13/4/11

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Ραδιενεργό ιώδιο - 131 σε Ελλάδα και Ευρώπη...
της Δάφνης Ματζιαράκη

«Eνας παλιός, μίζερος πυρηνικός σταθμός με ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας χτυπήθηκε από ένα γιγαντιαίο σεισμό και ένα τεράστιο τσουνάμι. Η ηλεκτροδότηση του σταμάτησε με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του ψυκτικού του συστήματος. Aκολούθησαν εκρήξεις στους αντιδραστήρες, οι οποίοι άρχισαν να λιώνουν.

Η καταστροφή φρέσκαρε στη μνήμη μας την κληρονομιά του κακού σχεδιασμού, των περικοπών στις υποδομές και την ασφάλεια, της πυρηνικής ενέργειας εξ ολοκλήρου. Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζουμε κανένας άνθρωπος δεν εκτέθηκε σε θανατηφόρα επίπεδα ραδιενέργειας».
 
Αυτά έγραψε ο Τζορτζ Μονμπιότ μόνιμος αρθρογράφος της περιβαλλοντικής στήλης της βρετανικής εφημερίδας «Guardian». 

Πόσο κυνικό... ο Μονμπιότ έγραφε όλα αυτά, θέλοντας να υπερασπιστεί την ασφάλεια της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, την ώρα που οι πυροσβέστες έθεταν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν το Τόκιο. Τα έγραφε την ώρα που οι άνθρωποι στη Φουκουσίμα κοιτούσαν από τους καταυλισμούς το βιος τους να καταστρέφεται, πιθανώς για πολλές γενιές, την ώρα που το πόσιμο νερό καθίστατο απαγορευτικό μέχρι το Τόκιο και που τα επίπεδα ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονταν.

Εγκληματική αμέλεια;

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε την ιαπωνική κυβέρνηση να εξαγγέλλει ότι ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα – Νταΐτσι θα πρέπει να κλείσει για πάντα. Πολλοί ίσως έμειναν έκπληκτοι με αυτή τη δήλωση, καθώς μετά από το ατύχημα, που μάλιστα αποδείχθηκε ότι οφείλετο στην ανεπάρκεια των μέτρων ασφάλειας του σταθμού, το κλείσιμό του θα ήταν αυτονόητο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.
 
Όπως αποδεικνύεται, για τη διαχειρίστρια εταιρεία οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία είναι εντελώς ασήμαντες μπροστά στα κέρδη που επιφέρει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Μάλιστα, η Tepco διαφύλασσε πάντοτε τα κέρδη του σταθμού ανεξάρτητα με το κόστος που αυτό θα μπορούσε να έχει για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Wikileaks, το 1989 υπάλληλος της General Electric, της αμερικάνικης κατασκευάστριας εταιρείας των αντιδραστήρων, είχε εσκεμμένα παραποιήσει τα αρχεία των επιθεωρήσεων του αντιδραστήρα No1. Και αυτό ύστερα από αίτημα της ίδιας της διαχειρίστριας εταιρείας. 

Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρία του David Bridenbaugh εργαζόμενου στη General Electric, οι πέντε από τους 6 αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα είχαν σοβαρά προβλήματα στον αρχικό σχεδιασμό τους, όσον αφορά την περίπτωση απώλειας του ψυκτικού τους. Τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks επιπλέον αποκαλύπτουν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από το 2009 ότι οι πυρηνικοί της σταθμοί δεν θα άντεχαν ένα τόσο δυνατό σεισμό. 

Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2008 αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, με αφορμή τη σύνοδο ειδικών στο Τόκιο εφιστούσαν την προσοχή σε Ιάπωνες συναδέλφους τους, πως, εκτός των άλλων, οι κανονισμοί ασφαλείας για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών ήταν ξεπερασμένοι ενώ «ισχυροί σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρότατο πρόβλημα» για κάποιους από τους αντιδραστήρες. 

Σε άλλα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τόκιο, τα οποία επίσης αποκαλύπτονται μέσω του Wikileaks καταγράφονται οι ανησυχίες ειδικών, για το γεγονός ότι οι κανονισμοί ασφάλειας για την προστασία των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία, είχαν ενημερωθεί μόνο 3 φορές από το 1975.
 
Οι προτεραιότητες λοιπόν της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco και όπως διαπιστώνεται και της ιαπωνικής κυβέρνησης, οδήγησαν σε συστηματικές και σίγουρα εγκληματικές παραλείψεις και λάθη τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και το κομμουνιστικό κόμμα της Ιαπωνίας ήταν οι μόνοι που είχαν στο παρελθόν εκφράσει την αντίρρηση τους σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία. 

Συγκεκριμένα, από το 2006 ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιαπωνίας, Γιοσίι Χιντεκάτσου είχε τονίσει ότι το 80% των πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στην Ιαπωνία είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο σύστημα ψύξης τους και ζητούσε τη λήψη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ψύξης στους αντιδραστήρες.

Πόσο μακριά
είναι η Ιαπωνία;

Δυστυχώς, οι τρομακτικές αποκαλύψεις του Wikileaks δεν μένουν στην Ιαπωνία και τους δικούς της πυρηνικούς σταθμούς. Μπορεί μετά τις έντονες πιέσεις η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ να ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλους τους πεπαλαιωμένους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας οι οποίοι δε πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι και στην Ευρώπη μέχρι σήμερα λειτουργούν πυρηνικοί σταθμοί που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. 

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα «L’ Espresso», το αμερικάνικο λόμπι για την πυρηνική ενέργεια κατάφερε να πείσει τη Ρώμη να παραβλέψει τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους πυρηνικούς σταθμούς της. 

Τα απόρρητα τηλεγραφήματα χαρακτηρίζουν μάλιστα την εξέλιξη ως θρίαμβο για την αμερικάνικη βιομηχανία...
 
Μετά και τη δεύτερη καταστροφή στην Ιαπωνία μόνο 1.000 άτομα είχαν (μάλλον) το κουράγιο να βγουν στο δρόμο και να διαμαρτυρηθούν κατά της πυρηνικής ενέργειας... Μακάρι ο Τζορτζ Μονμπιότ να βγει τελικά αληθινός... 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πιθανότητες και με βάση τα δεδομένα που διαρρέουν από τα διάφορα τηλεγραφήματα, φαίνεται πως αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία φορά που ο Τζορτζ Μονμπιότ βγαίνει αληθινός... 

Πηγή: http://epohi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου