Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009 είναι η Ελλάδα, οι εξοπλισμοί της οποίας την τελευταία 30ετία αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού της χρέους, όπως προκύπτει από την έκθεση του διεθνούς φήμης ινστιτούτου SIPRI για την εξέλιξη των εξοπλιστικών δαπανών το 2010.
Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Στρατιωτικών Δαπανών.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί και ξοδεύει σε όπλα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης των 27, έστω κι αν τον τελευταίο χρόνο έχει ελαττώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της, με τις εισαγωγές την τελευταία 15ετία να πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τα στοιχεία της έκθεσης παρουσιάστηκαν από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Στρατιωτικών Δαπανών. Τα ετήσια δεδομένα του SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες είναι μια από τις εγκυρότερες διεθνείς αναλυτικές μελέτες για τις δημόσιες δαπάνες που αφορούν στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η έκθεση του SIPRI παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη αλλά κυρίως για την Ελλάδα, η οποία ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009. Παρά την οικονομική της κατάσταση, η χώρα εξακολουθεί και ξοδεύει σε όπλα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης των 27, έστω κι αν τον τελευταίο χρόνο έχει ελαττώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της.
Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας την τελευταία 30ετία αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού της χρέους. Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του SIPRI η Ελλάδα, αθροιστικά για τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ο έκτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Τουρκία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Κίνα, χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό και έκταση. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει για όλη τη διάρκεια της 15ετίας ανοδική τάση στις εισαγωγές όπλων.
Ακόμη, παρατηρείται ένας «εξευρωπαϊσμός» (europanisation) των εξοπλισμών της Ελλάδας. Όπως φαίνεται από την ανάλυση των στοιχείων κατά χώρα εισαγωγής, η τάση κατά την τελευταία 15ετία είναι αφενός η μείωση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και αφετέρου η σημαντική αύξηση των εισαγωγών από τη Γερμανία (κατά κύριο λόγο) και τη Γαλλία.
Ο κώδικας δεοντολογίας της Ε.Ε για τις εξαγωγές όπλων καθορίζει 8 κριτήρια για τη νομιμότητα μιας αγοραπωλησίας, ανάμεσά τους και την οικονομική αντοχή της αγοράστριας χώρας. Η Ελλάδα του 2010 αποτελούσε την πιο κλασική περίπτωση του συγκεκριμένου κριτηρίου, όμως Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν μαζί της εξοπλιστικές προμήθειες δισεκατομμυρίων πριν δώσουν πράσινο φως για το Μηχανισμό Στήριξης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρεμόπουλος, ο οποίος είχε απευθύνει ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο. Η απάντηση που είχε λάβει από την Κομισιόν ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας «δεν προστατεύει χώρες μέλη (και κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν έχει καν την προστασία που παρέχεται στο Πακιστάν ή την Αιθιοπία)».
Κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως «μόλις 12 % των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, θα αρκούσε για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση του πλανήτη».
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε πως «οι εξοπλισμοί της τελευταίας 30ετίας αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού μας χρέους: έχουμε ξοδέψει σχεδόν 100 δις για να καταβαραθρώσουμε οικονομικά τη χώρα μας, να γιγαντώσουμε τη διαφθορά και να τρώμε τις σάρκες της χώρας μας συντηρώντας τριβές με τις γειτονικές χώρες, πρόσφορες για εσωτερική πολιτική εξαργύρωση». Κατά τον ευρωβουλευτή, μόνη λύση σήμερα είναι «η απαίτηση μεγαλύτερης μείωσης εξοπλισμών και η έκφραση του πνεύματος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσα από την ευρωπαϊκή προσπάθεια επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κυρίως με την Τουρκία».
Διαμαρτυρία για τις στρατιωτικές δαπάνες στο Σύνταγμα
Συνολικά 11 συλλογικότητες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Στρατιωτικών Δαπανών καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, το απόγευμα της Τρίτης στις 18:00. Ακόμη, θα λάβει χώρα συλλογή υπογραφών για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
Οι συλλογικότητες που καλούν είναι οι εξής: Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, Αντιεθνικιστική - Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία, Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης, Αντιγόνη, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, Ηλιόσποροι, Κόκκινο, Νεολαία ΣΥΝ, Οικολόγοι Πράσινοι και Νέοι Πράσινοι.
Την ίδια στιγμή, με κοινή ερώτησή τους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, και η Sabine Lösing, ευρωβουλευτής του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία (Die Linke) ζητούν τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών στην Ε.Ε. αλλά και των κρατών μελών, με χρήση των χρημάτων για κοινωνικές δαπάνες και βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται και στα στοιχεία του SIPRI, τονίζοντας πως οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη παραμένουν 11,9% υψηλότερες από ό,τι το 2001 και ότι με αφορμή την οικονομική κρίση η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη μειώνουν δραστικά τον προϋπολογισμό τους σε ό,τι αφορά κοινωνικές δαπάνες και υπηρεσίες.
Πηγή: http://www.tvxs.gr/news/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου