1/4/11

15 Απρίλη τα μέτρα € 25 δις έως το 2014 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων!

Επικεφαλής ευρωπαϊκού ταμείου: το ελληνικό χρέος μπορεί να μην αποπληρωθεί!

Το μνημόνιο ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία!

Στις 15 Απριλίου θα παρουσιάσει τελικά ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την τελική μορφή των επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2011 (έως και € 3 δις μετά τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του 2010), του μνημονιακού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου (τουλάχιστον € 22 δις έως το 2014) και του προγράμματος εκποίησης δημοσίου πλούτου (στόχος € 50 δις).

Ουσιαστικά τα μέτρα αυτά, αποτελούν ένα «μεγάλο πλατύσκαλο» στην πορεία εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος τα οποία από τη μια θα τσακίσουν ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη θα βάλει το σύνολο του δημοσίου πλούτου (ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία κλπ) σε τροχιά γενικής εκποίησης!

Όλα αυτά δε, λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία που ακόμα και τα ίδια τα στελέχη της τρόικα αμφισβητούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της και με αυτή την έννοια ακυρώνουν το ίδιο το μνημονιακό πρόγραμμα! Οι διαπιστώσεις αυτές για ευνόητους λόγους δεν γίνονται από τα στελέχη του κλιμακίου, που ελέγχει την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, δεν παύουν να έχουν τεράστιο ειδικό βάρος.

Και αυτό γιατί, γίνονται από τον ίδιο τον επικεφαλής του τροϊκανού ταμείου ευρω-στήριξης (EFSF), που σήμερα χρηματοδοτεί την Ιρλανδία, Κλάους Ρέγκλινγκ! Ο Κ. Ρέγκλινγκ, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung, ανέφερε για πολλοστή είναι αλήθεια φορά, πως υπάρχουν ορισμένοι «κίνδυνοι» στην εκτίμηση πως η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να αποπληρώσει το χρέος της, παρά τις επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, δε μετά την υποβάθμιση από την S&P και τις απειλές υποβάθμισης από την Fitch, και η Moody's, προέβη την Πέμπτη 31 Μάρτη, σε απειλές υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Βλέπουμε λοιπόν, πως και οι τρείς μεγάλες αδελφές εταιρίες, κρατούν «ενιαία γραμμή» ρίχνοντας την Ελλάδα στα τάρταρα με τις κερδοσκοπικές κινήσεις τους!

Την ίδια όμως στιγμή, που ακόμα και τα ίδια τα στελέχη της τρόικα, βγάζουν «ελαττωματικό» το μνημονιακό πρόγραμμα, η ελληνική κοινωνία στενάζει κάτω από τις επιπτώσεις του! Νέα στοιχεία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη 31 Μάρτη, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές! 

Το ΙΟΒΕ, γνωστό και ως think tank του ΣΕΒ, και ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του μνημονιακού προγράμματος στις τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, προβλέπει ύφεση 3,2% για το 2011, όταν ο προϋπολογισμός του 2011 κάνει λόγο για 3%. Οι δε προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την (επίσημη) ανεργία ανέρχονται στο 15,5% και για τον πληθωρισμό στο 3%+.  

Οι ζημίες των εισηγμένων στο ΧΑΑ επιχειρήσεων, έφτασαν δε το ρεκόρ των € 3,1 δις, κατά το 2010, ενώ ρεκόρ χτύπησε και το ποσοστό (62%) των ζημιογόνων εισηγμένων, σύμφωνα με έρευνα της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.  

Σε έρευνά της η γνωστή ελεγκτική εταιρεία KPMG, αναφέρει πως το 54% των εταιρειών προσανατολίζεται στο να κάνουν μισθολογικές περικοπές ή να καθηλώσουν τις μισθολογικές απολαβές μέσα στο 2011. Το αντίστοιχο ποσοστό που «έδωσε» η έρευνα για το έτος 2010 ήταν πάλι 54%, δείχνοντας έτσι πως η κρίση του ελληνικού χρέους και το μνημονιακό πρόγραμμα λειτουργούν ως προκρούστεια κλίνη στην αξία της εργατικής δύναμης στη χώρα! 

Τέλος, το λιανικό εμπόριο, συνεχίζει να αργοπεθαίνει, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΛ. ΣΤΑΤ., ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), εμφανίζεται μειωμένος κατά 16% τον Ιανουάριο του 2011 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010...

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου