26/10/12

Από το κρεβάτι του πόνου ο διοικητής του νοσοκομείου Πρεβέζης το πήρε αλλιώς...


Από το κρεβάτι του πόνου ο διοικητής του νοσοκομείου Πρεβέζης το πήρε αλλιώς...

Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει το διοικητή του νοσοκομείου Πρέβεζας για την περικοπή στο κονδύλι εφημερίας των νοσοκομείων, αλλά έπρεπε να βρεθεί στη θέση των ασθενών για να καταλάβει το πρόβλημα.

Από τον Οκτώβριο οι περικοπές στο κονδύλι εφημερίας των νοσοκομείων έπληξαν το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το ακραίο σημείο μετατροπής των ενεργών εφημεριών της Καρδιολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων σε εφημερίες ετοιμότητας κατά τις αργίες και σε μικτές τις καθημερινές.

Την ευθύνη γι’ αυτό ανέλαβε αυτοπροσώπως ο Διοικητής του Νοσοκομείου σύμφωνα με δήλωσή του.

Σε γραπτή παρέμβαση προς το Διοικητή του Νοσοκομείου μαζί με την εξώδικη διαμαρτυρία και την αναφορά που κατατέθηκε προς τον Εισαγγελέα Πρέβεζας, το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών τόνιζε: « Εφ, όσον δεν εξομαλύνεται άμεσα το καθεστώς εφημερίας της Καρδιολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων θα πρέπει να είστε έτοιμος να υποστείτε τις νόμιμες συνέπειες.»

Προφανώς, δεν εννοούσαμε το αιφνίδιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Διοικητής, ο οποίος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Όμως από την κλίνη του ασθενούς ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και με επείγουσα απόφαση έδωσε εντολή άμεσης επαναφοράς των ενεργών εφημεριών στην Καρδιολογική Κλινική της Πρέβεζας.

Ευχόμαστε ειλικρινά, ταχεία και πλήρη ανάρρωση στον κ. Τσίτο.

Αν και ουτοπικό, ευχόμαστε και στον κ. Λυκουρέντζο, να ενεργήσει και αυτός ως
άνθρωπος αντί να ενεργεί ως πειθήνιος υπάλληλος της τρόικας.

Τάκης Νικολόπουλος

Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ)

* Ακολουθεί η γραπτή παρέμβαση του ΔΣ της ΕΙΝΗ προς το διοικητή του νοσοκομείου

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΝΗ

Ιωάννινα, 10 Οκτωβρίου 2012
Προς τον Διοικητή του ΓΝ Πρέβεζας

Κε Διοικητά,

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, τόσο η Ένωση μας, όσο και η ΟΕΝΓΕ, η περικοπή των προγραμμάτων εφημερίας με λογιστικά κριτήρια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής ασθενών.

Αυτό άλλωστε τονίζεται και στην αναφορά προς την Εισαγγελία Πρεβέζης που κατέθεσαν οι γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής που καλύπτουν φυσικά και τους ασθενείς της Μονάδας Εμφραγμάτων.

Είναι προφανές ότι στη μοναδική Μονάδα του Νοσοκομείου που λειτουργεί επί 24ωρο, τόσο με νοσηλευόμενους ασθενείς, όσο και στη βάση αντιμετώπισης του επείγοντος συμβάματος, η παρουσία ειδικευμένου γιατρού σε ενεργό εφημερία είναι απαραίτητη.

Καμία επίκληση οικονομικής στενότητας δεν μπορεί να αναιρέσει αυτή την αναγκαιότητα. 

Η μετατροπή των ενεργών εφημεριών στην περίπτωση αυτή σε εφημερία μικτή ή ετοιμότητας δεν μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο από το ύψος του προϋπολογισμού των εφημεριών του νοσοκομείου. Συμπληρώνεται αναμφισβήτητα και από το μειωμένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άρρωστο και την υγεία του που έχουν οι αντίστοιχοι διοικητικοί μηχανισμοί που
καταρτίζουν το πρόγραμμα εφημερίας των γιατρών του νοσοκομείου, και προσωπικά εσείς, ακόμα και αν ενεργείτε κατόπιν εντολών του αρμόδιου Υπουργού.

Επί πλέον, η απαίτηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να παραμένει ο ειδικευμένος γιατρός επί 24ωρο στο νοσοκομείο, ενώ τον έχετε τοποθετήσει σε εφημερία ετοιμότητας, το μόνο που αποδεικνύει είναι η ηθελημένη παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας (ν.3205/03, άρθρο 45) και μάλιστα με νοοτροπία και προσπάθεια επιβολής υπαλλήλου δικτατορικού καθεστώτος.

Εφ' όσον δεν εξομαλύνεται άμεσα το καθεστώς εφημερίας της Καρδιολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων θα πρέπει να είστε έτοιμος να υποστείτε τις νόμιμες συνέπειες.

Για το ΔΣ της ΕΙΝΗ
Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Π. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                                        Χ. ΠΑΠΠΑΣ 

πηγή:  left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου