Κυβερνητικό πραξικόπημα με 25 δις έως το 2015!
Οι υπουργοί με μπαράζ συνεδριάσεων βάζουν στο "μαντρί" τους βουλευτές
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται σύσσωμη η κυβέρνηση που με μπαράζ συσκέψεων των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να "μαζέψει" τους βουλευτές της και να αντιστρέψει το σκηνικό "αντάρτικου" που στήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στο Μεσοπόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2012-2015. .
Ούτε λίγο, ούτε πολύ συνεδρίασαν 12 ΚΤΕ με τους αρμόδιους υπουργούς να έχουν λάβει την εντολή από τον πρωθυπουργό να ομαλοποιήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είτε από φόβο, είτε για άλλους λόγους, εγκατέλειψαν τη "μαχητικότητα" που επέδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, επιβεβαιώνοντας όσους λένε πως δεν είναι δυνατό να ξεπηδήσει μέσα από το κυβερνών κόμμα καμία ουσιαστική αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων.
Σε ότι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας (Μ.Π.Σ.) 2012-2015, στοιχεία του οποίου παρουσίασε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός Οικονομικών, εμφανίζεται αυξημένο κατά 1 δισ. σε σχέση με ότι γνωρίζαμε.
Τα μισά σχεδόν χρήματα προβλέπεται πως θα προέλθουν από την αύξηση εσόδων που υπολογίζει η Κυβέρνηση χωρίς ωστόσο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για πιάσιμο του στόχου, δεδομένου άλλωστε πως τρόικα και κυβέρνηση δε δείχνουν διάθεση να αλλάξουν την υφεσιακή πολιτική την οποία ακολουθούν από τη σύναψη του Μνημονίου.
Έτσι με δεδομένο το στόχο των 25 δις. υπάρχει ο φόβος πως οι όποιες αποκλίσεις προκύψουν από υστέρηση εσόδων θα επιχειρηθεί να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων στον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα, των οποίων οι αμοιβές θα περικοπούν ούτως ή άλλως σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι το Μ.Π.Σ. προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 12, τουλάχιστον, δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, οι βουλευτές, ωστόσο της κυβερνητικής παράταξης γνωρίζουν ήδη αρκετά στη βάση των οποίων θα μπορούσαν να επιδείξουν την ίδια "κριτική" διάθεση που επέδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν προασπιζόντουσαν τα "συμβατικά συμφέροντα" του ΟΠΑΠ, αναγκάζοντας τον Υπ Οικονομικών να πάρει πίσω το ν/δ για τα τυχερά παιχνίδια.
Αντίθετα, αυτή τη φορά εμφανίστηκαν μαζεμένοι και χωρίς διάθεση να συνεχίσουν το "αντάρτικο" με την αποστροφή της βουλευτού Σούλας Μερεντίτη ότι «κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα» να είναι ενδεικτική της υπαναχώρησης τους.
Προτίμησαν έτσι να υπεκφύγουν κάνοντας φιλολογικές και ανούσιες αναφορές με ευχολόγια για ανάπτυξη χωρίς ωστόσο να πάρουν θέση ενάντια στις υφεσιακές πολιτικές λιτότητας που περιλαμβάνονται και στο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων.
Έτσι, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη», αν και όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε τα συνολικά χρήματα που έχουν ήδη πάρει οι τράπεζες ξεπερνούν το τροϊκανό δάνειο προς την Ελλάδα και την ίδια περίοδο σύμφωνα με την ΤτΕ ο ρυθμός χορήγησης δανείων στις επιχειρήσεις βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Ο Κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», προσθέτοντας πως με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, «επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση».
Το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και μέχρι τις 16 Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου, γεγονός που σημαίνει πως η ψήφιση του μετατίθεται για τις αρχές Ιούνη αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στα μέσα Μαΐου.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό αλλά δυναμική καθώς στόχος είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων» ενώ την ίδια ώρα προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3%. Αφενός όμως το γεγονός της προβλεπόμενης ύφεσης από μόνο του εγείρει ερωτηματικά για το πώς θα μπορέσει να πιαστεί ο στόχος για τα έσοδα, αφετέρου είναι σίγουρο πως οι μισθωτοί και οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων νιώθουν ήδη τρομοκρατημένοι από τα νέα κυβερνητικά μέτρα.
Επίσης την ώρα που η Ευρώπη βοά για επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο ίδιος συνέχισε να το διαψεύδει, ενώ σε ότι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυστηρότερης αναλογίας από το 1 προς 5 που ισχύει σήμερα..
Πηγή: http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου