11/3/13

«Η Άνοιξη των λαών έχει αρχίσει»

 Embedded image permalinkΟι Έλληνες παίρνουν αυτή τη φορά τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά των πολιτικών λιτότητας. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν ενεργά στο «πρώτο Σύνταγμα», στις γενικές συνελεύσεις και τις ομάδες εργασίας, πρόκειται για προσπάθεια που μόλις ξαναρχίζει, μετά από τη σιωπή δύο χρόνων και παρά την επιδείνωση της ζωής των ανθρώπων,  με στόχο σύντομα να γιγαντωθεί και πάλι ως κίνημα, και από «αγανακτισμένοι» να γίνουν και πάλι «αποφασισμένοι». 
Όπως συνέβη την άνοιξη του 2011, εν καιρώ πρώτου Μνημονίου, όταν ξεκίνησε από λίγους διαδηλωτές έξω από την ισπανική πρεσβεία, για να φτάσει ένα εκατομμύριο κόσμος στις μεγάλες συγκεντρώσεις του Συντάγματος και την βίαιη καταστολή τους, τέλος Ιουνίου του 2011 -ενώ παράλληλα ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο- που έφεραν τη χώρα στα διεθνή πρωτοσέλιδα.
Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Αθήνας έγινε μέσω του Facebook, όπως και της Θεσσαλονίκης. Το ραντεβού διαμαρτυρίας δόθηκε στις 18.00, με κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, καθώς «Η Άνοιξη των λαών έχει αρχίσει». 
Περίπου 40.000 άτομα προσκλήθηκαν, ενώ από τα μηνύματα που έγραψαν μέλη του group έγινε σαφές ότι η διαμαρτυρία δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και της λιτότητας, αλλά και σε θέματα όπως η ιστορία με τα χρυσωρυχεία στην Χαλκιδική, το "σχέδιο Αθηνά" για την παιδεία, η καταστολή κ.α.

Επίσης, το παρών δίνουν και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσυκλετιστές Ελλάδας, οι οποίοι οργάνωσαν την 56η Μοτοπορεία τους στον νομό Αττικής, με αναχώρηση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 18.30 για το Σύνταγμα. "Χωρίς κόμματα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές απλά σαν πολίτες για να φωνάξουμε ότι Φτάνει Πια με Φτώχεια, την ανεργία, τις αυτοκτονίες, ως εδώ! Καιρός να φεύγουν!", τονίζουν.
Το χρονικό 
Embedded image permalink21.55: Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία στην Αθήνα μετά την απώθηση με χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ.
21.34: Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στον Λ. Πύργο στην Θεσσαλονίκη. Με διάθεση για συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έδωσαν νέο ραντεβού για την επόμενη Κυριακή στις 19.00.
20.25: Στην κυκλοφορία η λεωφόρος Αμαλίας. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποκόψει τους εναπομείναντες διαδηλωτές στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.
20.22: Ξανά χρήση χημικών  και πάνω σε δημοσιογράφους. 
20.21: Ο νεαρός διαδηλωτής που συνελήφθη φωνάζει¨ "Με χτυπήσανε. Το όνομα μου είναι Α. Σ. Με χτυπήσανε. Βαράνε στο κεφάλι"
20.16: Νέα χρήση χημικών
20.14: Νέα χρήση χημικών, κυνηγητό και ξύλο στο Σύνταγμα από τα ΜΑΤ. Ο γνωστός ζήλος των ΜΑΤ οδήγησε και σε μια σύλληψη χωρίς λόγο αλλά και χτυπήματα από πολλούς άνδρες των ΜΑΤ στον συλληφθέντα.
20.11: Νέα προσπάθεια απώθησης των διαδηλωτών προς τον Εθνικό κήπο στην συμβολή τω οδών Οθωνος με Βασ. Αμαλίας. Οι εντολές που δίνει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να ζητούν να μην αφήσουν να πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.
20.00: Αποκλεισμένη κρατά την διαδήλωση η αστυνομία που προσπαθεί να απομονώσει τους διαδηλωτές και να απομαζικοποιήσει την συγκέντρωση.
19.35: Τεχνητή ένταση προκαλεί η αστυνομία που προσπαθεί να αποκλείσει τους Αγανακτισμένους Μοτοσικλετιστές.
19.30: Προσπάθεια απομάκρυνσης και απώθησης των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα κάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ. Η επίθεση με την χρήση χημικών ψεκασμών έγινε ξαφνικά και αναίτια.

πηγή: enet.gr και alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου