Στα τάρταρα το χρηματιστήριο! Στον ουρανό τα spread!
Εδω και τώρα συμπαράταξη της αριστεράς! ''Δεν πουλάμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε το χρέος''!
Αυτή την ώρα η χώρα δεν οδεύει προς την άβυσσο αλλά έχει πλησίστια βυθιστεί εντός αυτής!
Στην ουσία η παλιά γνωστή ρήση του Χαρ. Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» πλησιάζει να γίνει γεγονός!
Σήμερα, ενώ τα Χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται σε ανοδική τροχιά, το ελληνικό Χρηματιστήριο εν μέσω φημών και πιέσεων για άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, γνώρισε νέα ιστορική κατάρρευση, πέφτοντας 2,62%! Το spread, επίσης, του δεκαετούς ομολόγου κινούνταν σήμερα σε ουράνια ύψη, ευρισκόμενο, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στα πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα των 1174 μονάδων, ενώ αν το ελληνικό κράτος δανείζονταν αυτή την περίοδο με πενταετή και διετή ομόλογα τα επιτόκια θα προσέγγιζαν , ίσως, και το 25%!
Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών απέδωσαν την κατάσταση σε μαζική αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, γεγονός το οποίο έσπευσε άμεσα να διαψεύσει το Υπουργείο, στέλνοντας παράλληλα τα σχετικά στοιχεία στην Εισαγγελία Αθηνών για τη διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Επιπλέον, με έκτακτη συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επιχειρήσει να διαψεύσει κάθε προοπτική αναδιάρθρωσης!
Ο τρόπος, όμως, που το έπραξε (βλ. στο τέλος περίληψη των δηλώσεών του), μάλλον επέτεινε την ανησυχία, αφού στήριξε όλη την επιχειρηματολογία του για μη αναδιάρθρωση του χρέους, στο ότι η Ελλάδα διαθέτει ως εφεδρική λύση την (αμφίβολη) χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!
Η χώρα, εν μέσω κατάρρευσης του ΧΑ και όλων των οικονομικών δεικτών, εν μέσω χρεωκοπίας του μνημονίου και απέραντων αδιεξόδων και κυρίως εν μέσω κατάρρευσης κάθε ίχνους αξιοπιστίας κυβέρνησης και τρόικας, οδεύει μετά το ΠΑΣΧΑ, σε ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!
Αυτές οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ μπορεί να περιλαμβάνουν από ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ή ΕΚΛΟΓΕΣ, έως εντελώς απρόβλεπτα και πρωτοφανή για τον τόπο σενάρια.
Μάλλον βέβαιον πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα οδεύει μετά το Πάσχα σε τεράστια περιπέτεια!
Μετά την χρεοκοπημένη περιπέτεια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, φαίνεται ότι ακολουθεί η περιπέτεια μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο απάντηση στα κρισιακά προβλήματα, αλλά παράταση και κλιμάκωσή τους!
Σήμερα όσο ποτέ, η λύση για τη χώρα βρίσκεται στη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων και στην ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών λαϊκών αγώνων με συνθήματα και αιτήματα: "ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ - ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ " και για προοδευτικές και σοσιαλιστικές εξελίξεις στον τόπο!
* Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, η ΙΣΚΡΑ παραθέτει ρεπορτάζ των δηλώσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και σχετικό με την πτώχευση άρθρο της Wall Street Journal:
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για φήμες περί αναδιάρθρωσης
naftemporiki.gr
Τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων ζήτησε επειγόντως από την Εισαγγελία Αθηνών το Υπουργείο Οικονομικών.
Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
«Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.
Απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου
in.gr
(20/04/2011)
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο εξέφρασε τη Μ.Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το αργότερο στις αρχές του 2012.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός εκτίμησε πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαρτάται απόλυτα από την πρόοδο του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει το 2012, οπότε η χώρα θα πρέπει να βρει από τις αγορές 27 δισ. ευρώ για την κάλυψη τοκοχρεολυσίων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές του 2012 ή διαφορετικά θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για το εάν τα 27 δισ. ευρώ θα καλυφθούν πλήρως από την ευρωπαϊκή βοήθεια ο υπουργός απάντησε πως «δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα».
Ο υπουργός προανήγγειλε την έκδοση ομόλογων διασποράς μετά τον Ιούνιο.
Για την αναδιάρθρωση χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μπει στη συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους, επαναλαμβάνοντας πως κάτι τέτοιο ενέχει τεράστιους κινδύνους για τις τράπεζες, την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Εμμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματος» τόνισε.
Αναφορικά με την έλευση της τρόικας δήλωσε πως το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο θα έλθει στις αρχές Μαΐου στην χώρα και μετά από δέκα ημέρες θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής.
15 Μαΐου το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε πως τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 θα εξειδικευθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Μαΐου στη Βουλή.
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται η συνολική απεικόνιση, οι ετήσιες δαπάνες και όλο το σενάριο βάσης. «Με την τρόικα συμφωνούμε στο εύρος της προσπάθειας και στο σενάριο βάσης» τόνισε.
Για τα πρόσθετα μέτρα του 2011 ύψους 3 δισ. ευρώ είπε ότι θα είναι αρκετά για να κλείσουν οι όποιοι κίνδυνοι του 2011 και επανέλαβε πως δεν θα αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα, τόνισε πως οι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέλιξη των εσόδων και την υστέρηση που παρατηρείται. Για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Ο υπουργός είπε ότι το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ξεκαθάρισε πως ο χρόνος τους θα εξαρτηθεί από τις αποτιμήσεις. «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα φέρει δυναμισμό σε μια σειρά από τομείς, ενώ θα φέρει και δημόσια έσοδα» τόνισε.
«Από την αρχή είχαμε πει πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα καλυφθεί κυρίως από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας δημοσίου» είπε, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται ανάλογα με το χρόνο, τη συγκυρία και την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως μια πραγματική φορολογική αλλαγή θέλει μίνιμουμ 18 μήνες για να ωριμάσει, ενώ ερωτηθείς για τα έσοδα Απριλίου είπε πως στο 15ημερο κινούνται καλύτερα από τους πρώτους μήνες του έτους.
"Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση"-WSJ
euro2day.com
Άρθρο της "Wall Street Journal" για την Ελλάδα με τίτλο "Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση" καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν την άρνηση και "να αρχίσουν να εξηγούν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο".
"Η άρνηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να αναγνωρίσουν ακόμη και την πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας είναι στα όρια της κωμωδίας", αναφέρει το αιχμηρό άρθρο της εφημερίδας και συμπληρώνει: "Ακόμη και αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του πακέτου στήριξης, θα είναι φορτωμένη με ένα μη διατηρήσιμο χρέος, που ήδη πλησιάζει το 150% του ΑΕΠ. Όλες αυτές οι αναφορές προς το παρόν αντιμετωπίζονται με σφοδρή άρνηση από εκπροσώπους και άλλους αξιωματούχους".
Η "Wall Street Journal" αναφέρεται στο προηγούμενο της Lehman Brothers και τονίζει πως το μάθημα για όλους από τη χρηματοοικονομική κρίση που προκλήθηκε είναι ότι "οι επενδυτές δεν γνώριζαν με αρκετή σαφήνεια ποιοι είναι φερέγγυοι και ποιοι όχι, ποιοι θα σωθούν και ποιοι όχι".
Επίσης, σημειώνει: "Ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί η Ελλάδα στη Lehman της κρίσης χρέους της Ευρώπης δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά να αρχίσουμε να εξηγούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το ποιος πλήττεται και με ποιον τρόπο. Οι τράπεζες που είναι ευάλωτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα των οίκων τους προτού είναι πολύ αργά".
Πηγή: http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου