του Ανδρέα Μορφόπουλου
Απόφαση-δυναμίτη για το Μνημόνιο έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έκρινε παράνομες τις μειώσεις αποδοχών του 2010, κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της Τρόικας, αποφασίζει νέες περικοπές για το 2013.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, «σημαδεύοντας» την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έκρινε ως παράνομες δύο αποφάσεις :
1η Τη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού και
2η Την παράταση ενός έτους στην δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει ότι οι Έλληνες ηλικίας έως 25 ετών, αμείβονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι τα 580 ευρώ το μήνα.
Παράνομη κρίθηκε, επίσης, η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να παρατείνει ... κατά δώδεκα μήνες, το διάστημα κατά το οποίο οι δόκιμοι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν απροειδοποίητα.
Η απόφαση αντιβαίνει τις διεθνείς συμβάσεις και καταστατικά, που αναφέρουν ρητά πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι επιπτώσεις της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικές, αφού εκθέτουν στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης τόσο την Τρόικα με τις «τρελές» απαιτήσεις, όσο και τα άτυπα «αφεντικά» της, τους Γερμανούς.
Σε πρακτικό επίπεδο, η απόφαση του Συμβουλίου ανοίγει ολόκληρη λεωφόρο στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη!
Ίδωμεν…
Τι εστί «Συμβούλιο της Ευρώπης»;
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διακυβερνητικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1949 και αριθμεί 44 κράτη - μέλη με ένα σύνολο πληθυσμού 800 περίπου εκατομμύρια.
Στις 9 Αυγούστου 1949 η Ελλάδα προσχώρησε ως το 11ο κράτος-μέλος. Από τότε (εξαιρείται η περίοδος της στρατιωτικής δικτατορίας) η χώρα μας μετέχει ενεργά στις εργασίες του Οργανισμού, τόσο στις συνόδους της Επιτροπής Υπουργών και της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως, όσο και στις συναντήσεις των Ειδικευμένων Επιτροπών και των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων.
Οι κυριότεροι στόχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι:
* Η εδραίωση της δημοκρατικής σταθερότητας στην Ευρώπη
* Η διαφύλαξη και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πλουραλιστικής δημοκρατίας και των αρχών του Δικαίου
* Η αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας: ξενοφοβία, έλλειψη ανεκτικότητας, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.
πηγή : ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου