28/4/11

Η ελληνική αναδιάρθρωση χειρότερη από την πτώχευση της Lehman;

Ο αναλυτής Divyang Shah στο International Financing Review (IFR), που ανήκει στο δημοσιογραφικό
 
Η ελληνική αναδιάρθρωση χειρότερη από την πτώχευση της Lehman;
συγκρότημα Reuters, παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποβεί χειρότερη από την πτώχευση της LehmanBrothers.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του IFR αναφέρει ότι: «Ενώ η επίσημη γραμμή είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη αναδιάρθρωσης, αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές και «ενώσει τα σημεία», είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο είναι πιθανή η αναδιάρθρωση αλλά και ότι αποτελεί την πιο πιθανή έκβαση.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  είναι ενάντια στην αναδιάρθρωση του χρέους οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης αλλά τώρα έχουμε μια νέα προειδοποίηση από το μέλος του εκτελεστικού γραφείου της ΕΚΤ, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, ότι η αναδιάρθρωση ενδέχεται να έχει μεγαλύτερες συνέπειες απ’ ότι η πτώχευση της LehmanBrothers το Σεπτέμβριο του 2008.

Επίσημα η Ελλάδα λέει ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση αλλά είναι εύκολο να ρίξει μια ματιά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στην αδυναμία για είσπραξη των φορολογικών εσόδων για να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2012. Η εξοικονόμηση πόρων από τις αγορές είναι μια από τις προϋποθέσεις  για τη βοήθεια και χωρίς αυτή την προϋπόθεση η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα δανειακή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Πολιτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στα δάνεια σαν αυτό που δόθηκε στην Ελλάδα με πρόσφατο παράδειγμα τα αποτελέσματα των εκλογών στη Φινλανδία που ανέδειξαν σε ισχυρό κόμμα τους «Αληθινούς Φινλανδούς» που αντιτίθενται σε τέτοιες πολιτικές με την απειλή βέτο και την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου ενάντια στις εκταμιεύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Iσπανό οικονομολόγο και τον αρθρογράφο είναι ότι οι αγορές χρήματος θα δανείζουν όλο και ακριβότερα με την αύξηση των επιτοκίων να κάνει όλο και πιο ασύμφορο το δανεισμό.

Ένα σημαντικό επίσης  ζήτημα είναι ότι οι πολιτικοί δείχνουν να μην κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης πιστεύοντας ότι η ευρωζώνη θα μπορέσει να «χωνέψει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όμως η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα παρασύρει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία κάνοντας την κατάσταση χειρότερη για όλη την ευρωζώνη.

Πηγές:  IFR-Reuters και http://www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου