21/10/12

Yonatan Shapira, ένας αληθινός ήρωας.

O Yonatan Shapira είναι ένας πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Μεγάλωσε σε αεροπορική βάση, με το όνειρο να γίνει πιλότος όπως και πολλά άλλα παιδιά και φίλοι του στο Ισραήλ. Το όνειρο της πτήσης το συνδύαζε με αξίες όπως της υπεράσπισης της πατρίδας του, της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα, συνειδητοποίησε ότι η κυβέρνησή του έλεγχε άλλες χώρες, καταπατώντας αυτές τις αξίες. Και κατάλαβε ότι ήταν και ο ίδιος μέρος του φαύλου κύκλου των εχθροπραξιών που διαιώνιζε την έχθρα, το μίσος, τον πόλεμο και τις απώλειες σε ζωές ακόμα και μεταξύ αμάχων και αθώων πολιτών και από τις δύο πλευρές. Κατάλαβε ότι παρότι ο ίδιος δεν πετούσε μαχητικά που σκότωναν απ' ευθείας ανθρώπους, αλλά διασωστικά ελικόπτερα, οι κομάντος που μετέφερε «δεν πήγαιναν εκεί για να καθαρίσουν κήπους», όπως ο ίδιος λέει. Επιστρέφοντας από τις αποστολές του έβγαζε τη στολή του και πήγαινε να διαμαρτυρηθεί κατά της πολιτικής της χώρας του μαζί με άλλους συμπατριώτες του στο κέντρο του Τελ Αβίβ!

Interview - Israeli Refusenik Yonatan Shapira
από http://www.youtube.com/user/talkingsticktv



Τα κίνητρά του είναι φιλειρηνικά και ανθρωπιστικά.

Διαδήλωνε κατά της εγκληματικής συμπεριφοράς της πατρίδας του απέναντι σε ανυπεράσπιστους και καταπιεσμένους ανθρώπους, μαζί με συμπατριώτες του των οποίων κανείς μας δε γνωρίζει  -και δε χρειάζεται να γνωρίζει- τα πλήρη πολιτικά φρονήματα και τις ιδεολογικές τους αποχρώσεις. Άλλωστε όποιος μετέχει σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όποιος κρατάει αντιπολεμικά πλακάτ στο Τελ Αβίβ, στην Ουάσιγκτον, ή αλλού, όποιος δηλώνει την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους, ή τη συμπάθειά του για ανθρώπους όπως ο Γιόναταν, δεν είναι υποχρεωτικά και υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, ούτε υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ίσως γιατί ο αντιμιλιταρισμός κι η ανθρωπιά δεν αποτελούν αριστερό περιουσιακό στοιχείο ούτε βέβαια τεκμήριο αριστεροφροσύνης. Ωστόσο ο ίδιος ο Γιόναταν Σαπίρα δηλώνει αβίαστα εδώ και χρόνια αριστερός.

Στιγματίζει τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα, που γίνονται με  πρόσχημα την πρόληψη βομβιστικών αποστολών αυτοκτονίας και την εξολόθρευση μελών της Χαμάς, την οποία πάντως θεωρεί εγκληματική οργάνωση. Καυτηριάζει την κατάληψη στη Γάζα και τα τείχη της ντροπής και της δυστυχίας και θεωρεί την επιθετικότητα του Ισραήλ επικίνδυνη για την ασφάλεια και ακεραιότητα της ίδιας της χώρας του, την οποία φαίνεται ότι αγαπάει πολύ.


Όταν υπέγραφε μαζί με άλλους 27 συναδέλφους του μια δημόσια επιστολή άρνησης της συμμετοχής τους σε επιχειρήσεις κατά αμάχων, δεν διακινδύνευε απλώς τη θέση του, αλλά γνώριζε ότι πιθανότατα θα αντιμετώπιζε τις πιο βαριές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της εσχάτης προδοσίας, από το στρατοκρατικό και ιμπεριαλιστικό μπλοκ του Ισραήλ. Το να γλυτώνεις το στρατοδικείο και την ίδια στιγμή να λες στο διοικητή σου, «θέλω να μου απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες» ώστε να φτάσει η υπόθεση στο κοινό και να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο των στρατιωτικών εντολών που αρνήθηκες να εκτελέσεις, είναι μια επιπλέον πράξη γενναιότητας! Για καλή τους τύχη, οι συγκεκριμένοι αντιρρησίες έτυχαν απροσδόκητης υποστήριξης από μεγάλη μερίδα συμπατριωτών τους και μη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το πέσιμό τους στα μαλακά αλλά και το μετριασμό της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα. Οι ειρηνευτικές επιδιώξεις του Σαπίρα και άλλων αντιρρησιών πρώην συμπολεμιστών του δεν αφορούν άλλωστε μόνο τη Γάζα αλλά γενικά τον τερματισμό της γνωστής απάνθρωπης αυτής πολιτικής και της κατοχής και σε άλλες περιοχές.


Από το Democracy Now:


O Σαπίρα επέβαινε στο εβραϊκό καράβι για τη Γάζα που κατελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις. Δέχτηκε εκκένωση με ηλεκτρικό όπλο στην καρδιά, παρότι δεν προέβαλε καμιά αντίσταση. Αυτό το θεωρεί μάλλον... προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με άλλους: «Αν ήμουν Μουσουλμάνος, Παλαιστίνιος ή Τούρκος, θα μπορούσαν να με έχουν σκοτώσει», λέει.


Καλεί λοιπόν τους συμπατριώτες του που υπηρετούν στις ισραηλινές δυνάμεις -και όχι μόνο- να αρνούνται να εκτελούν διαταγές που δεν εγκρίνει η συνείδησή τους. Παροτρύνει όλους τους συνανθρώπους του στη θαρραλέα δημοσιοποίηση των συνειδησιακών τους αντιρρήσεων και τραγουδάει στη γλώσσα του ένα τραγούδι που έγραψε ο ίδιος για τα 14 παιδιά και λοιπά αθώα θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού με έναν τόνο βόμβες σε συνοικία της Γάζας το 2002:


Sleep tight, son, close your eyes
Sleep tight, daughter too
Those who haven't fell asleep yet
Will fall asleep soon

Good night, Tomer
Good night, Ilan
Good night, Nati
Good night, Dan

Sleep tight... (Numu Numu)

So come to us, airplane
With a one-ton bomb
Little children will go to sleep now

Up there in the sky
Beautiful-eyed pilots
It's all so good and nice
The death angles are approaching

Sleep tight...

So good night, Tomer
Good night, Ilan
Good night, Nati,
Good night Dan...


Από http://www.youtube.com/user/YeshGvulYG

Όσο γράφαμε αυτές τις γραμμές, το πλοίο για τη Γάζα "Estelle" με 30 ακτιβιστές από το Ισραήλ, τον Καναδά και την Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και 5 Έλληνες) δεχόταν ισραηλινή επίθεση. Είχε διακοπεί η επικοινωνία με το πλοίο, το οποίο αργότερα ρυμουλκήθηκε μέχρι το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Οι επιβαίνοντες θα παραδοθούν στις λιμενικές αρχές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου