12/4/11

«Έλεγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές»

της Αλεξάντρας Στρίκνερ

Για «κυβερνητική επιλογή και όχι αναγκαιότητα» κάνει λόγο η Αυστριακή οικονομολόγος και πρόεδρος του κινήματος πολιτών Attac Αυστρίας, Αλεξάντρα Στρίκνερ, αναφερόμενη στην είσοδο της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Attac, ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, προτείνει μια εναλλακτική πολιτική ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.

Η κ. Στρίκνερ βρέθηκε στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Δημόσιο Χρέος και Πολιτικές Λιτότητας στην Ευρώπη - Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Πόσο σημαντική είναι στις μέρες μας η δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος πολιτών;

«Κατ' αρχάς το κίνημα ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1998, γιατί η οικονομική κρίση είχε ξεκινήσει από τότε, απλώς τα τελευταία χρόνια έφτασε στην κορύφωσή του. Σήμερα βιώνουμε στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Έπρεπε, λοιπόν, οι πολίτες να ενώσουμε τη φωνή μας και να προτείνουμε μια εναλλακτική πολιτική, είναι μια επίθεση (attac) στη φτώχεια και τα σκληρά μέτρα».

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της εναλλακτικής πολιτικής που προτείνετε;

«Προτείνουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό της χρηματοπιστωτικής αγοράς, σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος, να μπει φόρος συναλλαγής στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους που δρουν ανεξέλεγκτα. Ακόμα, προτείνουμε μικρότερες τράπεζες, για να μειωθεί η τεράστια δύναμη και επιρροή τους. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει χρήματα στις ιδιωτικές τράπεζες με τόκο μόλις 1% και η Ελλάδα φέρ' ειπείν ή οποιοδήποτε άλλο κράτος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πρέπει να δανειστεί από αυτές, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δώσει χρήματα απ' ευθείας στο κράτος που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Είμαστε ενάντια στην παγκόσμια οικονομική πολιτική που είναι εις βάρος της πλειονότητας».

Με ποιον τρόπο;

«Τώρα η πολιτική που υιοθετείται είναι να εξάγουμε παγκοσμίως και ισχυρίζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κόψουμε μισθούς για να είναι φθηνό, άρα ανταγωνιστικό το εξαγόμενο προϊόν. Εμείς λέμε να παράγουμε και να εξάγουμε στο εσωτερικό της Ευρώπης, έτσι θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία και θα πάψουμε να είμαστε εξαρτημένοι από την παγκόσμια αγορά».

Γιατί τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τέτοιες εναλλακτικές πολιτικές αλλά σκληρά μέτρα λιτότητας;

«Γιατί οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. εξυπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και είναι επιλογή τους, αφού όλοι αυτοί έχουν κοινά συμφέροντα, είναι μια μεγάλη παρέα. 
Επιλογή και όχι αναγκαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και η είσοδος της χώρας σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους βολεύει να το παρουσιάζουν ως αναπόφευκτο. Γι' αυτό και ο πρωταρχικός στόχος του Attac ήταν η ενημέρωση των πολιτών με στόχο τη συμμετοχή και παρέμβαση, δεν μπορούμε να αφήνουμε την τύχη μας στους "διαπλεκόμενους ειδικούς", έχουμε λόγο για αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας».

Πηγή: http://www.enet.gr/
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου