20/10/12

Το χρονικό ενός ακόμη σκανδάλου

Ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης και ο συνεργός του Ρ. Σπυρόπουλος, πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» και παριστάνουν τους… περαστικούς


Στις 11:53 της Πέμπτης, 18 Οκτώβρη του 2012, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέδιδε το εξής Δελτίο Τύπου:

«Καταβολή εισφορών υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, μετά την από 17-10-12 επιστολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία περί κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, από 1/9/2012, αποσύρθηκε από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν…

κατέστη νόμος του Κράτους, οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη υπέρ των ως άνω Οργανισμών θα καταβληθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δηλ. εις ολόκληρον».

Ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης και ο συνεργός του Ρ. Σπυρόπουλος, πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» και παριστάνουν τους… περαστικούς. Ανακρούουν πρύμναν, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κόντρας» (εδώ), που από το απόγευμα της Τρίτης έχει καταστεί ένα από τα βασικά ειδησεογραφικά θέματα στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο.

Ο Ι. Βρούτσης παίρνει πίσω την απόφασή του να μη εισπραχτούν οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ και ο Διοικητής του ΙΚΑ σπεύδει να εφαρμόσει και τη νέα υπουργική απόφαση, με την ίδια ευκολία που είχε εφαρμόσει και την πρώτη. 
Την Τρίτη το βράδυ δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ που απεκάλυπτε το σκάνδαλο, την Τετάρτη συνέγραψε την προς Σπυρόπουλο επιστολή ο Βρούτσης, την Πέμπτη εξέδωσε την ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ ο Σπυρόπουλος. Οι αποκαλύψεις της «Κόντρας» επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Μιλάμε για τακτική κλεφτών που πιάνονται επ’ αυτοφώρω, πετάνε βιαστικά κάτω τα κλοπιμαία και ισχυρίζονται ότι απλώς… είδαν φως και μπήκαν.

Η εκ των υστέρων υποχώρηση του υπουργού Εργασίας και του Διοικητή του ΙΚΑ από την απόπειρα να χαρίσουν πάνω από 20 εκατ. ευρώ μηνιαίως στους εργοδότες, χωρίς αυτό να προβλέπεται από καμιά νομική διάταξη, με τον τρόπο που γίνεται (σαν να μην τρέχει τίποτα), εγείρει περισσότερα ερωτήματα και καθιστά τους δύο πολιτικούς της συγκυβέρνησης (και τα κόμματά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς να παίρνει άφεση αμαρτιών ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ) υπόλογους μιας ακόμη πιο σκανδαλώδους συμπεριφοράς.


Ας δούμε τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως το ρεπορτάζ της «Κόντρας».


Το χρονικό του σκανδάλου


Στις 7 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης απέστειλε προσωπικά προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο έγγραφο, με τον χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά Επείγον», το οποίο έχει θέμα «Κατάργηση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ, ΟΕΕ» και αναφέρει τα εξής:


«Κύριε Διοικητά. Με την παρούσα σας ενημερώνω ότι τις επόμενες ημέρες επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου από το Υπουργείο μας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και διάταξη για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών 0,75% για τον ΟΕΚ και 0,35% για τον ΟΕΕ, αναδρομικά από 1-9-2012. 


Για τον λόγο αυτό και για να αποφευχθεί η είσπραξη εισφορών, που με την διάταξη αυτή θα καταστούν αχρεώστητες, σας παρακαλώ για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ταμείου σας, προκειμένου να διακόψουν άμεσα την είσπραξη των σχετικών εργοδοτικών εισφορών, προσαρμόζοντας ανάλογα τα μηχανογραφικά τους συστήματα».

 Ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης και ο συνεργός του Ρ. Σπυρόπουλος, πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» και παριστάνουν τους… περαστικούς
Σημείωση 1: Πρόκειται για το έγγραφο που μέχρι χτες αρνούνταν να μας δώσει, μολονότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εργασίας, Παναγιώτης Δουφεξής. Σήμερα, μας παρέδωσε ευγενέστατα ο ίδιος αυτό το έγγραφο, μαζί με το χτεσινό έγγραφο Βρούτση! Κι ο διάολος φοβέρα θέλει, λέει μια παροιμία…

Σημείωση 2: Από το περιεχόμενο του εγγράφου γίνονται ολοφάνερα όχι μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός παρακάμπτει και περιφρονεί τη Βουλή, κουρελιάζοντας το ίδιο το σύνταγμα, αλλά και ο λόγος για τον οποίο παρακάμπτει τη διοικητική ιεραρχία του υπουργείου και τα οριζόμενα από το Δημόσιο Δίκαιο. Γνωρίζει ότι παρανομεί και διευθετεί ένα ζήτημα κόστους άνω των 20 εκατ. ευρώ (που τα χάνουν δυο κοινωνικοί φορείς και τα καρπώνονται οι εργοδότες) μεταξύ αυτού και του διοικητή του ΙΚΑ, λες και πρόκειται για διευθέτηση προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων. Μόνο σε τριτοκοσμικά δικτατορικά καθεστώτα εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές.


Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε για πρώτη φορά στη Βουλή την τροπολογία-κουρελού, στην οποία ενέταξε και τη συγκεκριμένη ρύθμιση στις 28 Σεπτέμβρη, αναγκάστηκε δε να την αποσύρει στις 3 Οκτώβρη. Προς τι η πρεμούρα του να στείλει εξειρετικά επείγον έγγραφο από τις 7 Σεπτέμβρη; Ακόμα και αν κατάφερνε να περάσει από τη Βουλή τη (ν)τροπολογία, ο Σεπτέμβρης θα είχε περάσει και οι εργοδότες θα έπρεπε να πληρώσουν τις εισφορές τους.


Ο διοικητής του ΙΚΑ όχι μόνο έσπευσε να εφαρμόσει την απόφαση του υπουργού, αλλά – επειδή ήξερε ότι αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι δεν υπήρχε νόμος, ούτε εξουσιοδότηση στον υπουργό από νόμο – έσπευσε να επινοήσει νομική αιτιολογία, επικαλούμενος το νόμο 4046/2012 (Μνημόνιο-2), που δεν προβλέπει πουθενά κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Τι πρεμούρα είχε ο διοικητής του ΙΚΑ να εφαρμόσει μια προδήλως παράνομη υπουργική απόφαση; Την ίδια πρεμούρα που είχε και ο υπουργός: να εξυπηρετήσει τους εργοδότες, χαρίζοντάς τους προκαταβολικά το 1,1% των εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ.


Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε για δεύτερη φορά στη Βουλή την τροπολογία-κουρελού στις 5 Οκτώβρη και αναγκάστηκε να την αποσύρει στις 10 Οκτώβρη. Παρά ταύτα, ούτε ο ίδιος ούτε ο διοικητής του ΙΚΑ αισθάνθηκαν την ανάγκη να ανακαλέσουν την παράνομη υπουργική απόφαση και την εξίσου παράνομη εσωτερική εγκύκλιο του ΙΚΑ, με την οποία εντέλλονταν οι περιφερειακές υπηρεσίες του Ιδρύματος να μην εισπράττουν από 1ης Σεπτέμβρη εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Το έκαναν μόνο μετά τις αποκαλύψεις της «Κόντρας», μόνο όταν πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη».


Στις 17 Σεπτέμβρη, μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις μας, ο Ι. Βρούτσης έστειλε νέο έγγραφο, πάλι προσωπικά στον διοικητή του ΙΚΑ και πάλι με τον χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά Επείγον»:


«ΘΕΜΑ: Είσπραξη εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Κύριε Διοικητά. Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 19707/1741/7-9-2012 (σ.σ. πρόκειται για την πρώτη απόφαση) εγγράφου, σας ενημερώνω ότι η αναφερόμενη σε αυτό σχετική τροπολογία (σ.σ. για νομοσχέδιο έκανε λόγο, αλλά δείχνουμε κατανόηση, γιατί Βρούτσης και συνεργάτες έχουν χάσει εντελώς τη μπάλα) δεν εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και δεν κατέστη νόμος του Κράτους. Για τον λόγο αυτό ανακαλούμε την δοθείσα με το ως άνω έγγραφο εντολή και παρακαλούμε για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (ήτοι την είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών 0,75% για τον ΟΕΚ και 0,35% για τον ΟΕΕ) και την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ταμείου σας».

 Ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης και ο συνεργός του Ρ. Σπυρόπουλος, πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» και παριστάνουν τους… περαστικούς
Πολλοί θα μιλήσουν για απουσία πολιτικού φιλότιμου και από τον Ι. Βρούτση και από τον Ρ. Σπυρόπουλο, οι οποίοι, μετά απ’ αυτό που επεχείρησαν να κάνουν και την αναγκαστική αναδίπλωσή τους, λόγω της δημοσιογραφικής αποκάλυψης, θα έπρεπε να παραιτηθούν. Χωρίς να διαφωνούμε με αυτή την επισήμανση, θέλουμε να σημειώσουμε ότι το πολιτικό φιλότιμο βρίσκεται εν πλήρει ανεπαρκεία εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στα στελέχη της αστικής πολιτικής, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. Αυτοί «κινεζοποιούν» ανερυθρίαστα τον ελληνικό λαό, σε τέτοιες παρανομίες θα κώλωναν; Αν δώσαμε βάρος σ’ αυτή την αποκάλυψη είναι γιατί αποκαλύπτει κάτι ευρύτερο. 

Αποκαλύπτει την ευκολία με την οποία η αστική πολιτική είναι διατεθειμένη να κουρελιάσει ακόμα και την τυπική συνταγματική τάξη, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει ακόμη και ελάσσονα συμφέροντα καπιταλιστών εργοδοτών.


Χαρούμενη χάρτινη αντιπολίτευση


Όταν ο Ι. Βρούτσης απέσυρε για πρώτη φορά τη (ν)τροπολογία του, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης έκανε πανηγυρική δήλωση, σύμφωνα με την οποία «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απέτρεψε για άλλη μια φορά στη Βουλή αντισυνταγματική και αντικανονιστική πρακτική της κυβέρνησης και νέο κυβερνητικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Μολονότι το επισημάναμε, δεν ειπώθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τίποτα για το γεγονός ότι το ΙΚΑ εφάρμοζε ήδη την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ, χωρίς να υπάρχει νόμος που να την προβλέπει.


Όταν ο Ι. Βρούτσης απέσυρε για δεύτερη φορά τη (ν)τροπολογία, ακολούθησε δεύτερη πανηγυρική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑίου τομεάρχη, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απέσυρε για δεύτερη φορά τροπολογία της για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών σε ΟΕΚ-ΟΕΕ». 

Για την παράνομη πρακτική του ΙΚΑ και πάλι δεν ειπώθηκε τίποτα από τον λαλίστατο κ. Στρατούλη.

Και όμως, ο κ. Στρατούλης γνώριζε πολύ καλά ότι υπήρχε εντολή Βρούτση και εγκύκλιος του ΙΚΑ. Σε ρεπορτάζ της «Αυγής» στις 8 Σεπτέμβρη, γινόταν λόγος για επιστολή Βρούτση προς τη διοίκηση του ΙΚΑ. Και ο Δ. Στρατούλης έκανε δήλωση γι’ αυτό, η οποία φιλοξενείται στο ίδιο ρεπορτάζ της «Αυγής». Μας το επιβεβαίωσε και ο ίδιος, σε σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία, πως γνώριζε ότι το ΙΚΑ είχε τροποποιήσει τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, ώστε να μην περιλαμβάνουν τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Κι ενώ γνώριζε τη σκανδαλώδη και παράνομη δράση του υπουργού Εργασίας και του διοικητή του ΙΚΑ, αδιαφόρησε τελείως. Αδιαφόρησε για το γεγονός ότι η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών εφαρμοζόταν ήδη, χωρίς να υπάρχει νόμος. Ενδιαφέρθηκε μόνο για την άγρα εντυπώσεων στο κοινοβουλευτικό πεδίο.


Η συμπεριφορά αυτή (που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με εκείνο το υπερφίαλο «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα») δείχνει καθαρά την ποιότητα και τα όρια μιας χαρούμενης χάρτινης αντιπολίτευσης, που δεν επιθυμεί να κάνει την κυβέρνηση να «πονέσει».


Πηγή: filologos10.wordpress.com και troktiko.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου