4/3/11

«Διαπραγματεύσεις μόνο αν φύγει ο Καντάφι»

Τελευταία ενημέρωση: 10:09 Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Οι εξεγερμένοι στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν ότι θα διαπραγματευθούν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μόνο αν ο Μουαμάρ Καντάφι παραιτηθεί και εξοριστεί από τη χώρα. 

Το Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ζητά τη διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία λέγοντας ότι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και «πρέπει να φύγει». 

Το διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τον Καντάφι και τους γιους του για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας . Σήμερα, μια ημέρα έπειτα και από τις νέες επιθέσεις στην πόλη Μπρέγκα, οι εξεγερμένοι καλούν το λαό σε διαδηλώσεις στην Τρίπολη μετά την προσευχή της Παρασκευής. 

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

►10:06: ΛΙΒΥΗ: Μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε βάση ανταρτών, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα, στην πόλη Αζνταμπίγια.

►8:50 ΛΙΒΥΗ-ΤΑΙΛΑΝΔΗ Περίπου 2.000 Ταϊλανδοί εργάτες απομακρύνθηκαν με πλοία από την Λιβύη με προορισμό την Τυνησία. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πλοίο που μεταφέρει 2.017 Ταϊλανδούς έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Τύνιδα και θα επιστρέψει στην Τρίπολη για να παραλάβει άλλους τόσους. Το λιμάνι Ζαρζίς της Τυνησίας έχει κλείσει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ξένων εργατών που έφτασαν εκεί από την Λιβύη, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα τροφίμων της πόλης. Για το λόγο αυτό οι υπόλοιποι εργάτες θα μεταφερθούν στην Τύνιδα. Συνολικά 8.386 Ταϊλανδέζοι έχουν απομακρυνθεί έως τώρα από τη Λιβύη.

8:35 ΛΙΒΥΗ - ΑΥΣΤΡΙΑ Οι αυστριακές αρχές διεύρυναν σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο των προσώπων  τον Μουσταφά Ζάρτι,  ανώτατο αξιωματούχο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Libyan Investment Authority λόγω πιθανών σχέσεών του με το στενότερο περιβάλλον του συνταγματάρχη Καντάφι.
Ο Ζάρτι που χαρακτηρίζεται "ιδιαίτερα έμπιστος του καθεστώτος στη Λιβύη" ήταν διευθυντικό στέλεχος της National Oil Corp, της εθνικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Τamoil και αναπληρωτής πρόεδρος της First Energy Bank στο Μπαχρέιν.
Η Αυστρία έχει ήδη παγώσει περιουσιακά στοιχεία του λίβυου ηγέτη και σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, η Βιένη καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει στη λίστα της το όνομα του Ζάρτι.

8:25 ΛΙΒΥΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ Παραιτήθηκε ο διευθυντής του London School of Economics (LSE) , Χάουαρντ Ντέιβις εξαιτίας των σχέσεων του Πανεπιστημίου με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και με την οικογένειά του.
Ο Χάουαρντ Ντέιβις σε ανακοίνωσή του επισημαίνει  ότι η φήμη του Πανεπιστημίου επλήγη και ότι οφείλει να εγκαταλείψει τη θέση του.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η απόφασή του να αποδεχθεί το ποσόν των 300.000 λιρών (350.000 ευρώ) ως δωρεά ενός από τους γιους του Καντάφι, του Σάιφ αλ-Ισλάμ, ήταν εσφαλμένη και ότι η αποστολή του στη Λιβύη για να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών του καθεστώτος ήταν μη συνετή.

Το London School of Economics αποφάσισε χθες να διαθέσει το χρηματικό ποσόν που έλαβε από την οικογένεια Καντάφι στη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές από τη βόρεια Αφρική.

Ο Χάουαρντ Ντέιβις, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, είναι πρώην αξιωματούχος της Βρετανικής Αρχής Ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι ο  Σάιφ αλ-Ισλάμ αποφοίτησε από το London School of Economics με πτυχίο και στη συνέχεια με διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία το 2008. Παράλληλα το LSE ανέφερε ότι ι πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι είναι ένοχος λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή με θέμα "τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στον εκδημοκρατισμό των διεθνών θεσμών".

Επίσης το συμβούλιο του Πανεπιστημίου ξεκίνησε επίσης ανεξάρτητη έρευνα για τις σχέσεις του LSE με το λιβυκό καθεστώς.

►8:00 ΛΙΒΥΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ Τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη ζητά η τουρκική διπλωματία, με τον υπουργός Προεδρίας και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. , Εγκεμέν Μπαγκίς να τάσσεται κατά της διεξαγωγής οποιασδήποτε πολεμικής επιχείρησης κατά της Λιβύης, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου διπλωματικού μέσου.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει μαθήματα από το ότι συνέβη στο Ιράκ». επισήμανε ο Τούρκος υπουργός

7:43 ΛΙΒΥΗ Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Μπρέγκα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αλ Αραμπίγια

►7:30 ΛΙΒΥΗ - ΕΛΛΑΔΑ Στο λιμάνι Μιζουράτα έφτασε τις πρώτες ς πρωινές ώρες το επιβατηγό - οχηματαγωγό "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ" Λιβύης και το  "ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ" στο λιμάνι της Βεγγάζης Λιβύης, προκειμένου να παραλάβουν εγκλωβισμένους ξένους υπηκόους.

►3:51 ΛΙΒΥΗ Οι αντικαθεστωτικοί, που κρατούν υπό τον έλεγχό τους την παραθαλάσσια πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, στη Λιβύη, προετοιμάζονται για να αποκρούσουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι, που θέλει να επανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλες πόλεις της ανατολικής περιοχής της χώρας, που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εξεγερμένων στα  ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ο στρατός του Καντάφι τους έχει περικυκλώσει με βαριά εξοπλισμένες μονάδες και άρματα μάχης, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό, αλλά και ελάχιστο ιατρικό υλικό.

►12:05 ΛΙΒΥΗ Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε σήμερα τους Λίβυους να σεβαστούν το ιστορικό προσωπικό του μετά από τους πυροβολισμούς κατά δύο ασθενοφόρων που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό δύο γιατρών και την καταστροφή του οχήματος σήμερα στην περιοχή Μισράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

23:18 ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ Οι ΗΠΑ απέρριψαν  την προσφορά διεθνούς μεσολάβησης για τη Λιβύη που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. "Δεν υπάρχει ανάγκη διεθνούς επιτροπής για να ειπωθεί στον συνταγματάρχη Καντάφι αυτό που πρέπει να κάνει για το καλό της χώρας και του λαού του" δηλαδή να φύγει, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες συζήτησε την μεσολαβητική πρότασή του με τον ίδιο τον Καντάφι , ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι μελετά την πρόταση αυτή ενώ η λιβυκή αντιπολίτευση την απέρριψε κατηγορηματικά.

Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου