Ήταν κάτι σαν... «πολιτική Φουκουσίμα» για την κυβέρνηση Παπανδρέου οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» την Τετάρτη.
Τίναξε στον αέρα την ήδη αναστατωμένη ζωή των Ελλήνων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τον Ιούνιο, είπε ουσιαστικά ο Σόιμπλε, θα κρίνουν αν η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει!
Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση της Αθήνας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στη... στρατόσφαιρα εκτινάχθηκαν τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά: στο... 13% το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων και μέχρι... 18% το επιτόκιο των τριετών! Οι κερδοσκόποι δηλαδή έσπευσαν να προεξοφλήσουν χρεοκοπία και αναδιάρθρωση του χρέους.
Ένας μοιραίος Ιούνιος μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας μετά τις δηλώσεις του Σόιμπλε: «Αναμένω λεπτομερή ανάλυση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία γίνεται σε συντονισμό με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν αυτή η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τίθεται σε αμφιβολία, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι. Τότε πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα» είπε.
Μικρό το κακό ως εδώ. Όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι όσο η χώρα μας παραμένει υπό καθεστώς Μνημονίου οι λαίλαπες αντιλαϊκών μέτρων θα διαδέχονται η μία την άλλη. Κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά τις πρωθυπουργικές ή τις κυβερνητικές και υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δήθεν δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Εχουν ήδη διαψευσθεί πάμπολλες φορές. Δεν είναι λοιπόν κάτι απροσδόκητο το να ακούει κανείς και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να εξαγγέλλει ουσιαστικά τη λήψη και νέων μέτρων κατά των εισοδημάτων του ελληνικού πληθυσμού.
Το φάσμα της χρεοκοπίας είναι που τάραξε τους Ελληνες, καθώς είδαν ότι ο Σόιμπλε για πρώτη φορά δεν την απέκλεισε. «Η λύση είναι προφανής. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ''κούρεμα'' του χρέους της» παρατήρησε στον Σόιμπλε ένας από τους τρεις Γερμανούς δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση μέχρι το 2013», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αντί να αποκλείσει δηλαδή το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι μπορεί να είναι μόνο «εθελοντική».
Εθελοντική αναδιάρθρωση όχι σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως κατάλαβαν οι Ελληνες. Εθελοντική εκ μέρους των δανειστών της χώρας μας! Το ζήτημα δηλαδή δεν είναι αν η κυβέρνηση Παπανδρέου θέλει να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά αν οι ιδιώτες δανειστές, οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων δέχονται να χάσουν τμήμα του κεφαλαίου τους σε περίπτωση μείωσης της αξίας των ομολόγων κατά 10% ή 30% ή οποιοδήποτε άλλο ποσοστό. Αν δεν συμφωνούν, αναδιάρθρωση δεν γίνεται. Αυτή τη θέση υποστηρίζουν ο Σόιμπλε και οι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Το «μυστικό» είναι ότι μόνο μετά τον Ιούνιο του 2013, όπως αποφάσισαν ήδη οι ηγέτες της ΕΕ, οι ιδιώτες αγοραστές κρατικών ομολόγων οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στις ζημιές κατά ποσοστό που θα τους αναλογεί σε οποιαδήποτε περίπτωση «κουρέματος» της αξίας ομολόγων - δηλαδή μείωσης της αξίας τους εξαιτίας χρεοκοπίας ή αδυναμίας πληρωμών της αντίστοιχης χώρας που έχει εκδώσει τα ομόλογα αυτά.
Θα κερδίσουν πολλά επομένως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αν κατορθώσουν να επιβάλουν να γίνει τώρα και οπωσδήποτε πριν από τον Ιούνιο του 2013 η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στον βαθμό που η αναδιάρθρωση αυτή συμπεριλαμβάνει και «κούρεμα» των ομολόγων.
Τώρα δεν είναι καν υποχρεωμένες να συμμετάσχουν στις απώλειες, άρα θα τους επιμεριστεί πολύ μικρότερο μέρος της ζημιάς, αφού μόνο χάρη στην... καλή τους την καρδιά θα δεχτούν να χάσουν κι αυτές κάτι!
Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης είναι αυτές που θα αναλάβουν να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος των ζημιών σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας πριν από το 2013.
Αυτός είναι ο λόγος που οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν ή της ΕΚΤ προσπαθούν να μεταθέσουν την ελληνική χρεοκοπία για το 2013. Τι θα γίνει, θα το δούμε.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου