9/10/12

Μόνο «επίσκεψη ρουτίνας» δεν είναι η σημερινή

του Γ. Δελαστίκ

Ούτε καν τους Γερμανούς δημοσιογράφους δεν κατόρθωσε να πείσει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν επιχείρησε να εμφανίσει ως «επίσκεψη ρουτίνας» το σημερινό ταξίδι της Α. Μέρκελ στην Αθήνα.

Ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός έλεγε αλήθεια στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» όταν ισχυριζόταν ότι η καγκελάριος «είναι ευπρόσδεκτη σε εμάς οποιαδήποτε στιγμή».

Αν όντως η Μέρκελ ήταν ευπρόσδεκτη από το σύνολο ή το μέγιστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, δεν θα ήταν βεβαίως αναγκαίοι πάνω από 6.000 αστυνομικοί για την ασφάλειά της, ούτε θα καταδίκαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση την έλευσή της. Δεν θα παρέλυε το κέντρο της Αθήνας από δεκάδες χιλιάδες αναμενόμενους διαδηλωτές εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης Μέρκελ. Δεν θα δημιουργείτο μια «υγειονομική ζώνη» γύρω από την καγκελάριο ώστε να μη συναντήσει κανέναν Έλληνα πολίτη. 
Δεν θα χρειάζονταν οι ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας για να σκοτώσουν όποιον Έλληνα θεωρήσουν ότι κινείται «ύποπτα» αναφορικά με την ασφάλεια της καγκελαρίου. 
Δεν θα χρειάζονταν ελικόπτερα της αστυνομίας για να παρακολουθούν τους διαδηλωτές. 

Δεν θα χρειαζόταν να κοπεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους από όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή της καγκελαρίου.

Όλα αυτά και αμέτρητα άλλα γίνονται ακριβώς επειδή η επίσκεψη της καγκελαρίου κατά κανένα τρόπο δεν είναι «φυσιολογική». 
Αν η Μέρκελ ακολουθούσε πολιτική που την καθιστούσε αγαπητή στους Έλληνες, τότε δεκάδες χιλιάδες πολιτών θα συγκεντρώνονταν στα πεζοδρόμια και θα την επευφημούσαν καθώς θα περνούσε αργά αργά μπροστά τους, όρθια σε ανοιχτή λιμουζίνα και χαιρετώντας τα πλήθη. 
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Δεν ωφελεί να υποκρινόμαστε. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ εχθρική προς την Ελλάδα.

Ποτέ άλλοτε μετά την αποχώρηση των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Ελλάδα πριν από 70 σχεδόν χρόνια, δεν υπήρχαν τόσο έντονα αντιγερμανικά αισθήματα.
Ο αντιγερμανισμός αυτός γεννήθηκε μόλις στα τελευταία δύο χρόνια, όταν ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε την Ελλάδα στο καθεστώς υποτέλειας του Μνημονίου.
Αιτία ήταν η γερμανική πολιτική απέναντι στη χώρα μας. «Μεταξύ αλληλεγγύης και λαϊκής οργής» θα κινηθεί η επίσκεψη Μέρκελ, εκτιμά το σκληρό δεξιό γερμανικό περιοδικό «Φόκους».

Κάθε άλλο παρά φυσιολογική μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ». Η σοσιαλδημοκρατική εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» έχει σχετικό τίτλο «Η Μέρκελ συναντά τη συσσωρευμένη οργή πολλών Ελλήνων» και παρουσιάζει αναλυτικά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος δίνει την εικόνα επίσκεψης της καγκελαρίου σε εχθρική, όχι σε φιλική και σύμμαχο χώρα.

Η συντηρητική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία εκφράζει τους επιχειρηματικούς κύκλους της Γερμανίας, έδινε τέλος χθες σε κάθε ελπίδα οικονομικών παροχών προς την Ελλάδα με το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της. «Η Μέρκελ δεν θα υποσχεθεί τίποτα στους Έλληνες» τόνιζε στον κεντρικό τίτλο της. «Η έκθεση της τρόικας αναμένεται τον Νοέμβριο το νωρίτερο.

Η αστυνομία προετοιμάζεται για ταραχές», υπογράμμιζε στους πρωτοσέλιδους υπότιτλους της η γερμανική εφημερίδα. Το κεντρικό μάλιστα θέμα στη δεύτερη σελίδα της έχει τίτλο «7.000 αστυνομικοί για την καγκελάριο» και μπορεί να πει κανείς ότι με... υπερηφάνεια σχεδόν ο συντάκτης του ρεπορτάζ αναφέρει εκτενώς ότι μόνο για την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα το 1999 είχαν διατεθεί 7.000 αστυνομικοί.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά νόμιζε πάντως ότι με αυτή την αστυνομοκρατία θα διασφάλιζε την εικόνα «φυσιολογικής» επίσκεψης, έχει ήδη πετύχει το εντελώς αντίθετο.

πηγή:  «ΕΘΝΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου