12/4/11

Τοκογλυφικά επιτόκια (4,8%) δανεισμού ξανά για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια!

Νόμιμοι «ληστές» οι τραπεζίτες που αντλούν κεφάλαια από την ΕΚΤ με 1% με ενέχυρο τα ίδια έντοκα γραμμάτια!

Το 4,8% χτύπησε το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων στη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη 12 Απριλίου.

Στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, στις 11 Μαρτίου, το κόστος δανεισμού είχε φτάσει το 4,75%.
Και μάλιστα, όλα αυτά, για ποσά σχετικά μικρά, καθώς και στις δύο δημοπρασίες το αντληθέν ποσό έφτασε τα € 1,625 δις, την ίδια στιγμή που μέσα στον Απρίλιο λήγουν έντοκα γραμμάτια συνολικής αξίας €3,6 δις.

Βλέπουμε λοιπόν, πως για άλλη μια φορά το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, κινείται σε δυσθεώρητα επίπεδα παρά το γεγονός πως η χώρα συμπληρώνει ήδη ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το ύψος του κόστους δανεισμού, όσο το «παρασκήνιο» πίσω από αυτό. Και αυτό είναι το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες (άντλησαν το 59% στη σημερινή δημοπρασία), βγάζουν άκοπα εδώ και λίγα χρόνια υπερκέρδη από τη λεηλασία του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με επιτόκιο 1% (1,25% από τις 13 Απριλίου), και εν συνεχεία αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που φέρουν επιτόκιο πχ 4,8%! Για να αντλήσουν δε, την εν λόγω ρευστότητα χρησιμοποιούν τα ίδια αυτά έντοκα γραμμάτια ή τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, ως ενέχυρο απέναντι στην ΕΚΤ!

Νόμιμη ληστεία με άλλα λόγια του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού, από το τραπεζικό κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που νοσοκομεία και ΤΕΙ αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης κονδυλίων!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου