6/3/13

Σχέδιο «Αθηνά»: Συγχωνεύσεις σε δόσεις - Συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Συλλαλητήριο σήμερα το μεσημέρι στα Προπύλαια καθώς παρουσιάζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η τελική πρόταση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Το σχέδιο δίνει μεταβατική περίοδο πέντε ετών στους αποφοίτους τμημάτων υπό συγχώνευση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές στο τμήμα εισαγωγής τους. Ανοιχτός σε αλλαγές εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας.  

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, λίγη ώρα πριν την παρουσίαση του σχεδίου "Αθηνά" στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και με τον όρο ότι θα βασίζονται αποκλειστικά σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. 

Την έκθεση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Παιδείας μέσω της ιστοσελίδας του. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια 28 τμήματα καταργούνται και 97 συγχωνεύονται.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παραμένουν σχεδόν όλα τα τμήματα και 4 συγχωνεύονται χωρίς να μετακινούνται όμως σε άλλη πόλη. Καμία αλλαγή στη Φιλοσοφική Σχολή, με τα ξενόγλωσσα τμήματα που συγχωνεύονται να παραμένουν υπό την ομπρέλα της Αγγλικής Φιλολογίας. 
Τα τμήματα που καταργούνται δεν θα περιλαμβάνονται στο φετινό μηχανογραφικό και πλέον δεν θα δέχονται εισακτέους αλλά θα μείνουν ανοιχτά έως το 2018 προκειμένου να αποφοιτήσουν όσοι εισήχθησαν με τις πανελλαδικές του 2012. 

Συνολικά, από τα 481 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που υπήρχαν πέρυσι, μετά τις συγχωνεύσεις παραμένουν τα 384. Παράλληλα, έχει κατατεθεί τροπολογία που προβλέπει ότι μπορούν στο μέλλον  να καταργηθούν τμήματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κατευθύνσεις βάση του σχεδίου "Αθηνά".

Στις 13: 30, ώρα συζήτησης του σχεδίου, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τους σχεδιασμούς που, όπως υποστηρίζουν, υποβαθμίζουν τις σπουδές και τα πτυχία τους.

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου