της Eirini Giann
Με την ανεργία να καλπάζει στο 22%, τις αποδοχές να συρρικνώνονται διαρκώς, την αδήλωτη εργασία να αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ και την εισφοροδιαφυγή να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες για πάταξη του φαινομένου, τα ασφαλιστικά ταμεία μοιάζει οδηγούνται προς οριστική κατάρρευση.
Πρόσφατη επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι απώλειες για κάθε άνεργο που μένει εκτός ασφάλισης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 5.000 ευρώ. Με την ανεργία να υπολογίζεται ότι θα αγγίξει στα τέλη του 2011 το 22% - άρα 1.150.000 άνεργοι - τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να σημειώσουν τραγική μείωση.
«Σήμερα, οι 650.000 άνεργοι που καταγράφονται επισήμως στοιχίζουν στα ταμεία 6,5 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, αν εξαπλωθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις για παράδειγμα στο 1/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία θα στερηθούν περίπου ένα δισ. το 2011, αφού οι μισθοί μπορεί να μειωθούν έως και 20%», τονίζει χαρακτηριστικά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Συρρίκνωση των εσόδων κατά περίπου δύο δισ. θα προκαλέσει και η μείωση των εισφορών έως και 25% στους συνεπείς εργοδότες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, η ανεργία και οι μειώσεις μισθών – εισφορών θα αποστερήσουν το 2011 από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 9 δισ. ευρώ.
Η εισφοροδιαφυγή παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, που αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ για το σύνολο των Ταμείων. Στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μόνο, η εισφοροδιαφυγή αντιστοιχεί περίπου στο 30% των εσόδων και ανέρχεται σε απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για «ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όχι απλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει τα ταμεία αλλά και εφαρμόζει συνειδητά πολιτικές που τα οδηγούν στην κατάρρευση», τονίζει ότι «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνησή σας, στα πλαίσια του μνημονίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στα Ταμεία για τη βιωσιμότητά τους.
Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ σε επιστολή που απηύθυνε τον περασμένο μήνα προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
Το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων ανέρχεται ήδη στα 800 εκατ. Ευρώ – με τα εφάπαξ πλέον να καθυστερούν σχεδόν δύο χρόνια -, στο Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για το 2011, αλλά και στο ΤΕΑΔΥ ανέρχεται ήδη σε 17 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ.
Στο μεταξύ, το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. «Με στόχο, οι δαπάνες για συντάξεις να αυξάνονται περισσότερο από 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 , η κυβέρνηση διατηρεί τη ετοιμότητα της, αν χρειαστεί να προσαρμόσει περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών οργανισμών», αναφέρει το κείμενο.
Εφόσον δηλαδή οι δαπάνες ξεφύγουν του στόχου, πιθανές είναι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης, τον απαιτούμενο εργασιακό βίο για συνταξιοδότηση, ακόμα και τα όρια ηλικίας.
Πηγή: http://www.apnet.gr/ και tvxs, 4-3-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου