλεψη για κάλυψη 20 θέσεων πολιτικού ρεπορτάζ στην Αττική, στα πλαίσια του μεταβατικού σχήματος των 586 εργαζομένων!

Εργασιακός μεσαίωνας 

Και αν οι ΕΡΤατζήδες ήταν από τους ευνοούμενους του δημοσίου, όπως με στόμφο ανακοίνωσε ο κ. Κεδίκογλου στο περίφημο χουντοδιάγγελμα της 10ης Ιουνίου, πλέον οι μισθολογικές τους απολαβές θα θυμίζουν μισθούς Βουλγαρίας. Στα 3.200.000 ευρώ υπολογίζονται οι μισθολογικές δαπάνες του νέου φορέα, δηλαδή περίπου 800 ευρώ μεικτά έκαστος για δύο μήνες, με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να χάνουν και το ταμείο ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεων τους.

Συμβάσεις που θα έχουν δίμηνη διάρκεια και έπειτα θα προκηρυχθούν νέες θέσεις, στα πλαίσια παρόμοιου διαγωνισμού.

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου