15/4/11

Συνέντευξη τύπου λειτουργών υγείας στο Κιλκίς

Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται η δημόσια υγεία στο νομό Κιλκίς, με το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς σε πλήρη απαξίωση από μέρους της πολιτείας, σύμφωνα με τις περιγραφές των ομιλητών στη σημερινή συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του νοσοκομείου.
Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα, ιατρικό υλικό, μηχανήματα, μονάδες που υπολειτουργούν, ή που δε λειτούργησαν ποτέ, τριτοκοσμικές συνθήκες περίθαλψης των ασθενών και εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απλήρωτες αναγκαστικές εφημερίες, καθώς και σχέδια βαθμιαίας ιδιωτικοποίησης και καλλικρατικών συγχωνεύσεων από μέρους της κυβέρνησης της τρόικας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό, μέσα στο οποίο παίζεται το καθημερινό δράμα ασθενών και λειτουργών της υγείας.

Όλα είναι ζητήματα που εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις και όχι τεχνικά, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ) κα. Λέτα Ζωτάκη, και διευκρίνισε:

-Το αν στο νοσοκομείο μας θα έχουμε ή όχι τους απαραίτητους εφημερεύοντες γιατρούς και νοσηλευτές,
- το αν θα έχουμε ή όχι Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και απινιδωτή (το αν δηλαδή θα ζήσει ή θα πεθάνει ένας άνθρωπος που θα τα χρειαστεί)
- το αν θα έχουμε αιματολόγο, επαρκείς ουρολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, νεογνολογικό τμήμα και τεχνητό νεφρό εντός του νοσοκομείου,
- το αν θα έχουμε φάρμακα και υλικά,
- το αν θα έχουμε υπερηχοτομογράφο, αξονικό, εξοπλισμένα ασθενοφόρα,
- το γιατί σχεδιάστηκε έτσι η στοιχειωμένη 3η πτέρυγα και δεν έχει παραδοθεί ακόμα
παρότι στο παρελθόν εγκαινιάστηκε ήδη 2 φορές(!)
- το ότι δε λειτουργούν τα μαγειρεία του νοσοκομείου και προτιμάται ιδιωτικό catering με κόστος 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο,

όλα αυτά είναι ζητήματα πολιτικών αποφάσεων και εξαρτώνται κυρίως από τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια που δεν δίνονται και από κυβερνητικές αποφάσεις που είναι αρνητικές. Δεν είναι απλώς ζητήματα τεχνικά και ασφαλώς για την κατάντια αυτή φταίνε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που κάνουν πλάτες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, απαξιώνοντας συνειδητά και με αντισυνταγματικό τρόπο τη δημόσια δωρεάν υγεία. Ποιος καθορίζει πού πάνε οι απαραίτητοι πόροι αν όχι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων που η ίδια διορίζει;, διερωτήθηκε η πρόεδρος της ΕΝΙΚ.

Και συνέχισε λέγοντας ότι όσο ο λαός στερείται όλων αυτών των βασικών υγειονομικών αγαθών κάποιοι προφανώς προτιμάνε να κάνουν bussiness με ιδιώτες επιχειρηματίες, ενώ σχεδόν ολόκληρα πακέτα της υποτιθέμενης στήριξης της ελληνικής οικονομίας την οποία χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, πάνε τελικά στη στήριξη των τραπεζών που έφεραν και την καταστροφή. "Λεφτά υπάρχουν! Μόνο που δεν βρίσκονται εγγεγραμμένα στα σωστά κονδύλια, ταμεία και προϋπολογισμούς, αλλά χύμα σε λάθος τσέπες!" ισχυρίζεται η κα. Ζωτάκη και κατηγορεί τον υπουργό υγείας κ. Λοβέρδο και την κυβέρνηση για υποκρισία. Συμπληρώνει δε ότι ο λαός έχει ήδη πληρώσει και πληρώνει με τους φόρους και τις εισφορές του για το Ε.Σ.Υ. και δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την σωστή περίθαλψή του στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας. "Αν πρόκειται να πληρώνει επίσης δίδακτρα, νοσήλια, διόδια, εισιτήρια, εξιτήρια, παράβολα, γρηγορόσημα, σπατόσημα κ.λπ., τότε γιατί να φορολογείται; Τι ρόλο θα παίζει το κράτος εν τοιαύτη περιπτώσει; Να μας βρίσκει προστάτες που θα ρουφάνε το αίμα της ελληνικής κοινωνίας, και θα την έχουν να δουλεύει εξαθλιωμένη για ένα ξεροκόμματο σαν φτηνή πόρνη; Αυτό δε λέγεται κρατική μέριμνα. Αυτό λέγεται trafficking!" δήλωσε εξοργισμένη αλλά και με μαύρο χιούμορ η πρόεδρος της Ε.Ν.Ι.Κ..

Δεν θέλουν δημοκρατία, αλλά θέλουν ανενόχλητοι να κάνουν bussiness. "Αλλιώς γιατί δε ρωτάνε τον κόσμο;" αναρωτήθηκε, και κάλεσε την κοινωνία του Κιλκίς σε ανυπακοή, αντίσταση, αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη, ξεκινώντας από το αυριανό συλλαλητήριο (Σάββατο, 16 Απριλίου και ώρα 5μμ) και την πορεία που θα ξεκινήσει από την πύλη του Γ.Ν. Κιλκίς και θα φτάσει στο κλειστό γυμναστήριο και το δημαρχείο.

Η κα. Νόπη Παπαδοπούλου, πρόεδρος του εργασιακού σωματείου του νος. Κιλκίς, κάλεσε τον υπουργό να υποσχεθεί ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει, και δεν θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, κατήγγειλε ότι η ουρολογική κλινική δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ουρολόγων και ζήτησε προσλήψεις πολλών ακόμα ειδικοτήτων, όπως και διοικητικού προσωπικού. Μίλησε για σοβαρότατες ελλείψεις (από γάντια, φλεβοκαθετήρες, ασκούς αιμοληψίας, σωληνάκια για μικροβιολογικές εξετάσεις, μέχρι και σκόνη πλυντηρίου που έχουν γίνει πλέον δυσεύρετα στο νοσοκομείο)! Κατήγγειλε την απαράδεκτη υποδομή του νοσοκομείου με σπασμένα κρεβάτια και κακές εγκαταστάσεις καθώς και το ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν συχνά απλήρωτοι.

Ο κ. Κώστας Ανδρεόπουλος (γ.γ. της ΕΝΙΚ) μίλησε για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, το πρόβλημα της κάλυψης των εφημεριών και τις δυσλειτουργίες του. Αναφέρθηκε στις επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι λόγω των ελλείψεων προσωπικού, στον απαράδεκτο και ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό, την απίστευτη ένδεια σε όλα τα βασικά υλικά στο ίδρυμα και το πόσο επικίνδυνα είναι όλα αυτά για την υγεία και των Κιλκισιωτών αλλά και των εργαζομένων κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες.

Ο κ. Παναγιώτης Χρονόπουλος, εκπρόσωπος των ειδικευομένων, περιέγραψε το θεμελιώδη ρόλο των ειδικευομένων στο Ε.Σ.Υ., δηλαδή λειτουργών χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και χαμηλό κόστος. Κατήγγειλε ότι ειδικά στο ΓΝ Κιλκίς οι ειδικευόμενοι σε αρκετά τμήματα δεν επαρκούν με βάση τα νέα πρότυπα εφημέρευσης που επέβαλλε το υπουργείο για οικονομία, ενώ εξαναγκάζονται σε παράνομη, καταχρηστική και ενίοτε απλήρωτη εργασία, επισημαίνοντας ότι αναγκάστηκαν να προσφύγουν και στην επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να πληρωθούμν! Προειδοποίησε για τους νέους γιατρούς που αναγκάζονται πλέον να μεταναστεύσουν και για την ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. όπως και για την απορρύθμισή του προς όφελος της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τόνισε πως ουσιαστικά Γ.Ν. Κιλκίς τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει!

Ο κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, μίλησε και ως μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τις αποφάσεις και προτάσεις της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ, και αναφέρθηκε ειδικότερα στα προβλήματα των ιδιωτών γιατρών στο Νομό.

Ο κ. Δημήτρης Αγαθόπουλος, πρόεδρος των φαρμακοποιών και της "Κοινωνίας Πολιτών", είπε ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει τις προθέσεις της για να αποφύγει τις κοινωνικές αντιδράσεις για τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας με τις δραστικές περικοπές δαπανών, κατ' εντολή της τρόικας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για δημοσιοποίηση ψευδών στοιχείων για τα νοσοκομεία του νομού και για σχεδιαζόμενη περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού κλινών και της ποιότητας της περίθαλψης που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της κρυφής καλλικρατικής πολιτικής ατζέντας. Μίλησε για εμπαιγμό πολιτικών και διοικητικών παραγόντων, και επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη από τα κέντρα υγείας και δευτεροβάθμια περίθαλψη από ολοκληρωμένες νοσοκομειακές μονάδες, με όλες τις κλινικές, επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ανάλογη οικονομική ενίσχυση, που θα καλύπτει όλα τα επείγονται και μη περιστατικά.

Ο κ. Δημήτρης Αγαπάκης, εκπρόσωπος των γιατρών του Γ.Ν. της Γουμένισσας, έκανε μια γενική πολιτική τοποθέτηση για το κλίμα των εξελίξεων στην υγεία εν μέσω λιτότητας, μνημονίου και προσχηματικού διαλόγου. Έκανε επίσης λόγο για αναγκαίες παρεμβάσεις με κοστολογικό κριτήριο, περιέγραψε το ρόλο του Γ.Ν. Γουμένισσας στην εξυπηρέτηση των πραγματικών υγειονομικών αναγκών του νομού, και τόνισε την ανάγκη αυτο-οργάνωσης των πολιτών για την απόκρουση της επίθεσης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σε αξιοπρεπείς όρους δημόσιας υγείας και σύγχρονους όρους παροχής της.

Το γενικό μήνυμα της συνέντευξης υπήρξε ότι θα ακολουθήσουν όσοι αγώνες χρειαστούν και πως η αντίσταση δε θα σταματήσει μέχρι την τελική ανατροπή της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου - τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου