Η δραματική αύξηση του δημοσίου χρέους σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και ο κίνδυνος de facto διάσπασης της ευρωζώνης στα δύο, στις χώρες δηλαδή με υγιή οικονομία και σε αυτές με χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα, ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την πρόταση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κομισιόν άρχισαν να μαζεύουν στοιχεία για να συντάξουν τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, διαφάνηκε ο κίνδυνος, λόγω υπερβολικού χρέους στις περιφερειακές χώρες, σοβαρής επιστροφής στην ύφεση (double dip) της ευρωπαϊκής οικονομίας, βυθίζοντας έτσι τη Γηραιά Ήπειρο σε πολιτική και οικονομική κρίση διαρκείας.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Ευρώπη αναγκάστηκε ουσιαστικά να υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για ένταξη των λεγόμενων προβληματικών χωρών στον μηχανισμό στήριξης. Στο «πακέτο» συμπεριλαμβανόταν και η πρόταση για την παράταση στους όρους αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που υπέβοσκε από τον Αύγουστο.
Τότε όμως υπήρχε η έντονη αντίδραση αρκετών χωρών και κυρίως των Γερμανών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο θα έδινε αφορμή στην Ελλάδα να ξαναχαλαρώσει δημοσιονομικά. Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλεγε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν είχε δείξει ακόμα σαφή δείγματα αξιοπιστίας και κινείται με υποσχέσεις, για αυτό η γραμμή έπρεπε να παραμείνει σκληρή.
Η κατάσταση άλλαξε όταν, στη συνεδρίαση του Eurogroup του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, τόσο ο επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών για τον κίνδυνο να μετακυλιστεί το πρόβλημα του δημοσίου χρέους των προβληματικών χωρών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον ο Τρισέ προειδοποίησε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και θα αρχίσει τη διαδικασία απόσυρσης των εκτάκτων μέτρων ρευστότητας, συνεπώς μέχρι τότε τράπεζες και κυβερνήσεις πρέπει να έχουν βρει εναλλακτικές λύσεις.
Μπροστά στον κίνδυνο συνολικής αναταραχής, που θα έπληττε την ανάκαμψη και της δικής της οικονομίας, η Γερμανία έβαλε νερό στο κρασί της, λέγοντας ένα καταρχήν «ναι» στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, αρνούμενη ωστόσο να συμφωνήσει αμέσως τις λεπτομέρειες.
Τη Δευτέρα, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το επιτόκιο, για το εάν η παράταση αφορά το σύνολο του δανείου ή τις μελλοντικές δόσεις και εάν οι δόσεις θα είναι ισόποσες. Επίσης για τους ίδιους λόγους ασκούνται πιέσεις στην Πορτογαλία να ενταχθεί στον μηχανισμό, με την Ισπανία να ακολουθεί κατά πόδας.
Τι δεν μας λέει η κυβέρνηση
Θα χρειαστούν περίπου 2-3 μήνες για να περάσει (ή όχι) η πρόταση από τα εθνικά Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν την επικυρώσει. Η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας με την Ε.Ε. αναφέρει ότι χρειάζεται ομοφωνία από την ευρωζώνη ώστε να εκταμιεύονται οι δόσεις. Με ένα και μόνο βέτο δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε απόφαση.
Πάνω σε αυτόν τον όρο σκοπεύει να πατήσει η Γερμανία για να ζητήσει ανταλλάγματα: η προοπτική ελεγχόμενης πτώχευσης να ισχύει από το 2011 και όχι το 2013 και, σε περίπτωση που, παρά την επιμήκυνση, η Ελλάδα (ή όποια άλλη χώρα ενταχθεί στον μηχανισμό) δεν καταφέρει να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό, να προχωρήσει οικειοθελώς σε ελεγχόμενη πτώχευση, με τη βοήθεια του ΔΝΤ και βεβαίως με τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου έχουν ενημερωθεί από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο ότι η επιμήκυνση και η πιστή εφαρμογή του μνημονίου με τη λήψη σκληρών μέτρων δεν μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα του χρέους. Και αυτό διότι το 2014 η Ελλάδα θα χρωστάει περίπου 450 δισ. ευρώ. Οι λύσεις είναι δύο: ή αναδιάρθρωση του υπολοίπου χρέους (εκτός του δανείου) μέσα από τον μηχανισμό του ΔΝΤ ή νέα δανειακή σύμβαση που ήδη έχει προτείνει το Ταμείο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας δανειοδότησης «και αφήνει το παράθυρο ανοικτό». Διότι η κατάσταση στην ευρωζώνη και οι επερχόμενες εξελίξεις μπορεί να καταστήσουν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με δημοπρασίες ομολόγων μεγάλης διάρκειας.
Πάντως ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για προσφυγή στις κάλπες.
Ελέγχουν ανά εξάμηνο
Η ουσία πάντως είναι πως με την επιμήκυνση η χώρα μπαίνει πλέον και επισήμως σε επιτήρηση μέχρι το 2024, όπως έγραψε το «Π» στο προηγούμενο φύλλο. Ακόμη και να μην υπογραφεί νέο δάνειο το 2014, ακόμη και να υποχωρήσει το έλλειμμα στο 3% και να βγούμε από την επιτήρηση της τρόικας, η Ελλάδα θα ενταχθεί αυτομάτως (λόγω της επιμήκυνσης) στον νέο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεως της Ε.Ε.
Δηλαδή θα ελέγχεται κάθε εξάμηνο από την Κομισιόν (και από το ΔΝΤ, αφού ακόμη θα του χρωστάμε), ενώ οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι... λιτότητας (και θα περνούν από την έγκριση της Κομισιόν πριν κατατεθούν στη Βουλή), μέχρι να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό, όπως απροκάλυπτα δήλωσε ο έμμισθος σύμβουλος (;) του πρωθυπουργού Τομάζο Παντόα Σκιόπα, θα πάρει 10-15 χρόνια...
Πάντως η ανακοίνωση για την επιμήκυνση του δανείου επισκίασε τις ζοφερές προβλέψεις της Κομισιόν για την τριετία 2010-2012, σύμφωνα με τις οποίες η ανεργία στη χώρα μας θα εκτιναχθεί πάνω από το 15%, η ύφεση θα παραμείνει βαθιά και του χρόνου (-3%) και το έλλειμμα θα ανακάμψει το 2012 στο 7,6% «εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, εκτός από αυτά που αναγράφονται στο μνημόνιο». Μας χτυπάνε καμπανάκια από τώρα δηλαδή...
Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/11974
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου